Seimas linkęs pritarti savivaldybių rinkliavai iš jų krantuose prisišvartuojančių laivų | Diena.lt

SEIMAS LINKĘS PRITARTI SAVIVALDYBIŲ RINKLIAVAI IŠ JŲ KRANTUOSE PRISIŠVARTUOJANČIŲ LAIVŲ

Seimas linkęs leisti prie vandens telkinių esančioms arba savo teritorijoje jų turinčioms savivaldybėms imti rinkliavas iš trumpam laikui jų krantuose prisišvartavusių laivų ar kitų vandens transporto priemonių.

Po svarstymo ketvirtadienį už šias Vidaus vandenų transporto kodekso bei jas lydinčias Rinkliavų įstatymo pataisas balsavo 76, susilaikė trys ir balsavusių prieš parlamentarų nebuvo. Kad būtų priimti, balsavimui įstatymai į posėdžių salę sugrįš dar vieną kartą.

Šiems liberalo Andriaus Bagdono siūlymams pritarė parlamento Biudžeto ir finansų komitetas (BFK).

Anot įstatymo iniciatorių, siūlomi keitimai padėtų išspręsti problemą, kai laivai į savivaldybes atvyksta trumpam laikotarpiui ir naudojasi jų infrastruktūra, tačiau nesudaro sutarčių dėl švartavimosi ir kitų paslaugų. Dėl to, anot A. Bagdono, turistų paliktas šiukšles savivaldybės turi tvarkyti iš savo biudžeto.

„Priėmus šiuos pokyčius, savivaldybės galės spręsti ilgus metus keliamus klausimus dėl sausumoje laikomų vidaus vandenų transportų priemonių teisinio statuso, galėjimo statyti jas ant kranto ir apmokėjimo už tokią galimybę sąlygas. (...) Savivaldybės galės surinkti papildomų lėšų infrastruktūros tvarkymui“, – ragindamas Seimą palaikyti siūlymus svarstymo stadijoje kalbėjo A. Bagdonas.

„Įstatymu suteikiama savivaldybėms, savivaldai (teisė – ELTA) pasirinkti, ar tokią rinkliavą jie norėtų taikyti. (...) Įstatymu pačiu mes niekaip nesureguliuojame ir nenustatome jokių rinkliavų“, – dar kovą Seimui teikdamas įstatymo pataisas kalbėjo A. Bagdonas.

Siūlymai taip pat numato, kad savivaldybės galėtų rinkti mokestį ne tik už transporto priemonių švartavimąsi, bet ir už leidimą įplaukti į valstybės saugomas teritorijas, savivaldybių įsteigtus draustinius, kraštovaizdžio objektų teritorijas ir kitas apsaugines zonas.

Tiesa, dar gegužę įstatymo pataisoms iš esmės pritarusi Vyriausybė kartu pateikė pastabų jas tobulinti. Anot Ministrų kabineto, reikėtų ištaisyti dabar siūlomo reglamentavimo spragą, leidžiančią apmokestinti ne tik vidaus vandenų transporto savininkus, kurie švartuojasi savivaldybių krantuose ir naudojasi kita infrastruktūra, bet ir visus jų teritorijų vidaus vandenimis plaukiančius laivus.

Be to, Vyriausybė siūlė leisti savivaldybių taryboms pačioms apsispręsti, kokią laivų apmokestinimo tvarką jos taikys. Kaip aiškino Susisiekimo ministerija, keitimais taip pat reikėtų įpareigoti savivaldybes nustatyti konkrečias laivų švartavimuisi skirtas vietas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kapitonas

Gerovės valstybė, visada turi jaustis kaltas ir skolingas, nes tik baudos, baudos, baudos ir didėjančios rinkliavos.

Romas

Puiku. Taip suprantu, kad savivaldybės dabar įrengs švartavimo vietas su galimybe pasijungti elektrą, gauti vandens, įrengs dušines nusiprausti. Ne? O tai už ką mokėti ? Ar čia panašiai kaip su parkomatais. Pastato parkomatą neįrengtoje žvyru dengtoje aikštelėje ir renka pinigus neaišku už ką. Aš net nekalbu, kad tos aikštelės žiemą niekados nuo sniego nevalomos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS