„Vikonda grupės“ įmonėse dirbantys studentai: darbą bei mokslus derinti ne taip ir sunku | Diena.lt

„VIKONDA GRUPĖS“ ĮMONĖSE DIRBANTYS STUDENTAI: DARBĄ BEI MOKSLUS DERINTI NE TAIP IR SUNKU

„Vikonda grupės“ personalo direktorė Alina Leonavičienė įsitikinusi, kad jaunimui verta susirasti darbą dar studijuojant: taip jie pasitikrintų, ką yra išmokę, kokių žinių dar galėtų pasisemti ir kuria kryptimi judėti ateityje. „Vikonda grupės“ įmonės laukia visų aukštųjų Lietuvos mokyklų studentų, su kuriais savo sukauptomis žiniomis mielai dalijasi įmonių specialistai. „Svarbiausia, kad studentai norėtų dirbti pažangioje įmonėje, didelėje struktūroje, būtų atviri naujovėms“,  – sakė personalo vadovė.

Studentai, kurie dirba „Vikonda grupės“ įmonėse, daugiausiai studijuoja Kaune, skirtingose aukštosiose mokyklose: ir universitetuose, ir kolegijose.

„Esame atviri visiems studentams,“  – sakė A. Leonavičienė.

Ji pastebi, kad studentams yra svarbu dirbti modernioje įmonėje, taip pat tos įmonės reputacija, tvarumo klausimai.

„Jie klausinėja, ar rūšiuojame, ar naudojami tvarios medžiagos gamyboje, – pasakojo personalo vadovė. – Anksčiau būdavo svarbu užmokestis ir sąlygos, o šiuolaikiniam studentui ne mažiau svarbu, su kuo dirba įmonė, kas yra jos klientai, tiekėjai.“

Studentus labiausiai motyvuoja žiniomis besidalinantis kolektyvas

A. Leonavičienė pastebi, kad labiausiai studentus motyvuoja kolektyvas. Ir ne bet koks, o tas, kuris moka dalintis: žiniomis, informacija, patirtimi. Tas, kuris padeda jaunam žmogui įsitvirtinti įmonėje. Studentas ateina pasitikrinti, kiek jo pasirinkta specialybė, gautos teorinės žinios gali būti pritaikomos darbo vietoje, taip pat, ko jam trūksta, ką per likusius metus ar dvejus dar turėtų pasiimti iš savo mokymo įstaigos. Todėl studentui labai svarbu, kad specialistas, kuris jau daug metų dirba savo srityje, atskleistų jam profesijos niuansus.

„Mūsų įmonėje daug galimybių, nes plati struktūra: mažesnėse įmonėse vienas žmogus atlieka kelias funkcijas, o pas mus vienas žmogus vieną ir į ją labai gilinasi, – pasakojo „Vikonda grupės“ personalo vadovė. – Mūsų įmonėse yra skyriai atsakingi už pirkimų, pardavimų, logistikos, technikos priežiūros, kokybės ar produktų kūrimo, apskaitos ir finansų analizės funkcijas. Studentai gali išbandyti kelias funkcijas, pamatyti, kaip ir kas veikia, galiausiai pasirinkti, kas artimiau, kur norėtų specializuotis, kokia tema rašyti baigiamąjį darbą.“

A. Leonavičienė įsitikinusi, kad tokiu atveju labai svarbu, jog kiekvienoje iš šių sričių dirbantis profesionalas gebėtų atskleisti savo darbo niuansus, parodytų veiklos prasmę organizacijoje. Tai yra neginčijamas didelės įmonės privalumas ir dėl to studentams verta rinktis praktiką joje.

„O mes stengiamės būti lankstūs, sudaryti sąlygas mūsų studentams lankyti paskaitas, suteikti kuo daugiau žinių ir informacijos“, – kalbėjo personalo direktorė, pastebinti, kad studentai, kurie pas juos įsidarbina studijuodami, lieka dirbti ir baigę mokslus.

Kai prieš daugiau nei trejus metus A. Leonavičienė sulaukė pasiūlymo dirbti „Vikonda grupėje“ personalo direktore, dvejojo tik dėl vieno – atstumo iki darbo: ji gyvena Kaune, o dirbti reikėjo keliauti į Kėdainius. Tačiau norėjosi iššūkių, ją kvietė didelė ir stipri įmonė, todėl nusprendė pabandyti. Dabar dėl to labai džiaugiasi, nes važinėjimas į darbą tapo pliusu.

„Bevažiuodama stebiu gamtą, kaip ji keičiasi, to nematydavau dirbdama mieste tarp daugiaaukščių. Susisiekimas taip pat labai patogus. Grįždama persikraunu: išeinu dar su darbinėmis mintimis, pakeliui pabūnu su savimi, išsprendžiu darbinius klausimus ir į šeimą grįžtu atitrūkusi nuo veiklų“,  – privalumus vardijo Alina.

Daug „Vikonda grupės“ specialistų kasdien važinėja į Kėdainius iš Kauno, Jonavos taip pat Vilniaus ar Panevėžio.

Įmonės pasitikėjimas skatina tobulėti

A. Leonavičienė pastebi, kad specialistai, įgiję profesinės mokyklos išsilavinimą, laikui bėgant supranta, kad kartu su karjeros augimu, norint pasiekti daugiau, jiems pritrūksta tos srities teorinių arba bendrųjų žinių, ypač siekiant vadovaujančių pareigų, mokant naująją kartą.

Tadas Šulcas. „Vikonda grupės“ archyvo nuotr.

Kad pradėjus dirbti trūksta žinių, greitai suprato ir Kėdainių konservų fabriko profilaktinio remonto meistras Tadas Šulcas. Aštuntą mėnesį įmonėje besidarbuojantis vyras pajuto, kad nori patobulinti žinias, todėl įstojo į Kauno technologijų mokymo centrą, kur studijuoja automatinių sistemų mechatroniką.

„Įmonė man suteikia sąlygas mokytis, tobulėti, kilti karjeros laiptais, vertina kaip specialistą, o tai suteikia dar daugiau pasitikėjimo ir motyvacijos tobulėti, – apie savo pasirinkimą kalbėjo meistras. – Mano darbas su mokslu yra labai susijęs, todėl ir pasirinkau šią specialybę. Moksluose būna situacijų, kai dėstoma teorija, o aš jau žinau kaip tą pritaikau praktikoje. Darbe taip pat jaučiuosi „pasikaustęs“, žinodamas naujus dalykus ir terminus“.

Fabrike Tadą maloniai stebina, kad įmonė sparčiai modernėja, automatizuojamos funkcijos, lengviau dirbti įrengimus valdantiems darbuotojams. Gamyba vyksta tvarkingai, sistemiškai pagal numatytus standartus.

„Per savo darbo patirtį kitose įmonėse mačiau ir priešingų variantų. Taip pat nustebino tai, kad įmonei yra labai svarbus darbuotojas, atsižvelgiama į jo poreikius ir darbo vietos gerinimą, – džiaugėsi profilaktinio remonto meistras. – Įmonė labai šiuolaikiška, suteikia geras sąlygas augti, tobulinti žinias ir kaupti patirtį.“

Po praktikos lengviau suprasti teoriją

T. Šulcui suderinti darbą su mokslu nėra sudėtinga, nes ir įmonė, ir kolektyvas palaiko bei suteikia sąlygas mokytis.

„Taip pat labai džiaugiuosi galimybe mokytis pameistrystės forma, o tai yra glaudus profesinio mokymo įstaigų ir darbdavių bendradarbiavimas“, – sakė jis.

Indrė Juodelytė. „Vikonda grupės“ archyvo nuotr.

Indrei Juodelytei, kuri pusmetį dirba bendrovės „Vikeda“ technologo asistente, darbą ir mokslus taip pat nesunku suderinti. Jos maisto mokslo magistro studijos Lietuvos sveikatos mokslų universitete yra ištęstinės, o kai reikia daugiau laiko skirti mokslams, įmonė sudaro tam sąlygas.

„Vikeda“ – pirmoji Indrės darbovietė, kurią ji rado pagal skelbimą.

„Teorija yra gana sausoka, o praktika yra labai naudinga tuo, kad geriau suprantama ir teorinė pusė, – sakė ji. – Labai gerai padirbėti, kiekvienam studentui patarčiau.“

Darbe Indrei labiausiai patinka kurti naujoves, ledų gaminimo technologija jai yra labai įdomi, džiugina gera atmosfera kolektyve.

„Viską kuriame kartu, dalinamės idėjomis, – pasakojo ji. – Labai malonu prekybos centre pamatyti produktus, prie kurių atsiradimo esi prisidėjusi.“

Jai taip pat patinka dirbti įmonėje, kurioje nuolat modernizuojami darbo procesai ir įrenginiai, kuri nuolat veržiasi į priekį.

Dėl darbo anykštėnė Indrė pakeitė ir gyvenamą vietą: dabar ji gyvena Kėdainiuose, o Kaune vieši, kai atkeliauja į mokslus.

„Šiuo metu noriu sukaupti kuo daugiau informacijos, o tada jau žiūrėsiu, kaip  – karjera“, – savo tikslus atskleidė studentė.

Svarbu draugiškas, patirtimi besidalijantis kolektyvas

Pasak I. Juodelytės, labai svarbu, kad naują darbuotoją suptų draugiškas, padedantis ir žinias perduodantis kolektyvas, nes jaunas žmogus turi nedaug patirties. Jai pritaria ir T. Šulcas: „Manau, kad kiekvienoje darbovietėje svarbu ir pačios įmonės politika, kultūra, ir žmonės, su kuriais dirbame ir bendraujame kiekvieną dieną. Jeigu dirbsime labai mylimą darbą, tačiau neturėsime ryšio su kolektyvu, vadovu, bus labai sunku. Šiuo atveju man labai pasisekė, kadangi kolektyvas yra šaunus, kolegiškas, vadovas supratingas ir palaikantis, o ir darbas – mylimas.“

Monika Didikė. „Vikonda grupės“ archyvo nuotr.

Nuo kovo mėnesio „EVA paslaugos“ buhaltere dirbanti Monika Didikė taip pat neatsidžiaugia kolektyvu, kuris su naujais darbuotojais mielai dalinasi žiniomis.

„Man viskas darbe patinka, net nesitikėjau, kad taip patiks, – džiaugėsi  pašnekovė. – Kai pasiūlė šį darbą, nedvejodama sutikau. Be patirties ne visi nori priimti, o ypač į tokias pareigas, todėl labai apsidžiaugiau. Darbe daug sužinojau, išmokau. Man čia patinka ir matau ateitį šioje įmonėje. Moksluose nelabai daug gauni praktikos, o pradėjus dirbti ir mokslai geriau sekasi, viskas aiškiau“.

Monika derina ne tik darbą ir mokslus, bet dar ir motinystę. Dėl jos moters finansų ir apskaitos studijos Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje išsitęsė, tačiau beliko jau visai nedaug  – parašyti bakalauro darbą. „Dabar, kai dirbu čia, man dar didesnė motyvacija siekti daugiau, dar labiau norisi parašyti darbą, gauti diplomą, baigti mokslus“, – kalbėjo studentė.

Darbe jaunajai buhalterei svarbiausia yra žinios, kolektyvas ir galimybės kilti karjeros laiptais.

„Smagu ateiti į darbą, kur tave pasitinka draugiškas kolektyvas, taip pat patinka bendros išvykos, dovanos. Čia daug motyvacinių priemonių, jaučiu, kad  įmonė rūpinasi žmonių emocine gerove“, – tuo, kas jai svarbu dalinosi „EVA paslaugos“ darbuotoja.

GALERIJA

  • „Vikonda grupės“ įmonėse dirbantys studentai: darbą bei mokslus derinti ne taip ir sunku
  • „Vikonda grupės“ įmonėse dirbantys studentai: darbą bei mokslus derinti ne taip ir sunku
  • „Vikonda grupės“ įmonėse dirbantys studentai: darbą bei mokslus derinti ne taip ir sunku
„Vikonda grupės“ archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pasiųlymas

Užmiršti tokias įmones visam laikui. Užmiršti ir kitus kur sako viena, reklamuojasi, algos didžiausios ale, o daro kita. Kaip prekybos tinklai.

Paf

Vėl eilinė supista reklama

SUSIJUSIOS NAUJIENOS