Tyrimas: jaunimas investuoti norėtų, bet neturi iš ko | Diena.lt

TYRIMAS: JAUNIMAS INVESTUOTI NORĖTŲ, BET NETURI IŠ KO

Šalies jaunuoliai pripažįsta, kad jiems trūksta žinių apie investavimą ir kad tai juos stabdo labiau nei finansinių nuostolių baimė. SEB banko Lietuvoje atlikto jaunimo taupymo ir finansinės elgsenos tyrimo duomenimis, per artimiausius metus investuoti į finansų priemones planuoja kas dešimtas apklausoje dalyvavęs 18-25 metų šalies jaunuolis.

77 proc. tyrimo dalyvių taip pat nurodė, kad kas mėnesį dalį pajamų atideda ateičiai. Beveik du trečdaliai jaunuolių (64 proc.) nurodė kas mėnesį atidedą bent po 20 ar daugiau eurų. Populiariausias taupymo būdas – lėšų kaupimas banko sąskaitoje. Taip taupo 52 proc. apklaustų jaunuolių. 40 proc. jaunuolių atideda grynuosius pinigus. Investavimo sprendimais, pavyzdžiui, perka akcijas, naudojasi vos 3 proc. apklausoje dalyvavusių 18-25 metų jaunuolių.

SEB banko valdybos narys, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovas Vaidas Žagūnis sako, kad jaunuolių požiūrį į investavimą lemia ir nuostatos, kurias atskleidžia tyrime nagrinėtos asociacijos.

„Investicijas finansų rinkose dažnai esame linkę tapatinti su rizika. Tą rodo ir šio tyrimo rezultatai – net 78 proc. tyrimo dalyvių nurodė, kad investavimas finansų rinkose jiems labiausiai asocijuojasi su rizika. 58 proc. apklaustų jaunuolių pažymėjo, kad ši veikla jiems siejasi su finansinėmis žiniomis, 42 proc. – su papildomomis pajamomis“, – atkreipia dėmesį V. Žagūnis.

Paklausti, ar per artimiausius metus planuoja investuoti į akcijas, obligacijas, investicinius fondus ar kitas finansines priemones, tik 10 proc. tyrimo dalyvių atsakė teigiamai. 42 proc. nurodė, kad investuoti neplanuoja, bet jiems būtų įdomu, o 48 proc. atsakė, kad nei planuoja, nei domisi lėšų investavimo galimybėmis.

Kas antras apklausos dalyvis, neplanuojantis per artimiausius metus pradėti investuoti, nurodė, kad imtų svarstyti šią galimybę, jei išklausytų mokymus apie tai arba kas nors pasiūlytų pelningą idėją. 42 proc. respondentų pažymėjo, kad pasidomėti investavimo galimybėmis paskatintų sukauptos didesnės santaupos. 38 proc. apklaustųjų domėtis investicijomis įkvėptų sėkminga artimųjų, draugų ar pažįstamų investavimo patirtis.

Minėdami priežastis, kurios kliudo pradėti investuoti, beveik pusė jaunuolių (49 proc.) įvardijo žinių apie finansines priemones trūkumą. 44 proc. pripažino, kad juos stabdo galimų nuostolių baimė. Tokia pati dalis nurodė, kad neturi laiko domėtis, kas vyksta finansų rinkose. Tačiau pati dažniausiai nurodyta priežastis, kodėl jaunimas neplanuoja investuoti, nors ir išreiškia susidomėjimą, buvo nepakankamos santaupos. Šį atsakymą pasirinko du iš trijų respondentų (65 proc.).

„Tačiau investuoti galima ir nedideles pinigų sumas. Investavimas yra ilgalaikis sprendimas, todėl svarbu investuoti nuosekliai, reguliariai, laikantis pasirinktos investavimo strategijos. Kuo anksčiau asmenys pradeda domėtis investicijomis ir investuoti, tuo geriau jie perpranta įvairias finansines priemones, kapitalo rinkas ir rizikos valdymo būdus“, – teigia V. Žagūnis.

Taupymo ir finansinės elgsenos tyrimas atliktas šių metų kovo ir balandžio mėnesiais. Apklausoje dalyvavo beveik 2 tūkstančiai SEB banko 18-25 metų amžiaus klientų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Problema yra tame jog Lietuvoje beveik nėra per ką investuoti mažomis sumomis, o investuoti per bankus su jų apetitais atitinkamai nėra lėšų nes investicijų suma investuojant per bankus prasideda nuo 4-5 tukstančių eurų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS