Baudos balai – už pakartotinius kelių eismo taisyklių pažeidimus | Diena.lt

BAUDOS BALAI – UŽ PAKARTOTINIUS KELIŲ EISMO TAISYKLIŲ PAŽEIDIMUS

Vyriausybė posėdyje trečiadienį pritarė įstatymo pakeitimams, įteisinantiems baudos balų už pakartotinius eismo saugumo pažeidimus sistemą.

Šiems įstatymų pakeitimams dar turės pritarti Seimas.

Pasak Vidaus reikalų ministerijos (VRM), balų sistema leis efektyviau kovoti su Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidinėjimu, drausminant pakartotinai jas pažeidžiančius vairuotojus - gavę tam tikrą balų skaičių už padarytą pažeidimą jie bus labiau motyvuoti nepadaryti kito pažeidimo.

Numatoma, kad už KET pažeidimų padarymą skiriami balai bus diferencijuojami priklausomai nuo pažeidimo sunkumo ir keliamo pavojaus eismo saugumui (2, 3, 4 ar 5 balai). Pakartotinai KET pažeidinėjantys asmenys, kurie per vienerius metus surinks 10 ar daugiau balų, netektų teisės vairuoti transporto priemonės nuo devynių mėnesių iki vienerių metų. Įvertinus pradedančiųjų vairuotojų (turinčių iki dvejų metų vairavimo stažą) keliamą grėsmę eismo saugumui, teisė vairuoti jiems būtų atimta surinkus ne 10, o 6 balus.

„Iš 28 Europos Sąjungos valstybių net 21-oje taikoma balų sistema“, - VRM pranešime spaudai teigia vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas.

Balai bus skiriami už tokius pažeidimus kaip greičio viršijimas, vairavimas išgėrus ir kt. Baudos balų sistema galiojo iki 2008 metų.

Vyriausybės posėdyje kultūros ministras Šarūnas Birutis išsakė nuogąstavimų, kad baudos balų grąžinimas gali padidinti korupciją policijoje.

„Ar tai nedidins korupcijos policijoje? Kai nebuvo balų, mes matme, kad korupcija sumažėjo ir atsiskaitymai vietoje sumažėjo. Dabar kai žmogus turės devynis balus ir 50 litų reikės mokėti baudą, pavyzdžiui, tai gali būti, kad 500 pasiūlys litų ir kas garantuotas, kad nebus susigundyta, žinant policininkų algas ir visą kitą“, - svarstė Š.Birutis.

Vidaus reikalų viceministras Žimantas Pacevičius pabrėžė, kad pataisų nereikėtų stabdyti dėl korupcijos didėjimo pavojaus.

„Galima sakyti, kad bet kokio atveju kelių policininkas gali imti kyšius. Aš manau, kad dabar Policijos Imuniteto tarnybos pakankamai neblogai dirba ir nemažai atvejų girdime visuomenėje, kad ir patys policininkai sulaiko kyšius duodančius, tai aš manau, kad korupcijos galimybė tikrai neturėtų būti priežastis, kad šitų pasiūlymų neteiktume. Galimybė tokia yra, bet tai yra galimybė ne tik dėl baudos balų - gali kyšį paimti ir paprastai būdamas“, - aiškino vidaus reikalų viceministras.

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius taip pat agitavo už pataisas.

„Šiandien eismo situacija Lietuvos keliuose yra blogėjanti - 11 žuvusių iki šios dienos yra daugiau negu per praeitų metų tą patį laikotarpį, avarijų skaičius yra išaugęs 16 proc. Visada yra korupcijai vietos, bet turime pasakyti, kad gyvybių išsaugojimas gal kitą sykį yra daug kartų svarbesnis negu papildomos prielaidos korupcijai atsirasti“, - kalbėjo R.Sinkevičius.

Įstatymų pakeistimus rengė VRM, juos inicijavo Valstybinė saugaus eismo komisija.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

cia kaip be butu

eme, ima, ims

cia kaip be butu

eme, ima, ims

cia kaip be butu

eme, ima, ims
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS