Uždrausta maisto gamyboje naudoti titano dioksidą: pripažino žalingą dažiklio poveikį sveikatai | Diena.lt

UŽDRAUSTA MAISTO GAMYBOJE NAUDOTI TITANO DIOKSIDĄ: PRIPAŽINO ŽALINGĄ DAŽIKLIO POVEIKĮ SVEIKATAI

  • 0

Maisto produktų sudėtį nuo šiol teks skaityti dar įdėmiau. Europos Komisija oficialiai uždraudė maisto gamyboje naudoti dar vieną maisto priedą – dažiklį titano dioksidą arba E171. Mokslininkai patvirtino, jog pastarojo vartojimas gali sukelti genų pažeidimus. Plačiai naudojamas dažiklis pripažintas žalingu žmogaus sveikatai, bet maisto prekės su šiuo priedu parduotuvių lentynose stovės dar pusmetį, praneša LNK.

Jei maisto produktas baltos spalvos, derėtų atidžiai perskaityti jo sudėtį. Mat titano dioksidas arba E171 – dažiklis, kurį nuo šiol maisto gamyboje Europos Komisija naudoti draudžia. Pastarojo dalelės linkusios kauptis žmogaus organizme. 

„Baiminamasi, kad būtent šios dalelės, perėjusios natūralius kūno apsauginius barjerus, patenka į virškinimo sistemą, plaučius ar kitus organus ir juose gali sukelti genų pažeidimų. Tai yra kenkia mūsų DNR“, – sako Aelita Zabulionė, KTU mokslininkė.

Titano dioksidas maistui suteikia intensyvią baltą spalvą arba padeda atkurti pirminę maisto išvaizdą. 

„Konditerijos gaminiuose, guminukuose. Neramu tai, kad dažniausiai naudojamas vaikams skirtuose gaminiuose – saldėsiuose, įvairiose pastilėse. Iš esmės, reikėtų ieškoti produktų, kurie yra baltos spalvos“, – teigia A. Zabulionė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Šio dažiklio taip pat galima rasti įvairiose sumuštinių užtepėlėse, salotų padažuose, sriubose ir sultiniuose. Jis naudojamas ne tik maisto pramonėje, bet ir farmacijoje. Šios medžiagos galima rasti, pavyzdžiui, maisto papilduose, taip pat kosmetikos gaminiuose ar net sienų dažų sudėtyje. 

Tačiau net ir pripažinus žalingą dažiklio poveikį, maisto produktais su priedu E171 dar bus galima prekiauti bent pusmetį. 

Susirūpinimą dėl šio priedo saugumo pirmieji dar prieš šešerius metus išreiškė prancūzai. Mokslininkai esą tik dabar surinko pakankamai įrodymų, kad titano dioksidas kenkia žmogaus sveikatai.

Kai kurie pirkėjai pripažįsta, kad sudėties produkto etiketėje neskaito. Sako taupantys laiką, esą šiandien įvairių priedų išvengti vis tiek nepavyks. 

Oficialiai įsigaliojus Europos Komisijos draudimui, verslas įsipareigoja pereinamuoju laikotarpiu pakoreguoti savo produktų gamybą nebenaudojant titano dioksido. Kad naujojo draudimo būtų laikomasi Maisto ir veterinarijos tarnyba žada vykdyti kontrolę. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS