Seime stringa siekis leisti VMI nurašyti lėšas nuo skolininkų sąskaitų | Diena.lt

SEIME STRINGA SIEKIS LEISTI VMI NURAŠYTI LĖŠAS NUO SKOLININKŲ SĄSKAITŲ

Seimo opozicija stabdo valdančiųjų norą leisti Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) automatiškai nurašyti nuo skolininkų – gyventojų ir verslo – sąskaitų jose esančias lėšas ir jomis padengti laiku nesumokėtus įsiskolinimus valstybei, dažniausiai įvairias baudas.

Dabar VMI gali išieškoti žmonių ir įmonių nesumokėtus mokesčius.

Trys dešimtys Seimo narių prašo atlikti ekspertinį vertinimą dėl parlamente svarstomų Mokesčių administravimo įstatymo pataisų, numatančių naujoves antstolių veikloje, skolininkų atsiskaitymų bei skolų išieškojimo tvarkos pokyčius.

Norima sužinoti, koks reformos poveikis bus privatiems antstoliams ir jų pajamoms, skolininkams, kreditoriams bei valstybei. 

Parlamentinis Biudžeto ir finansų komitetas trečiadienį nutarė dėl tokios išvados pateikimo kreiptis į Vyriausybės strateginės analizės centrą (STRATA), kuris analizę pateiktų iki gegužės 28 dienos.

VMI daugiau teisių suteikti norima siekiant didinti skolų valstybei išieškojimo efektyvumą – skolos būtų  susigrąžinamos greičiau, nes VMI pati galės nusirašyti skolas iš skolininkų sąskaitų.

Skolų atostogomis sukuriamos sąlygos pažeidėjams išvengti atsakomybės.

 

Taip pat sumažėtų administracinė našta, nes nereikės dalies skolų perduoti antstoliams bei pradėtų veikti vieno langelio principas – vietoj kelių institucijų baudas administruotų VMI.

Tačiau opozicija nori informacijos, ar po tokios valstybės skolų išieškojimo sistemos reformos, didės ar mažės skolininkų, kurių skolas ir toliau išieškos antstoliai, kaštai, taip pat – kaip būtų atlyginama žala už neteisėtus VMI veiksmus išieškant lėšas iš skolininkų, kaip bus užtikrinta, kad nebūtų skolos išieškomos iš  lėšų, kurios negali būti nurašomos automatiškai, pavyzdžiui – socialinių išmokų, alimentų ir kitų.

Lietuvos antstolių rūmų prezidiumo pirmininkas Irmantas Gaidelis BNS yra nurodęs, kad administracinės teisės pažeidėjai sudaro apie 40–45 proc. visų skolininkų ir net apie 80–90 proc. – valstybės skolininkų. Policijos duomenimis, kelių eismo taisyklių pažeidėjai pernai sausį–lapkritį sumokėjo tik 16 proc. jiems skirtų baudų.

Seime yra  svarstoma ir daugiau pataisų dėl skolininkų ir antstolių.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė Civilinio proceso kodekso pataisoms, kuriomis tikimasi paskatinti skolininkus įsilieti į darbo rinką, jiems ketinant sumažinti dabar galiojančias išskaitas iš atlyginimo. Be to, išskaitymai būtų diferencijuojami pagal pajamas.

Pataisomis siūloma uždirbantiems iki vieno minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) išskaitą, skirtą skolai padengti, sumažinti iki 10 proc. atlyginimo (vietoje dabar galiojančios 20 proc. arba 30 proc.), tarp vienos ir dviejų MMA išskaitos siektų 30 proc., o virš dviejų  MMA – 50 proc.

Išieškojimai iš skolininko darbo užmokesčio galėtų būti stabdomas ne daugiau kaip du kartus po šešis mėnesius per penkerius metus.

I. Gaidelis BNS teigė, kad skolų atostogomis sukuriamos sąlygos pažeidėjams išvengti atsakomybės. Pasak jo, siūlomi pakeitimai ydingi, nes leistų skolininkams užsiauginti didesnę „skolų kuprą“. Jis įspėja, kad palūkanų skaičiavimas „skolų atostogų“ laikotarpiu nestabdomas.

Pasak jo, lengvatos skolininkams neturėtų būti suteikiamos masiškai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS