Riebios šventės – iš valstybinės kišenės | Diena.lt

RIEBIOS ŠVENTĖS – IŠ VALSTYBINĖS KIŠENĖS

Valstybės pinigus į kairę ir dešinę taškantys valdininkai ir valstybinių įmonių vadovai šiemet užsimojo su trenksmu atšvęsti ne tik kalėdinius vakarėlius. Pinigai leidžiami dovanoms, valgiams ir gėrimams, profesinių švenčių minėjimams, kalnams saldainių ir net batų blizgikliui.

Pramogai – dešimtys tūkstančių

Šiais metais solidžias kalėdines šventes pasišovė organizuoti daugybė valstybės įstaigų ir įmonių.

Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, gausiausiai šventinius stalus užsimojo nukrauti su transporto sistema siejamos valstybinės įmonės.

Pernai įmonė "Klaipėdos nafta" (KN) kalėdiniams renginiams išleido 39 324 eurus.

Kalėdinis renginys "KN šeima ROCK" vyko uostamiestyje esančio LCC tarptautinio universiteto salėje.

Prieš tai buvo rengtas įmonės darbuotojų vaikams skirtas kalėdinis renginys, vykęs viename Klaipėdos viešbučių.

Šiemet bendrovė šioms linksmybėms numatė 30 tūkst. eurų sumą ir tikino, jog tokių valstybinių įmonių įpročių – taškyti pinigus puotoms – neatsisakė ir neatsisakys.

"Klaipėdos nafta" jau ne vienerius metus savo darbuotojus didžiųjų metų švenčių proga kviečia į metinį kalėdinį renginį, o savo klientus ir partnerius sveikina kalėdinėmis dovanomis. Šiais metais darbuotojų kalėdiniam renginiui organizuoti buvo pasirinktas bendrovės "Propeller" pasiūlymas. Sudarytos sutarties vertė – 30 tūkst. eurų", – neslėpė įmonės "Klaipėdos nafta" komunikacijos vadovė Orinta Barkauskaitė.

Sudarytos sutarties vertė – 30 tūkst. eurų.

Seimui pakako 1,3 tūkst. eurų

Žvelgiant į buto vertės sumas, kurios leidžiamos valstybininkų šventėms, galima palyginti, kiek eurų vaikų kalėdiniam renginiui skyrė, pavyzdžiui, Seimo kanceliarija.

Kakės Makės, Netvarkos Nykštuko ir Kalėdų Senelio personažų vaidinimo paslaugą Seimo kanceliarija įsigijo už 1 331 eurą.

Personažai politikų ir Seimo bei Vyriausybės aparato darbuotojų vaikus linksmino pusantros valandos.

Vilniaus savivaldybė apsiėjo dar pigiau – kalėdinį spektaklį vaikams su interaktyvia programa pirko už 650 eurų.

O štai kukliausiu biudžetu gali pasigirti užsienio šalių piliečiams kalėdinę eglutę rengęs Pabėgėlių priėmimo centras, tam reikalui skyręs vos 400 eurų.

Pernai gruodžio 20-ąją vykęs renginys turėjo skambų pavadinimą – "Pabėgėlis – mūsų visuomenės dalis".

Pirko staltiesių ir saldainių

O štai "Klaipėdos nafta" šiemet prisipirko dar ir įvairiausių dovanų, kuriomis pamalonino įmonės klientus bei kitus įtakingus asmenis.

8,7 tūkst. eurų valstybės bendrovė išleido reprezentacinėms dovanoms, kurias įsigijo iš įmonės "Rio Lindo".

Valstybinė įmonė nusipirko ir 130 barometrų – po 30 eurų už vienetą. Nupirkta dar 40 staltiesių, kurių viena kainuoja 30 eurų.

Pirkta ir 220 pakuočių kūčiukų, už vienetą paklojant 5 eurus, kai bet kuriame prekybos centre kelių šimtų gramų kūčiukų pakuotę galima įsigyti už eurą ar du.

"Bendrovė "Rio Lindo" rūpinosi visomis KN kalėdinėmis dovanomis bendrovės klientams ir partneriams. Į dovanos vertę įtraukiamas dovanos turinys ir šventinė pakuotė. Kaip veikiausiai matėte skelbiamame sutarties priede, numatyta 220 šventinių kūčiukų pakuočių", – aiškino O.Barkauskaitė.

Pasipuošė ženkliukais

"Klaipėdos naftoje" nuspręsta pasaldinti ir taip sotų valstybininkų gyvenimą – nupirkta 50 saldainių dėžučių, kurių viena kainuoja net 20 eurų.

Tačiau tai ne vienintelis nuostabą keliantis šios įmonės pirkinys.

"Klaipėdos nafta" šių metų kovą už beveik 12 tūkst. eurų prisipirko ženkliukų. Ko vertas šis pirkinys ir kokia jo paskirtis, aiškino įmonės atstovė.

"Buvo įsigyti ženkliukai, kurie yra įteikiami lojaliems KN darbuotojams, minintiems darbo organizacijoje 5, 10, 20 ir daugiau metų sukaktį", – tikino O.Barkauskaitė.

Sviestas – tik supjaustytas

"Klaipėdos naftos" vykdytų viešųjų pirkimų sąraše yra daugiau galinčių šokiruoti skaičių.

Gruodžio 1-ąją įmonė pasirašė sutartį su maitinimo įmone "Driopė". Sutarties vertė – 47,8 tūkst. eurų. Aiškėja, jog solidi suma bus išleista furšetams ir svečių maitinimui.

Bemaž pusė šimto tūkstančių eurų bus pravalgyta vos per tris mėnesius. Sutartyje įrašyta, jog paslaugos turi būti suteiktos per 3 mėnesius.

Pernai gegužę "Klaipėdos nafta" taip pat pasirašė svečių maitinimo ir furšetų organizavimo sutartį su ta pačia įmone "Driopė".

108,9 tūkst. eurų skirta įtakingų asmenų pavalgymui ir veikiausiai gėrimams.

Sutartyje smulkiai aprašoma, kokias gėlavandenes ar jūrines žuvis turi valgyti garbūs svečiai, kokių jautienos ar kalakutienos patiekalų galima jiems pasiūlyti.

Išdėstomos ir smulkiausios detalės, net ir tai, jog sviestas turi būti patiekiamas supjaustytas.

Įkainiuose pažymėta, jog vienos porcijos įkainis svyruoja nuo 35,3 iki 42,7 euro.

Kavai – 44,7 tūkst. eurų?

Dar vienas viešasis konkursas byloja, už kokias sumas šioje įmonėje yra išgeriama kavos.

Šių metų vasarį už 18,3 tūkst. eurų pasirašoma sutartis kavos tiekimui ir dviejų kavos aparatų nuomai.

O štai iki 2020-ųjų šios įmonės darbuotojai žada išgerti kavos iš viso už 44,7 tūkst. eurų.

Be tradicinio kalėdinio renginio, "Klaipėdos nafta" praėjusią vasarą skelbė ir kitą pramogų pirkimą.

Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, už 35 tūkst. eurų iš tos pačios įmonės "Name", kuri organizavo praėjusių metų kalėdinį vakarą, įsigyjamas renginio organizavimas, kuris vyko Jūros šventės metu.

Dažniausiai įmonė uostamiestyje šios šventės metu pristato savo veiklą dalyvaudama eisenoje bei pasistatydama specialią sklaidai skirtą palapinę senamiestyje.

Paštininkai irgi puotauja

Lojalius darbuotojus šiemet pamalonino ir kita valstybinė įmonė – "Lietuvos paštas".

Nuostolinga veikla iki šiol garsėjusi įmonė šiemet skyrė apvalią sumą Lietuvos pašto įkūrimo šimtmečio minėjimui – 152 tūkst. eurų.

Puotą rengė įmonė "Happy Monday".

34,4 tūkst. eurų šios sumos buvo atseikėta renginio koncepcijai ir paslaugai įgyvendinti.

Už patalpų nuomą paklota 10 tūkst. eurų. Už maitinimo ir aptarnavimo paslaugas sumokėta 54 tūkst. eurų. Gėrimų kuponams ir akreditacijoms išleista 1,1 tūkst. eurų.

Pašto darbuotojams buvo pasamdytas fotografas, kurio paslaugos atsiėjo 1,2 tūkst. eurų.

Renginio plakatams išleista 390 eurų, o nuorodoms, maketavimui, fotosienelei, prie kurios žaviai pozavo dailios paštininkės, skirta 1 960 eurų.

Pašto darbuotojai iš visos Lietuvos buvo vežami autobusais, už tai paklojant 17 tūkst. erų sumą.

Dar 4,8 tūkst. eurų prireikė asistentų ir kitoms renginio organizavimo paslaugoms.

Linksmino scenos žvaigždės

Lietuvos pašto atstovė Vaida Budrienė tikino, jog pašto darbo sukaktis minėta tik darbuotojų rate.

"Tai buvo Lietuvos pašto 100 metų jubiliejaus minėjimas. Siekdami sutaupyti, vietoj vasaros sąskrydžio padarėme būtent šį renginį. Jame buvo apdovanoti ilgamečiai pašto darbuotojai – yra daugiau nei 50 metų dirbančių žmonių, pagerbti išdirbę 40, 30, 20 metų darbuotojai", – tikino V.Budrienė.

Į Vilnių iš visos šalies suvažiavo maždaug penki tūkstančiai Lietuvos pašto darbuotojų.

"Reikia pabrėžti, kad renginyje dalyvavo tik darbuotojai, jokių aukštų svečių nebuvo kviesta. Na, o ypač turbūt džiaugiamės tuo, kad į renginį labai gausiai iš visos Lietuvos suvažiavo pašto darbuotojai, t.y. iš mažų miestelių bei kaimelių laiškininkai, mažų paštukų viršininkai. Tikimės, kad toks jiems parodytas dėmesys bent truputį atpirko jų sunkų kasdienį darbą", – švente džiaugėsi V.Budrienė.

Paštininkus linksmino "Ąžuoliuko" choras, Vaidas Baumila, Vaida Genytė, taip pat Saulius Prūsaitis su grupe.

"Vis dėlto renginys nebuvo labai prašmatnus, nes esmė buvo darbuotojų apdovanojimai. Beje, noriu pabrėžti, jog renginys vyko be alkoholinių gėrimų. Organizatoriai sakė, kad tai buvo toks pirmas didelis renginys per jų darbo patirtį. Jokio kalėdinio renginio neplanuojame. Visi Lietuvos pašto padaliniai ar paštai, kurie nori paminėti šventes su kolegomis, daro tai savo asmeninėmis lėšomis", – paaiškino V.Budrienė.

Linksmybių – už milijoną

Šventes švęsti nori ir kiti valstybinių įmonių darbuotojai. Kalėdinius vakarėlius už svetimus pinigus rengė ir rengs geležinkelininkai.

"Taip, "Lietuvos geležinkeliai" darbuotojams rengia tradicinius šventinius vakarus. Jie vyksta didžiuosiuose miestuose įsikūrusiems kolektyvams – Vilniuje, Kaune, Radviliškyje ir t.t. Vilniaus renginys vyko "Vilniaus lokomotyvų remonto depo" patalpose, skaičiuojame, jog jam išleidome apie 8 tūkst. eurų. Kitų metų renginiai arba įvyko prieš kelias dienas, arba dar vyks, tad komentuoti skaičius būtų sudėtinga", – tikino "Lietuvos geležinkelių" Korporatyvinės komunikacijos vadovas Tomas Digaitis.

"Lietuvos geležinkeliai" neseniai skelbė viešąjį konkursą pagal kodą "pramoginės paslaugos". Įmonė pramogoms biudžete numatė ne visai kuklią sumą – 1,28 mln. eurų.

Tiesa, šiuo pirkimu paslaugos įgytos dvejiems metams, o preliminariosios sutartys vykdyti paslaugas pasirašytos su keturiomis įmonėmis.

Geležinkelininkai kėlė tokius reikalavimus: preliminarioje sutartyje numatyta surengti nuo vieno iki trijų didelių renginių, kuriuose būtų nuo 1,5 iki 2 tūkst. dalyvių.

Taip pat 5–14 vidutinių renginių, kuriuose dalyvautų nuo 300 iki 600 svečių. Ir nuo 30 iki 100 mažų renginių su 10 ar 100 dalyvių.

"Įvykus šiam pirkimui, pasirašėme keturias preliminarias sutartis. Pirkimas buvo padalytas į dvi pirkimo objekto dalis – renginiai Lietuvoje ir renginiai užsienyje. Pirmai daliai pasirašytos trys sutartys su įmonėmis "Publicum Events", "Estravel Vilnius", "Idea Prima". Antrajai – su įmone "Konsultacijos verslui". Esant poreikiui, "Lietuvos geležinkeliai" vykdo atnaujintą tiekėjų varžymąsi dėl planuojamo įsigyti renginio. Paslaugos perkamos pagal poreikį, neįsipareigojant išnaudoti visos maksimalios sutarties kainos. Pasirašytos sutartys galioja dvejus metus", – aiškino T.Digaitis.

Tarp pirkinių – tona šokolado?

"Lietuvos geležinkelių" atstovai aiškino, jog kalėdinės premijos šiemet darbuotojams nebus skirstomos.

"Šios praktikos nebetaikome, nemanome, jog darbuotojo skatinimas, susijęs su kalendoriniais įvykiais, yra teisingas. Visi "Lietuvos geležinkelių" darbuotojai yra skatinami už pasiektus individualius rezultatus", – pabrėžė T.Digaitis.

Tačiau veikiausiai kalėdinių kalendorių įteikimo ceremonijos šioje valstybės valdomoje įmonėje vis dėlto vyks. "Lietuvos geležinkeliai" už 8 216 eurų įsigijo 3,5 tūkst. kalendorių.

Už 10,5 tūkst. eurų pirkta saldainių su įmonės logotipu. Iš viso saldėsių pripirkta net 400 kilogramų.

"Lietuvos geležinkeliai" šiemet pirko įvairių reprezentacijai skirtų dovanų – nuo galanterijos iki suvenyrų, polo marškinėlių ar dėklų kompiuteriams.

Suvenyrų ir verslo dovanų pirkta už 4, 7,3 ir 34,6 tūkst. eurų.

Tarp šių pirkinių – šilkiniai kaklaraiščiai, sąsagos, kvapas namams "Lietuvos geležinkeliai", stalinės vėtrungės, šaškių rinkiniai, vazos, nuotraukų rėmeliai.

Tarp dovanų galima aptikti ir tokį šedevrą kaip aksominio audinio paveikslą, prie kurio pritvirtinta iš metalo pagaminta bėgių vinis, pavadinta "Pirmoji geležinkelio vinis".

Be 400 kg saldainių, kuriuos geležinkelininkams tiekė Šiaulių "Rūta", valstybinei įmonei prireikė dar saldumynų.

Kitu pirkimu numatoma įsigyti 700 kilogramų saldumynų, reikalaujama, jog šokolado gaminių forma primintų geležinkelio bėgius.

Geležinkelininkai turi išpuoselėtą skonį – ieškoma tiekėjo, galinčio pagaminti medinio traukinio su bėgiais kopiją.

"Traukinyje" turi būti supakuoti skirtingų skonių užkandžiai – triufeliai, aštrūs anakardžių riešutai ir arbata.

Didžiausią nuostabą kelia tai, jog už valstybinės įmonės pinigus "Lietuvos geležinkeliuose" perkamas net batų tepalas.

Tačiau didžiausią nuostabą kelia tai, jog už valstybinės įmonės pinigus "Lietuvos geležinkeliuose" perkama net batų tepalo.

Lapkričio 13-ąją paskelbiamas batų valymo priemonių pirkimas – ieškoma vieno batų blizginimo priemonės komplekto.

Visai tikėtina, jog batų tepalas galėjo būti panaudotas estetiką mėgstančios įmonės vadovybės apavui blizginti.

Oro uostai irgi švenčia

Ne ką prasčiau nei geležinkelininkai gyvena ir Vilniaus, Kauno bei Palangos oro uostus valdanti valstybės įmonė Lietuvos oro uostai.

Įmonė Lietuvos oro uostai neseniai baigė renginių organizavimo paslaugų pirkimą, kurio maksimali suma – 290,4 tūkst. eurų su PVM.

Pasirašytos preliminarios sutartys su trimis paslaugų tiekėjais.

Paslaugų trukmė – 24 mėn. su galimybe pratęsti dar 12 mėnesių.

"Numatytas maksimalus trejų metų biudžetas, kurio nesame įsipareigoję išleisti. Pagal šias sutartis organizuojami renginiai – naujų krypčių atidarymai visuose trijuose oro uostuose, aviacinių iniciatyvų rėmimas ir vidiniai renginiai bei panašūs renginiai keleiviams", – teigė Agnė Mažeikytė, įmonės Komunikacijos projektų vadovė.

Puotai – 27,7 tūkst. eurų

Šventėms ir renginiams solidų beveik trečdalį milijono eurų skyrusi valstybinė įmonė pripažino kalėdinius renginius švenčianti, bet juos nukelia į sausio mėnesį ir taip esą sutaupo.

"Šių metų sausį turėjome Naujųjų metų šventę, kuri kainavo 22,9 tūkst. eurų be PVM (27,7 tūkst. su PVM – A.A.). Šventės biudžetą sudarė renginio vietos nuoma (turėdami daugiau nei 600 darbuotojų tikrai ne visose įprastose renginių vietose telpame), pramogos, šventinė vakarienė, taip pat logistikos išlaidos, nes organizuojame atvykimą iš Vilniaus, Kauno ir Palangos filialų. Šį renginį organizavome kartu su įmone "Name", – pasakojo A.Mažeikytė.

Beje, įmonė "Name" minima ne viename valstybės įmonių pirkime. Ši bendrovė kalėdinius vakarėlius rengė ir įmonei "Klaipėdos nafta".

"Name" oro uostų darbuotojams organizuoja vieną didelį renginį per metus – Naujųjų šventę.

"Į ją kviečiami visi kolegos iš filialų ir Lietuvos oro uostų administracijos – t.y. per 600 žmonių. Kadangi dėl darbuotojų nuolatos konkuruojame ir su verslo sektoriumi, kuris dėl specialistų trūkumo į darbuotojų motyvavimą investuoja daug, susiduriame su nemenkais iššūkiais į valstybinę įmonę pritraukti kvalifikuotų naujų darbuotojų. Naujųjų šventė yra viena svarbesnių motyvacinių priemonių. Jos metu kartu pasidžiaugiame nuveiktais darbais, komunikuojame mūsų vertybes ir siekiame didinti komandos įsitraukimą bei pasididžiavimą savo įmone. Į šį projektą investuojame ir dėl to, kad papildomų kalėdinių dovanų darbuotojams nedovanojame", – tikino A.Mažeikytė.

Šventės metu darbuotojai alkoholiniais gėrimais nėra vaišinami.

"Siekdami sutaupyti, Naujųjų metų šventę antrus metus iš eilės organizuojame ne kalėdinių renginių laikotarpiu gruodį, o sausio mėnesį. Šiemet ji vyks Kaune, pirkimą atnaujinto varžymosi būdu laimėjo renginių organizavimo agentūra "MIG marketingo idėjų generatorius". Naujųjų metų renginio organizavimui planuojama panašaus dydžio suma kaip ir pernai", – tikino Lietuvos oro uostų atstovė.

GALERIJA

  • Užmojai: „Lietuvos geležinkelių“ vadovas Mantas Bartuška, vos užėmęs šį postą, deklaravo, jog valstybinėje įmonėje nebus elgiamasi kaip privačiame „uabe“. Tačiau tai, kas perkama už valstybinės įmonės pinigus, verčia abejoti tokiomis nuostatomis – iš savo
  • Linksmybės: Lietuvos oro uostai neseniai baigė renginių organizavimo paslaugų, kurių maksimali suma – 290,4 tūkst. eurų, pirkimą. Šalies oro uostus valdančios valstybinės įmonės vadovė Laura Joffė sutiko kalėdiniam įmonės vakarėliui išleisti 27,7 tūkst. e
  • Furšetai: dabartinis „Klaipėdos naftos“ vadovas Mindaugas Jusius toleruoja tradiciją įvairiomis progomis po seminarų, konferencijų, oficialių pasitarimų rengti furšetus. Per metus šioje įmonėje įvyko du tokių paslaugų pirkimai – už 47,8 tūkst. ir 108,9 tū
  • Estetika: kai kurios valstybės įmonės tiekėjams smulkiai išaiškina, ką vartos garbūs furšetų svečiai – patiekalai turi atrodyti solidžiai ir patraukliai. Vakarienė turi motyvuoti ir kelti bendrovės prestižą.
Rašyti komentarą
Komentarai (80)

alis...

gera gyventi Lietuvoje...

Anonimas

VERKIA KAD PINIGU NERA ATLYGINIMAMS IS KO KELTI ,BET SVENTEMS PRAGERTI TURI.

Aušra

Kaip baisu pasidarė palyginus-per Kalėdas mūsų mokykloj vaikams dovanojo po šakočio gabalėlį!...Parazitų šalis-kitaip nepavadinsi...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS