Galvojate, kaip mažiau išleisti perkant maistą? Sutaupyti padės teisingų įpročių formavimas | Diena.lt

GALVOJATE, KAIP MAŽIAU IŠLEISTI PERKANT MAISTĄ? SUTAUPYTI PADĖS TEISINGŲ ĮPROČIŲ FORMAVIMAS

  • 4

Žmonės bando taupyti įvairiais būdais, tačiau vienas svarbiausių įpročių, anot prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerės Vaidos Kurpienės, yra maisto produktų planavimas. Peržiūrėję turimas atsargas iš anksto susiplanuokite meniu, pasinaudokite lojalumo programos dalyviams taikomomis nuolaidomis ir įsigykite sezoninių vaisių ar daržovių – taip ne tik sutaupysite, bet ir valgysite vertingesnį maistą.

Nepamirškite peržiūrėti šaldytuvo ir spintelių turinio

Prieš einant į parduotuvę dietistė pataria peržvelgti maisto produktų spinteles, šaldytuvą ir šaldiklį – čia gali būti užsilikusių, seniai pamirštų ingredientų, kurie nepanaudoti suges ir bus išmesti.

„Subalansuota mityba neatsiejama nuo planavimo. Ką turiu spintelėse, šaldytuve – sunaudoju, o tai, ko trūksta, perku parduotuvėje, todėl svarbu iš anksto suplanuoti būsimą meniu. Tai man padeda sutaupyti ir sunaudoti visus namuose turimus produktus. Planuoti galite 3, 4 ar 7 dienoms. Labiausiai apsimoka planuoti  3–4 dienoms, nes dažnai įvyksta kas nors nenumatyto ir pasikeičia produktų poreikis, tuomet galima lengvai reaguoti ir išvengti perteklinio jų kiekio“, – sako „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė.

Pasak V. Kurpienės, itin naudinga šaldytuvo ir spintelių reviziją daryti reguliariai ir pasižymėti kalendoriuje šiam darbui skirtą datą. Tai ne tik padeda palaikyti nuolatinę tvarką, bet ir primena apie visus turimus, dar nepanaudotus, produktus.

Vaida Kurpienė. „Maximos“ nuotr.

Iš anksto sudarykite pirkinių sąrašą

Dietistė V. Kurpienė rekomenduoja į parduotuvę eiti tik su iš anksto sudarytu pirkinių sąrašu – taip išvengsite pagundų pirkti to, ko nereikia. Šią taisyklę žino dauguma, bet ne visi ja vadovaujasi.

„Rinkitės maisto produktus, iš kurių galima gaminti namuose. Patariu sudaryti bazinių produktų sąrašą ir į jį įtraukti tuos produktus, kurie visada turi būti jūsų namuose: grūdus, miltus, daržoves, mėgstamus baltymų šaltinius ar kitus priedus. Kiekvieno namų ūkio pirkinių sąrašas bus itin skirtingas, tačiau jis gali padėti sutaupyti pinigų. Prekybos tinklai reguliariai taiko nuolaidas įvairioms produktų grupėms, tad naudojamas prekes galima įsigyti už mažesnę kainą. Tereikia pasidomėti, kada vyksta akcijos, ir planuojant apsipirkimą peržiūrėti, ko artimiausiu metu gali pritrūkti. Jeigu esate įsitikinę, kad suvartosite tam tikrus produktus iki jų galiojimo pabaigos, juos pirkti galite ir didesniais kiekiais“, – sako V. Kurpienė, „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė.

Ekspertė pabrėžia, kad pirkinių sąrašą reikėtų turėti perkant ne tik bazinius produktus, bet kiekvieną kartą einant į parduotuvę. Perkant brangesnius produktus, pavyzdžiui, žuvį ir mėsą, pravartu prieš einant į parduotuvę atsiversti nuolaidų leidinį ir, radus gerų pasiūlymų, susiplanuoti, ką iš jų galėtumėte pagaminti ir kokių priedų reikėtų.

Sekite nuolaidas ir įstokite į lojalumo klubus

Dietistė V. Kurpienė rekomenduoja stebėti prekybos tinklo siūlomas nuolaidas ne tik nuolaidų leidiniuose, bet ir specialiose programėlėse, sekti konkrečioms prekėms skirtas dienas ir muges, kurių metu už mažesnę kainą galima įsigyti ne tik maisto produktų, bet ir buitinės technikos ar grožio prekių.

Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė, patvirtina, kad prekybos tinklo lojalumo programos dalyviai reguliariai sulaukia papildomų akcijų, nuolaidų konkrečioms prekėms, o dalį išleistų lėšų susigrąžina į kortelę „Maximos“ pinigais.

„Pirkėjai kviečiami dalyvauti įvairiuose žaidimuose, mugėse, nuolaidų dienose ir svarbiausiuose išpardavimuose. Praėjusiais metais išplėtėme „Ačiū“ klubų pasirinkimą, o jų nariai nuolat sulaukia specialių ilgalaikių pasiūlymų, individualiai parengtų pagal jų poreikius bei pomėgius. Iš viso prekybos tinklas turi 7 klubus: „Studentų“, „Mažylių“, „Ant grotelių“, „Žuvies mėgėjų“, „Sodo ir daržo“, „Augintinių“ ir „Sūrių“. Lojalumo programos nariai gali pasirinkti 5 aktualiausius klubus ir naudotis ilgalaikėmis nuolaidomis bei geriausiais pasiūlymais“, –  sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Dietistė V. Kurpienė priduria, kad produktus su nuolaida reikėtų pirkti atsakingai – įvertinti ar perkamas kiekis bus suvartotas ir nesuges, atkreipti dėmesį ne tik į pakuotės, bet ir kilogramo kainą.

Rinkitės sezoninius vaisius ir daržoves

Mityba pagal sezoniškumą yra ne tik naudinga mūsų sveikatai, tačiau gali padėti sutaupyti. Sezono metu produktai bus ne tik skanesni, siūlomas asortimentas platesnis, bet ir parduodami už prieinamą kainą.

„Jeigu nusprendėte įsigyti braškių, o parduotuvių lentynose matote padėtas tik kelias dėžutes – greičiausiai dar ne sezonas ir jas įsigysite už didesnę kainą. Stebėkite produktų sezoniškumą – tiek vaisių, tiek daržovių skyriuose pamatyti tai galima plika akimi pagal produktų kiekį, išstatymą (jų daugiau) ir kainą, tad apsiperkant rekomenduoju į šiuos aspektus atsižvelgti“, – pataria V. Kurpienė.

Dietistė teigia, kad sutaupyti gali padėti ir kasdieniai įpročiai – subalansuota mityba, fizinis aktyvumas ir kokybiškas miegas: „Jeigu prastai miegate arba valgote nevertingą maistą – norėsis valgyti daugiau, kankins alkis ir saldumynų ar miltinių produktų potraukis. Rūpestis savimi ir subalansuoti kasdieniai įpročiai taip pat gali padėti sutaupyti ir suvalgyti tik kūnui reikalingą maisto kiekį.“

Šaldykite produktus ir patiekalus

Pasak ekspertės, parduotuvėje parduodamos maisto prekių pakuotės dažnai būna orientuotos į šeimas, tad mažesnis namų ūkis gali nespėti suvartoti produkto per rekomenduojamą galiojimo laiką.

„Beveik visus produktus bei patiekalus galima užšaldyti šaldiklyje ir atšildžius suvartoti. Svarbu žinoti kelias esmines taisykles, kad produktai išlaikytų gerą skonį ir vertingas maistines medžiagas. Šaldyti produktai ir patiekalai turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip –18 °C temperatūroje. Taip pat venkite šaldiklyje juos laikyti ilgiau nei metus. Pagamintus patiekalus geriausia suvartoti per 2–3 mėnesius. Itin svarbu parinkti tinkamą tarą, kadangi naudojant tam neskirtus maistinius maišelius arba dėžutes dalis polimerų gali pakliūti į maistą. Rinkitės snaige ar kitaip pažymėtus šaldymo indus arba maišelius, kuriuos galite įsigyti parduotuvėse“, – įspėja „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė.

V. Kurpienė papildo, kad šaldymo kamera neturi būti pasidengusi storu sluoksniu ledo ir geriausia į kameros skyrius produktus ir patiekalus dėti kuo mažesniais kiekiais, kad išėmę vienu kartu juos suvartotumėte. Negalima atšildyti ir pakartotinai šaldyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

GAL PEREINAMASIS LAIKOTARPIS PRIE KAS KRUTA ??????

LIETUVOJE TSRS laikais visas maistas buvo natūralus ir RASIJĄ MAITINOM..... Obuoliukus graužė kirmelytės...Dabar tik supūna.... Maisto produktai privaryti E [ chemikalai ,kad ilgiau neprarstų maistas įvaizdžio ] ,negana pasirodo to tručo su maistu ,tai verčia valgyti garantijai pasibaigus---parazituojantys šlykštynės ne kitaip ....

jau ir čia padlos pradėjo aiškinti ką pirkti

kūrva tarybiniais laikais aiškino, kad mėsa nuodas, o kodėl aiškino, nes burliokų vadovavimas privedė prie to, kad mėsos trūko, dabar žydpalaikių valdomoj teritorijoj vėl aiškina ką mes turim ėsti, kad jūs nudvėstumėt kūrvos, ką norėsiu tą ir ėsiu, man nusišikti ant visokių pederastų pamokymų

Kukas

Ziuriu kupriene jau grizo is moskvos, matyt prigozino issigando.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS