V. Targamadzė siūlo kelti mokytojų atlyginimus, skiriant pinigų iš biudžete numatomo lėšų likučio | Diena.lt

V. TARGAMADZĖ SIŪLO KELTI MOKYTOJŲ ATLYGINIMUS, SKIRIANT PINIGŲ IŠ BIUDŽETE NUMATOMO LĖŠŲ LIKUČIO

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovė Vilija Targamadzė penktadienį registravo pasiūlymą kitų metų valstybės biudžete numatyti papildomas lėšas švietimo darbuotojų atlyginimų didinimui.

Parlamentarė siūlo darbo užmokestį didinti skiriant 300 mln. eurų iš kitais metais biudžete numatomo lėšų likučio.

„Ar yra galimybių rasti papildomų lėšų mokytojų, švietimo pagalbos specialistų, mokslininkų tyrėjų ir dėstytojų atlyginimams? Yra. Ką tik registravau siūlymą ir neabejoju, kad mūsų frakcijos nariai ir kiti iš opozicijos palaikys. O ar valdantieji norės, tai klausimas“, – penktadienio vakarą savo „Facebook“ paskyroje rašė V. Targamadzė.

Seimo narė projekte numato ir mokytojų atlyginiams siūlomų skirti lėšų šaltinį.

„Lėšų šaltinis: iš 2024 m. pabaigoje planuojamo susidaryti apie 300 mln. eurų lėšų likučio, skirto 2025 m. pradžios valstybės piniginių išteklių srautų subalansavimui ir / ar Valstybės biudžeto viršplaninės pajamos ir skolintos lėšos bei sumažintos skolinimosi lėšos juridiniams asmenims, kurie įgyvendina investicijų projektus, finansuojamus Europos Sąjungos lėšomis“, – feisbuke dėsto V. Targamadzė.

Parlamentarė nėra pirmoji, siūlanti kitais metais didinti pedagogų darbo užmokestį daugiau, nei šiuo metu yra numačiusi Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Seimo Darbo partijos frakcija siūlo 2024 m. valstybės biudžeto projekte numatytoje Vyriausybės skolinimosi programoje atsisakyti galimybės skolinti 245 mln. eurų ir lėšas skirti švietimo sektoriui.

Pritarus siūlymui, pinigai nebūtų skolinami juridiniams asmenims, kurie įgyvendina investicijų projektus, finansuojamus Europos Sąjungos lėšomis, Turto bankui centralizuotai valdomo administracinės paskirties valstybės nekilnojamojo turto atnaujinimo projektams finansuoti bei Lietuvos automobilių kelių direkcijai projektui „Elektroninės kelių rinkliavų sistemos sukūrimas“ finansuoti.

Atsiradusios laisvos lėšos, anot „darbiečių“, galėtų būti skiriamos ŠMSM asignavimams, mokytojų, dėstytojų atlyginimams didinti, įgyvendinant susitarimą dėl Lietuvos švietimo politikos 2021–2030 metais.

Tuo tarpu Seimo socialdemokratai yra užregistravę pasiūlymą biudžeto projektui, kuriame siūloma nešykštėti pinigų mokytojams ir nuo kitų metų jų darbo užmokestį didinti du kartus po 15 proc. Socialdemokratai siūlo valstybės biudžete numatytas minkštąsias išlaidas, tokias kaip viešinimo ar populiarinimo projektai, sumažinti ir skirti mokytojų algų didinimui.

Seimui pateiktą 2024 m. valstybės biudžeto projektą parlamentarai ketina priimti gruodžio 5 d. Lapkričio 14 d. numatytas pirmasis šio pagrindinio šalies finansinio dokumento svarstymas Seime, lapkričio 23 d. – antrasis svarstymas.

Kaip ELTA skelbė anksčiau, praėjusį ketvirtadienį Andriaus Navicko vadovaujama mokytojų profsąjunga paskelbė daranti pertrauką iki lapkričio pabaigos, kai valstybės biudžetą ims svarstyti Seimas. Su ministerija neradę sutarimo dėl atlyginimų didinimo pedagogai tikisi sulaukti parlamentarų palaikymo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Kauno "kliedesiai"

Yra mokyklu, kurioje slapta buvo filmuojami kai kurie mokytojai.Visuose kabinetuose, kur dirbo, be informavimo apie tai. Filmuota ir namuose, naudotos kazkokios technologijos, kai zmogus matomas nuogas. Tai leista matyti ir mokiniams? Su kuo susijusi tokia mokyllos administracija ir kai kurie dabar jau buve pedagogai?

Anonimas

Daug gerru minciu budavo sios moters pasisakymuose.

Anonimas

varom i TEVYNE !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS