Parama nuosaviems namams – mažai kam žinoma | Diena.lt

PARAMA NUOSAVIEMS NAMAMS – MAŽAI KAM ŽINOMA

Daugiabučių namų renovacijai per dešimtmetį skirta beveik pusė milijardo eurų. Tuo metu su valstybės parama renovuotų individualių namų – vos keli šimtai, o jiems skiriamos lėšos išgraibstomos per kelias dienas.

Anot Klimato kaitos programos projektų skyriaus vyr. specialisto Audriaus Pranaičio, ši programa nėra plačiai žinoma, tačiau – labai aktuali.

„Norinčiųjų gauti valstybės paramą yra tiek daug, kad kvietimas teikti paraiškas būna sustabdomas per savaitę ar tris. Pernai individualių namų renovacijai skiriami keli milijonai buvo išdalinti per 10 dienų“, – teigia specialistas.

Jei dalis namo renovacijos darbų jau atlikta, su jais susijusios išlaidos taip pat gali būti iš dalies kompensuojamos valstybės.

„Pvz., jei 2013 m. pasikeitėte stogą, 2014 m. – apsišiltinote duris, o kitąmet liko pasikeisti langus – visas išlaidas galima teikti kartu su 2016 m. registracijos forma ir šios išlaidos bus tinkamos daliniam finansavimui gauti“, – sako A. Pranaitis.

Norint gauti valstybės paramą, į atliktų darbų sąrašą galima įtraukti visus darbus, kurie pradėti ne anksčiau kaip prieš trejus metus.

Maksimali suma, kurią gali gauti pareiškėjas, – 14 500 eurų vienam projektui arba 30 proc. nuo tinkamų išlaidų sumos.

Anot specialisto, projekto registracijos metu priimamos visos paraiškos formos, tačiau dalis jų neatitinka keliamų reikalavimų: atlikti darbai būtinai turi būti susiję su namo energetiniu efektyvumu.

„Jei namai nėra baigti statyti, jų paskirtis netinkama (sodai, negyvenamosios patalpos, viešosios paskirties pastatai). Tokios paraiškos formos yra nevertinamos“, – perspėja A. Pranaitis.

Kvietimas teikti paraiškas skelbiamas kiekvienų metų pirmąjį ketvirtį, kovo–gegužės mėn.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Misija: Vilnija“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Birutė

Sodo bendrijoj gyvenant tai negalima teikti paraiškos.

Andrius

Internete: www.laaif.lt

Rasa

Sveiki,tai kur konkreciai galima kreiptis del paraisku padavimo?arba rasti literaturos susipazinti su tuo projektu?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS