Siūlo 2 proc. GPM skirti menininkams | Diena.lt

SIŪLO 2 PROC. GPM SKIRTI MENININKAMS

Dosnumu kultūrai, švietimui ir menui garsėjusio romėno Gajaus Cilnijaus Mecenato vardu šiandien vadinami visi menininkus remiantys filantropai. Jų Lietuvoje – vis dar saujelė, todėl siūloma, kad prisidėti prie paramos menininkams, nepraverdami savosios piniginės, galėtų visi gyventojai. Jie menininkams galėtų skirti 2 proc. savo Gyventojų pajamų mokesčio.

33 metų kaunietis Andrius Pukis šiuolaikinio meno mugėje „Art Vilnius“ pernai buvo pripažintas geriausiu jaunuoju menininku. Paties įsteigtai galerijai „Post“, kurią mugės publika išrinko geriausia Lietuvoje, vadovaujantis skulptorius ir instaliacijų kūrėjas abejoja, ar būtų galėjęs tiek pasiekti be mecenatų paramos.

„Kultūra nėra verslas, kai tu, pavyzdžiui, investuoji į miltus, iškepi bandeles, jas parduodi ir gauni pinigų. Kultūroje tu ieškai rėmėjų, rašai projektus į ministerijas, bendradarbiauji su užsienio fondais ir iš ten gauni pinigų padengti įvairiausias išlaidas. Tai yra būtina ir be mecenatystės kultūriniai procesai sunkiai rutuliotųsi“,– pasakojo galerijos „POST“ įkūrėjas A. Pukis.

Siekdama paskatinti mecenatystę, Kultūros ministerija siūlo Labdaros ir paramos įstatymą papildyti mecenavimo veikla, kad šalies gyventojai kasmet deklaruodami pajamas galėtų skirti iki dviejų procentų pajamų mokesčio ne tik paramos gavėjų statusą turinčioms organizacijoms, kaip iki šiol, bet ir pavieniams menininkams. Paramą galėtų gauti visi kūrėjo statusą turintys asmenys, jokių papildomų dokumentų ar procedūrų nereikės.

„Mes esame viena iš mažiausiai remiančių savo kultūrą arba mecenuojančių valstybių ir dažnai buvo samprotaujama, kad valstybė turi tai daryti ir kad tai yra valstybės reikalas. Aš su tuo niekaip negaliu sutikti – kiekvienas žmogus galėtų prisidėti prie kūrybos, prie meno. Pavyzdžiui, perskaitęs knygą, kuri jam patiko, jis galėtų skirti nedidelę dalį savo gyventojų pajamų mokesčio būtent tam kūrėjui“,–sakė kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Daug Lietuvos menininkų remiantis Rolandas Valiūnas sako, kad mecenatystės populiarėjimui Lietuvoje kliudo ir lėšų, ir įpročio stygius, ir visuomenėje gajus pavydas bei įsitikinimas, esą, jei turi pinigų menui ir kultūrai remti, greičiausiai juos uždirbai nešvariais būdais. Mecenatas viliasi, kad padėtis pasikeis kartu su karta ir įstatymais.

„Pavyzdžiui Vakarų Europos ar JAV tradicijoje šeimose iš kartos į kartą perduodamos mecenatystės, labdaros, paramos tradicijos – jos įaugusios į kraują ir aš manau, kad Lietuvoje pamažu tos tradicijos formuosis ir gilės“,– vylėsi mecenatas R. Valiūnas.

Lietuvoje meno kūrėjų statusą turi 5 tūkstančiai žmonių. Jei Seimas projektui pritars, tikimasi, kad paramą menininkams visi fiziniai asmenys galės skirti jau kitų metų pavasarį deklaruodami pajamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS