Verslo atstovai pozityviai vertina sprendimą atsisakyti privalomo kaukių dėvėjimo | Diena.lt

VERSLO ATSTOVAI POZITYVIAI VERTINA SPRENDIMĄ ATSISAKYTI PRIVALOMO KAUKIŲ DĖVĖJIMO

Verslo atstovai tvirtina teigiamai vertiną Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sprendimą atsisakyti reikalavimo dėvėti medicinines veido kaukes uždarose patalpose. Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas Gediminas Balnis tikina, kad šiame sektoriuje iš esmės liko tik rekomendacinio pobūdžio ribojimai. Todėl jis tikisi, kad pokyčiai lems ir augantį klientų srautą.

„Kiekvienas apribojimo panaikinimas veikia teigiamai, kiekvienas ribojimo įvedimas – neigiamai. Nebūtinai, kad tiesiogiai, kaip, tarkime, galimybių pasas, kai fiziškai negali ateiti, bet tai yra ženklas. Restoranas kartu yra ir pramoga, tai nesijauti taip, kaip jausdavaisi visados, kai esi su kauke“, – Eltai teigė G. Balnys.

Tuo metu Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė pažymi, kad prekybos centruose kontaktas tarp klientų ir darbuotojų ir taip yra minimalus, o saugumo užtikrinimo priemonės, kaip patalpų ventiliacija, dezinfekcija ir toliau išliks.

„Manome, kad sprendimas tikrai buvo pribrendęs. Juo labiau kad ir kitos valstybės reikalavimus švelnina. Latvija nuo balandžio 1 d. atsisakė. Tai tikrai jau kurį laiką laukėme šito sprendimo“, – kalbėjo R. Vainienė.

Prekybininkų atstovės svarsto, kad kaukių reikalavimo panaikinimas sumažins ir įtampas, kurių, jos teigimu, vis dar pasitaikydavo.

„Kaukes jau dalindavo nemokamai, bet vis tiek žmonės dar netaisyklingai užsidėdavo. Tai tikrai nusiėmė labai didelė našta aiškinti, prašyti kliento“, – tvirtino ji.

Kiekvienas apribojimo panaikinimas veikia teigiamai, kiekvienas ribojimo įvedimas – neigiamai.

Atkreipia dėmesį, kad rekomendacijos išlieka

Tačiau R. Vainienė akcentavo, kad reikia nepamiršti, jog rekomendacija dėl kaukių dėvėjimo išlieka. Todėl ji siūlo kiekvienam klientui pačiam apsvarstyti ir sąmoningai įvertinti šios priemonės reikalingumą.

„Manome, kad žmonės turėtų nepamiršti, jog visos dėžutės naujų kaukių nereikėtų išmesti į šiukšliadėžę, o naudoti įsivertinus savo asmeninę situaciją. Kiek laiko praleisi parduotuvėje ar kitoje vietoje, kiek imunitetas stiprus. Tokius dalykus reikėtų turėti galvoje“, – pažymi ji.

Nors, pasak viešojo maitinimo įstaigų atstovo, restoranuose liko tik rekomendacinio pobūdžio priemonės, jis taip pat paragino klientus išlikti sąmoningus ir laikytis saugių atstumų.

„Jeigu yra galimybė, laisvų vietų, tai nebūtina sėstis prie gretimo stalo, kur sėdi nepažįstami klientai. Reikia laikytis protingumo. Jeigu leidžia galimybės, tai reikėtų patiems išlaikyti atstumus. Rankų plovimas, tokie įpročiai turėtų likti“, – tikino G. Balnys.

Atsisakyta ir kitų reikalavimų

Tačiau, bendrai vertindamas pirmadienį priimtus pandemijos valdymo pakeitimus, restoranų atstovas tvirtino, kad nuo šiol klientams vėl bus galima teikti visavertį paslaugų kompleksą.

„Panaikintos ne tik kaukės. Tarkime, mes dabar jau galime klientams duoti pledukus. Galima servetėles laikyti ant stalų. Tai sprendžiasi ir patogumo klausimai“, – aiškino G. Balnys.

Vis tik prekybininkų atstovė atkreipia dėmesį, kad ne visi COVID-19 reikalavimai verslui jau yra panaikinti. Pasak jos, viena iš privalomų priemonių – paviršių dezinfekcija išlieka. Tiesa, kartu R. Vainienė priduria, kad dabar įmonėms numatyti lankstesni reikalavimai.

„Iš dalies atsižvelgta į mūsų siūlymą dezinfekuoti pagal poreikį. Ne du kartus į dieną mažiausiai, kaip kad buvo, bet pagal poreikį. Krepšelius, vežimėlių rankenas reikia dažniau dezinfekuoti, o pavyzdžiui, kažkokius šviestuvų jungiklius gal ir rečiau reikėtų dezinfekuoti. Tai dabar padaryta, kad bent vieną kartą per dieną, o visur kitur pagal poreikį“, – aiškino Prekybos įmonių asociacijos direktorė.

Taip pat ji priduria, kad prekybos vietose reikalavimas dėl dviejų metrų saugaus atstumo laikymosi taip pat tebėra taikomas.

„Tiesą pasakius, mes jau galvojome, kad ir dviejų metrų reikalavimas bus panaikintas. Dėl to, kad pirkėjų srautai tikrai yra sumenkę, jie jau įprato rečiau vaikščioti į parduotuves“, – teigė R. Vainienė.

ELTA primena, kad atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją ir stebint mažėjančią sveikatos sektoriaus apkrovą, nuo šio pirmadienio keičiama kaukių dėvėjimo ir izoliavimo tvarka, skelbia SAM. Operacijų vadovo sprendimu atsisakoma privalomo reikalavimo dėvėti kaukes uždarose erdvėse, išskyrus sveikatos, slaugos ir globos įstaigas bei viešąjį transportą.

Nors kaukių dėvėjimas nebus privalomas, jis išlieka rekomenduojamas uždarose erdvėse, kur nepavyksta išlaikyti saugaus atstumo, bloga ventiliacija ar didesnis žmonių susibūrimas, pabrėžia SAM. Sveikatos, slaugos ir globos įstaigose bei viešajame transporte kaukių dėvėjimas ir toliau išlieka privalomas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tai jie pozityviai

vertino kaukes, segregaciją, tai jie pozityviai vertina kaukių nedėvėjimą... išverstaskūriai... kaip ir keli procentai lietuvos lanzbergastų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS