Žalumynai šiemet pigesni | Diena.lt

ŽALUMYNAI ŠIEMET PIGESNI

Daržovių augintojų teigimu, daugelis daržovių, ypač salotų ir žalumynų šiemet pigesni nei pernai. Esą to priežastis – pigi produkcija  į mūsų rinką, patenkanti iš Pietų Europos. Taip pat dėl palyginti šiltų orų daržovių gausiau užderėjo ir pas vietinius ūkininkus.

Žalumynų krūvos ant Vilniaus Kalvarijų turgavietės prekystalių. Dešimtys smulkių prekiautojų  už ryšelį salotų, ridikėlių, svogūnų, kitų žalumynų prašo po litą ar pusantro. Prekiautojai sako, kad kainos tokios pat, kaip pernai ar kiek mažesnės.

Stambių ūkių, auginančių tik žalumynus ir prieskonius – Lietuvoje vos keli. Didžiausias – Šalčininkų rajone. Čia šiltnamiuose ir laukuose tarpsta 70 pavadinimų salotos, prieskoniai, kiti žalumynai. Bendrovės vadovas sako, kad jų paklausa nuo darbo pradžios padidėjo dešimteriopai, o kai kurių ir daugiau.

„Kai pradėjom auginti 2001 metais parduodavom špinatų 15 kg per savaitę, tai dabar kasdien parduodama   po 300-500 kg“, – sakė įmonės „Evaldo daržovės“ direktorius Evaldas Masevičius.

Augintojai sako, kad dabar už  paprasčiausių salotų kilogramą prekybininkai moka 2 litus, už salotų vazonėlį – litą. Maždaug  antra tiek užsideda antkainį. Nemažai daržovių iš šio ūkio patenka į restoranus ir kavines.    

„Rinka diktuoja kainas, ne mes diktuojam. Jei jie pasiūlo pigiau, tai ir mes siūlom pigiau“, – tikino E. Masevičius.

Pasak Daržovių augintojų asociacijos direktorės, už salotas, žalumynus ūkininkai gauna trečdaliu ar net  perpus mažiau nei pernai. Mat kainas muša pigi produkcija iš pietų šalių.

„Jau turim šviežių bulvių. Nors jos pasirodė 2 savaitėmis anksčiau, nei pernai, bet kainos tokios pat, kaip būtų po 2 savaičių, nes didelis spaudimas iš pietų šalių. Lietuvoje kainos nukritusios, bet dar mūsų augintojai nepasiekė tokio lygio, kad visai neapsimokėtų ir jas augintojams reikėtų užarti“, – pasakojo Daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė.

Asociacijos vadovė teigia, kad kai kurių ūkių pasėlius apdaužė kruša, tad esą artimiausiu metu į prekybos tinklus pateks mažiau salotų, kitų žalumynų.

Tačiau neslūgsta  mėgėjiškos daržininkystės bumas, kai žmonės šių vertingų augalų išsiaugina patys. Turėtų plėstis ir specializuoti ūkiai, kurių dabar per 70.
 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS