Vienodo darbo užmokesčio diena: moterims už tiek pat tenka dirbti 59 dienomis ilgiau | Diena.lt

VIENODO DARBO UŽMOKESČIO DIENA: MOTERIMS UŽ TIEK PAT TENKA DIRBTI 59 DIENOMIS ILGIAU

Remiantis šiandien paskelbtais naujausiais Europos Komisijos duomenimis, Europoje moterys 59 dienas per metus vis dar dirba veltui. Vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumas — vidutinis skirtumas tarp moterų ir vyrų valandinio uždarbio — pastaraisiais metais beveik nepakito ir tebėra 16,4 proc.

Vienodo darbo užmokesčio diena jau antrus metus iš eilės Europoje minima vasario 28 d. Tai nauja riba Europos kalendoriuje — metų diena, nuo kurios moterų uždarbis nebesiskiria nuo vyrų uždarbio. Tai reiškia, kad šiemet moterys, kad uždirbtų lygiai su vyrais, turėtų papildomai dirbti 59 dienas.

Moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumas išreiškiamas procentine vyrų pajamų dalimi ir rodo vidutinį bendrojo valandinio abiejų lyčių darbuotojų darbo užmokesčio skirtumą visos ES ekonomikos lygmeniu. Remiantis naujausiais duomenimis, 2012 m. Europos Sąjungoje vidutinis vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumas buvo 16,4 proc., Lietuvoje – 12,6 proc., Latvijoje – 13,8 proc., Estijoje – 30 proc., Lenkijoje – 6,4 proc. Tyrimų duomenys rodo, kad pastaraisiais metas šis skirtumas nežymiai sumažėjo ir nebekinta, o anksčiau jis buvo apie 17 proc. Skirtumas tarp moterų ir vyrų uždarbio nuolatos mažėja Danijoje, Čekijoje, Austrijoje, Nyderlanduose ir Kipre, o kitose šalyse (Lietuvoje, Lenkijoje) po kelerių metų mažėjimo šis skirtumas vėl ėmė didėti 2012 m. Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Vengrijoje, Portugalijoje, Estijoje, Bulgarijoje, Airijoje ir Ispanijoje, vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumas pastaraisiais metais padidėjo.

„Europos vienodo darbo užmokesčio diena primena mums apie nevienodas užmokesčio sąlygas darbo rinkoje, su kuriomis vis dar susiduria moterys. Pastaraisiais metais darbo užmokesčio skirtumas sumažėjo labai nedaug. Blogiausia, kad šiai labai nedidelio mažėjimo tendencijai daugiausiai įtakos turėjo ekonomikos krizė, kurios metu vyrų atlyginimai sumažėjo, bet moterų – nepadidėjo“, — sakė už teisingumą atsakinga Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Viviane Reding. „Vienodas darbo užmokestis už vienodą darbą yra pamatinis ES principas, deja, tikrovėje Europos moterims jis dar neįgyvendintas. Ilgai sėdėjome sudėję rankas, laikas keistis. Šiuo metu Europos Komisija rengia iniciatyvą, skirtą paskatinti pokyčius, dėl kurių artimiausioje ateityje nebereikės minėti vienodo darbo užmokesčio dienos.“

Darbo užmokesčio skirtumo mažėjimui įtakos turi keletas veiksnių, pavyzdžiui, daugėja dirbančių moterų, turinčių aukštąjį išsilavinimą, be to, ekonomikos nuosmukis stipriai paveikė kai kuriuos sektorius (pavyzdžiui, statybų ar inžinerijos), kuriuose daugiausia dirba vyrai. Taigi darbo užmokesčio skirtumo pokyčius nulėmė ne tik geresnės moterų darbo sąlygos ir užmokesčio didėjimas.

Vienodo darbo užmokesčio diena Europos lygmeniu minima jau ketvirtą kartą: Europos Komisija pirmą kartą šią dieną paskelbė 2011 m. kovo 5-ąją, antrą kartą vienodo darbo užmokesčio diena buvo minima 2012 m. kovo 2-ąją, o trečią kartą — 2013 m. vasario 28-ąją.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Mda

Ateinu aš darbintis į įmonę ir mergina. Aš suderu su potencialiu darbdaviu algą, o mergina pasisiūlo dirbti už mažesnį atligį. Manęs nepriima, o ji dirba ir skundžiasi, kad jai mažai moka. Nu tai kokio galo taip sutarei?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS