V. Janulevičius apie baudas sutartis su elektros tiekėjais nutraukiantiems verslams: siekiama pasipelnyti | Diena.lt

V. JANULEVIČIUS APIE BAUDAS SUTARTIS SU ELEKTROS TIEKĖJAIS NUTRAUKIANTIEMS VERSLAMS: SIEKIAMA PASIPELNYTI

Seimui ieškant būdų leisti nepriklausomiems tiekėjams siūlyti pigesnius planus, jeigu rinkoje elektros kainos yra mažesnės, tokia tvarka vis dar negalioja aukštesnės fiksuotos kainos sutartis pasirašiusioms stambioms įmonėms, sako pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius. Jo teigimu, verslams nutraukus sutartis, nepriklausomi tiekėjai siekia pasipelnyti iš skiriamų baudų, nes, pasak pramonininkų atstovo, tiekėjų reikalaujami kompensuoti nuostoliai iš tiesų nėra tokie dideli.

„Manau, (toks reguliavimas – ELTA) puikiai veikia su privačiais asmenimis ir mažais vartotojais, labai smulkiomis bendrovėmis, bet tai neveikia su vidutinėmis ir stambesnėmis įmonėmis. Per pandemiją buvęs labai aukštas elektros kainų lygis (...) daugelis iš tos baimės užsifiksavo tas kainas labai aukštame lygyje ir tos elektros kainos išliko vos ne dvigubai didesnės negu yra dabar rinkoje“, – LRT radijui ketvirtadienį kalbėjo V. Janulevičius.

Be to, verslo atstovo teigimu, ne viena bendrovė su elektros tiekėjais jau bylinėjasi teismuose, argumetuodamos tuo, kad tiekėjų stambioms įmonėms taikomos baudos mažina šių konkurencingumą.

„Daugelis įmonių klausdavo, kokios tos tikrosios išlaidos, sąnaudos, patirtos tų tiekėjų. Kaip suprantu, iki šiol dauguma net negavo tų išaiškinimų, ar iš tikrųjų buvo patirtos žalos, kad nutraukiant sutartų reikėtų sumokėti praktiškai 60, 70, 80 proc. kainos, įvairiai buvo“, – pridūrė pramonininkų atstovas.

„Be abejo, (tiekėjų – ELTA) patirtos žalos ir išlaidos turi būti kompensuotos, bet ar nėra ten kartais tiesiog galimybės užsidirbti, nes matome, kad kai kurie tiekėjai praeitais, užpraeitais metais turėjo gana aukštus pelnus, tai ar tikrai šiuo atveju klientas nėra skriaudžiamas“, – akcentavo V. Janulevičius.

Taip pat, V. Janulevičiaus teigimu, situaciją verslams pasirinkti geriausią elektros kainą apsunkina mažas tiekėjų pasirinkimas, mat šiuo metu rinkoje galima rinktis tik iš trijų. Be to, pasak pramonininkų prezidento, tiesioginių kaštų neturintys tiekėjai, išlaikantys aukštas fiksuotas elektros kainas, „iš verslo pusės“ elgiasi neetiškai.

Tai ar tikrai šiuo atveju klientas nėra skriaudžiamas.

 

„Konkurencija yra labai siaura. (...) Tas pasirinkimas nėra labai didelis ir esant ekstremalioms situacijoms daugelis įmonių nežinojo, negalėjo žinoti, nes jie nėra profesionalai, tarkime, tie vidutiniokai, vidutinės įmonės. (...) Pamenate, (elektros kaina – ELTA) buvo ir 4 eurai už kilovatvalandę 2022 metų rugpjūčio mėnesį, tai jie ir fiksavo 28, 26, kai kas ir 30 centų fiksavo, kai dabartinė kaina yra praktiškai 2,5 karto mažesnė“, – aiškino V. Janulevičius.

„Ar verta verslui su verslu bylinėtis – manau, kad tikrai ne, reikia ieškoti balanso, kompromiso. Jeigu kažkas bando pasipelnyti perdėtai, o ne realiais kaštais (...) manau, kad tai funkcija organizacijų (Energetikos reguliuotojo, Seimo – ELTA) pasitikrinti tuos kaštus“, – sakė V. Janulevičius.

R. Pocius: VERT trūksta instrumentų daryti poveikį tiekėjams

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininko Renato Pociaus teigimu, energetikos reguliuotojas šiuo metu neturi reikiamų instrumentų nepriklausomus tiekėjus įpareigoti pakeisti su verslu sudarytas ir dideles baudas numatančias sutartis.

Matome, kad šiai dienai nepriklausomi elektros tiekėjai taiko formules nutraukimo kažkokius koeficientus, kurių patys tiekėjai negali paaiškinti (...)

 

„Šiai diena mes, kaip reguliuotojas, galime pateikti savo ekspertinę išvadą, tačiau galutinius sprendimus priima teismas. Todėl tų papildomų įrankių suteikimas leistų reguliuotojui turėti nurodomąją galią, reguliuojamiems ūkio subjektams pateikti tam tikrus įpareigojimus, jeigu mes matytume, kad sutarties nutraukimo mokesčiai neatitiktų teisės reikalavimų“, – kalbėjo R. Pocius.

Tarybos pirmininko teigimu, Europos Sąjungos (ES) teisėje šiuo metu jau yra numatyta, kad sutartis nutraukę verslai nepriklausomiems tiekėjams turi kompensuoti tik tiesioginius nuostolius, kuriuos jie patiria užfiksuodami ar apdrausdami elektros energijos kainą nuo svyravimų rinkoje.

„Matome, kad šiai dienai nepriklausomi elektros tiekėjai taiko formules nutraukimo kažkokius koeficientus, kurių patys tiekėjai negali paaiškinti ir kurie nėra susiję su (...), dėl to mes manome, kad šitos baudos neatitinka teisės aktų reikalavimų ir mūsų ekspertiniu vertinimu, tokios nuostatos turo būti keičiamos (...) Todėl tokie siūlymai, kokie yra svarstomi Seime, mums suteiktų papildomų instrumentų“, – pabrėžė R. Pocius.

ELTA primena, kad 2023 metų balandžio pabaigoje Seimas priėmė Elektros energetikos įstatymo pataisas, kuriomis nuspręsta nepriklausomam tiekėjui suteikti teisę vienašališkai mažinti elektros energijos tiekimo kainą buitiniams vartotojams. Nuo birželio 1-osios naujose sutartyse su buitiniais vartotojais ir su labai mažomis ir mažomis įmonėmis tiekėjams draudžiama numatyti sutarties nutraukimo, tiekėjo keitimo mokesčius ar netesybas, kurie būtų taikomi už vienašališką sutarties nutraukimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS