Rugpjūtį elektra pabrango, tačiau buvo pigesnė nei prieš metus | Diena.lt

RUGPJŪTĮ ELEKTRA PABRANGO, TAČIAU BUVO PIGESNĖ NEI PRIEŠ METUS

Vidutinė rugpjūčio mėnesio elektros energijos kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje siekė 49,37 euro už megavatvalandę (MWh) ir buvo 16,3 proc. mažesnė nei tuo pačiu metu pernai. Palyginti su šių metų liepos mėnesiu, kaina išaugo 0,9 proc. praneša „Lietuvos energija“.

Anot pranešimo, visose trijose Baltijos šalyse vidutinė elektros kaina išliko panaši. Latvijoje ji buvo 49,49 euro už MWh, Estijoje – 49,08 euro už MWh. Per metus Latvijoje elektros energija atpigo 16,2 proc., o Estijoje jos kaina sumažėjo 11,4 proc. Rugpjūtį mėnesinis elektros energijos kainų augimas pastebėtas visose Baltijos šalyse: labiausiai jos didėjo Latvijoje (1,1 proc.), o mažiausiai – Estijoje (0,32 proc.).

„Nors artėjant rudeniui elektros poreikis įprastai pradeda didėti, bet šiųmetį rugpjūtį, atvirkščiai, visose Baltijos šalyse stebime jo mažėjimą. Kainų lygis šiose valstybėse taip pat išliko panašus, jos didėjo neženkliai. Tačiau Švedijos ketvirtojoje kainų zonoje elektros kaina padidėjo 3,5 proc. Skirtumas tarp Lietuvos ir Švedijos ketvirtosios zonos kainų rugpjūtį buvo 10,7 euro už megavatą (MW)“, – sako „Lietuvos energijos tiekimo“ Verslo sprendimų departamento vadovas Martynas Boratinskas.

Vidutinė šių metų rugpjūčio mėnesio temperatūra Lietuvoje buvo 0,9 laipsnio mažesnė nei tuo pačiu metu pernai. Be to, paskutinį vasaros mėnesį šalyje elektros poreikis buvo 1,3 proc. mažesnis nei prieš metus. Kaimyninėse Latvijoje ir Estijoje elektros poreikis rugpjūtį sumažėjo atitinkamai 1,4 ir 1 proc., palyginti su 2018-ųjų rugpjūčiu.

Anot „Lietuvos energijos“, rugsėjo mėnesio elektros kainoms įtakos turės mažesni nei instaliuoti elektros jungčių pralaidumai su Latvija ir Kaliningrado sritimi. Visą rugsėjį Kaliningrade bus toliau vykdoma planuota elektros tinklų peržiūra, remontas ir profilaktiniai darbai, todėl 600 MW galios jungties pralaidumai bus ribojami nuo 0 MW iki 600 MW. 1350 MW galios jungties su Latvija pralaidumas bus ribojamas iki 650 – 850 MW.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS