Siūlo įteisinti platesnį pluoštinių kanapių perdirbimą | Diena.lt

SIŪLO ĮTEISINTI PLATESNĮ PLUOŠTINIŲ KANAPIŲ PERDIRBIMĄ

Seimo nariai Kazys Starkevičius, Virginija Vingrienė, Petras Čimbaras ir Mykolas Majauskas siūlo įteisinti pluoštinių kanapių giluminį perdirbimą.

Seimo narė V. Vingrienė teigė, kad pramonė eina į priekį, todėl dabartinis pluoštinių kanapių reglamentavimas ir griežto reguliavimo sąlygos trukdo vykdyti platesnes veiklas.

„Siūlome atnaujinti dabartinį įstatymą galutinai nedviprasmiškai reglamentuoti pluoštinių kanapių auginimą, perdirbimą, jų tarpinius produktus, būtina įteisinti visos pluoštinės kanapės perdirbimą, naudojimą, įskaitant stiebus, lapus, žiedynus, žiedadulkes, atverti kelius šio augalo panaudojimui sprendžiant klimato kaitos, žiedinės ekonomikos klausimus, nustatyti tinkamą reglamentavimą“, – Seime sakė V. Vingrienė.

Anot jos, siekiama, kad nauja įstatymo redakcija leis šalyje sukurti vertingą pluoštinių kanapių industriją bei saugius jos gaminius, atvers kelius aukštos pridėtinės vertės produktų gamybai ir išėjimui į kitas rinkas.

Parlamentaras K. Starkevičius teigė, kad šiuo metu pluoštinių kanapių reguliavimo klausimais Seime vyksta klausymai.

„Esame paruošę pataisas, jas esame sujungę, jos pristatytos ir pateikimo stadiją yra praėjusios. Esame gavę iš nevyriausybinių organizacijų ir Vyriausybės išvadas, vykdome klausymus, (...) tikiuosi, kad galėsime vėl sugrįžti į plenarinių posėdžių salę jau svarstymui“, – teigė K. Starkevičius.

Pasak parlamentaro, pagal dabar galiojantį įstatymą buvo galima perdirbti sėklas, pluoštą ir lapus, todėl siekiama įtvirtinti giluminį augalo perdirbimą.

„Bus numatytas licencijavimas, kuris eis į giluminį perdirbimą. Ūkininkams auginti jų sėklas ir pluoštą tų licencijų nereikia. Jos reikalingos, kad neatsirastų krūvos laboratorijų, kad Vyriausybės tarnybos įgaliotos galėtų kontroliuoti“, – sakė K. Starkevičius.

Anot jo, tikimasi, kad įstatymas būtų priimtas dar spalį, jei už jį nubalsuos Seimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

trukt uz vadziu vel is pradziu ...

narko dileriai susivienijo ir dabar jau bendromis jegomis stengiasi yteisint ko platesny narkotiku is kanapiu panaudojima ---kur ziuri policija , kur visuomenines organizacijos , kur a lia ,, vaiku gynejai ,,, nes pagrindiniai marichuanos vartotojai yra butent mokyklinio amziaus jaunimas ...kur seimo ir ministro pirmininko pozicija siuo ,,,platesniu,,,narkotiku platinimo klausimu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS