Elektromobilių įkrovimo stotelių plėtra: stebės ir analizuos konkurenciją | Diena.lt

ELEKTROMOBILIŲ ĮKROVIMO STOTELIŲ PLĖTRA: STEBĖS IR ANALIZUOS KONKURENCIJĄ

Konkurencijos taryba, atsižvelgusi į Lietuvoje spartėjančią elektromobilių įkrovimo stotelių infrastruktūros plėtrą, nusprendė atlikti stebėseną ir išsiaiškinti, ar šiame sektoriuje nekyla kliūčių konkurencijai.

Kelerius pastaruosius metus į Lietuvos kelius ir gatves išrieda vis daugiau elektromobilių ir įkraunamų hibridų. Susisiekimo ministerijos duomenimis, 2020 m. sausio 1 d. elektromobilių šalyje padaugėjo daugiau nei 4 kartus, o nuo 2021 m. sausio 1 d. – daugiau nei dvigubai. 2022 m. per mėnesį elektromobilių skaičius šalyje padidėdavo vidutiniškai 360 vnt., o 2023 m. – vidutiniškai 500 vnt.

2024 m. sausio 1 d. Lietuvoje buvo registruota 19 435 elektromobiliai, iš jų 11 900 – grynieji elektromobiliai, likusi dalis – iš išorės įkraunami hibridiniai automobiliai.

Šiuo metu elektromobilių įkrovimo prieigų operatoriai savo iniciatyva arba su valstybės pagalba šalia valstybinės reikšmės kelių ir savivaldybėse kuria ir plėtoja infrastruktūros tinklą. Planuojama, kad Lietuvoje iki 2030-ųjų turi būti įrengta 60 tūkst. elektromobilių įkrovimo prieigų, iš kurių 6 tūkst. – viešosios ir pusiau viešosios.

Lietuvoje iki 2030-ųjų turi būti įrengta 60 tūkst. elektromobilių įkrovimo prieigų.

Sparčiai plėtojant elektromobilių įkrovimo infrastruktūros tinklą, gali atsirasti konkurencijos ribojimų. Tai patvirtina ir kitų šalių praktika.

Austrijos ir Jungtinės Karalystės konkurencijos priežiūros institucijos, išanalizavusios padėtį elektromobilių įkrovimo sektoriuje, identifikavo galimas problemas ir pateikė siūlymus, kaip jas spręsti, kad būtų užtikrinta veiksminga konkurencija. Apie galimus įvairius konkurencijos ribojimus elektromobilių įkrovimo sektoriuje nurodoma ir Europos Komisijos (EK) atliktoje analizėje.

Atsižvelgusi į planuojamą sparčią įkrovimo stotelių infrastruktūros tinklo plėtrą ir būtinybę laiku užsitikrinti, kad šis sektorius būtų konkurencingas, Lietuvos konkurencijos taryba nusprendė atlikti elektromobilių įkrovimo sektoriaus stebėseną. Planuojama atlikti rinkos dalyvių, kitų suinteresuotųjų asmenų apklausą, surinkti papildomą informaciją, kurią išanalizavus bus galima nustatyti, ar šiame sektoriuje nekyla kliūčių konkurencijai.

Konkurencijos taryba prašo visų suinteresuotų šalių, turinčių pastebėjimų ir įžvalgų apie įkrovimo stotelių tinklą ir šiame sektoriuje galimai kylančias konkurencijos problemas, pateikti informaciją e. paštu (Egle.Malonyte@kt.gov.lt).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS