Festivalyje „Gaida“ – duoklė J. Mekui ir nematyti audiovizualiniai projektai | Diena.lt

FESTIVALYJE „GAIDA“ – DUOKLĖ J. MEKUI IR NEMATYTI AUDIOVIZUALINIAI PROJEKTAI

Penktadienį Vilniuje prasidėsiančiame tarptautiniame aktualiosios muzikos festivalyje „Gaida 2019“ numatyta 14 renginių ir visą festivalio laikotarpį vystantys trys audiovizualiniai kūriniai.

„Šių metų festivalis yra labai įvairus, nes „Gaida“ daugelį metų stengiasi aprėpti kuo daug skirtingų nišų bei svarbių, garsių, įtakingų muzikos kūrėjų vardų. Mūsų tikslas ir didžiausias sunkumas – kaip suderinti visa tai viename komplekse, kur yra ir nišiniai, ir eksperimentiniai, ir daug įdomių atradimą keliančių koncertų, taip pat ir atlikėjai, kurių didesnė dalis publikos labai laukia. Šiandien tą stengiamės tęsti ir plėtoti“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė „Vilniaus festivalių“ vadovas Remigijus Merkelys.

Pasak jo, viena didžiausių festivalio naujovių – visą jo laikotarpį vykstantys trijų audiovizualinių kūrinių projektai.

Audiovizualiniai kūriniai Skycity, Waves ir Quantonom bus rodomi nuo spalio 5 iki 19 dienos, kas valandą, išskyrus pirmadienius.

„Tokio projekto nėra buvę mūsų festivalio istorijoje, kad visą laikotarpį skambėtų audiovizualinių kūrinių parodymai, seansai. Tai du nacionalinės premijos laureatai, Žilvinas Kempinas ir Justė Janulytė, sukūrę du bendros kūrybos darbus Skycity ir Waves. Šitie darbai, jie kaip kino filmo seansai, suksis visą festivalio laikotarpį“, – kalbėjo festivalio organizatorius.

„Vieno parodymo peržiūroje publikoje bus apie 20 žmonių kaip klausytojai, todėl tie daugybė seansų leis šiuos kūrinius išgirsti ir pamatyti kuo didesniam skaičiui žiūrovų“, – pridūrė R. Merkelys.

Audiovizualinių kūrinių programoje taip pat numatytas menininko Vaclovo Nevčesausko ir kompozitoriaus Vytauto V. Jurgučio audiovizualinis projektas Quantonom.

„Kuriant šį projektą teko naujai atrasti sąveikas tarp vaizdo, garso ir pateikimo. Projekte dalyvauja, kaip įvardinome, mechatroniniai objektai. Jų sukūrimas ir visas veikimas, principai – tai visai neišbandytas kelias. Tokių projektų, kiek mes žinome, tikrai nėra sukurta. Dažniausia tokio mechatroninio, kažkiek robotinio veiksmo objektai kuriami universitetuose ir laboratorijose“, – sakė Festivalio „Gaida“ kuratorius, kompozitorius Vytautas Jurgutis.

Visi festivalio renginiai, išskyrus baigiamąjį koncertą Kongresų rūmuose, vyks Nacionalinėje dailės galerijoje.

Festivalis atidaromas penktadienį fortepijono ir elektroninės muzikos atlikėjo Francesco Tristano (Frančesko Tristano) ir Lietuvos kamerinio orkestro trijų dalių koncertu Nacionalinėje dailės galerijoje.

Festivalio metu organizuojamas ir atminimo koncertas šiemet išėjusiam Lietuvos kino menininkui Jonui Mekui.

„Spalio 16 dieną skambės du lietuvių klasikų Juliaus Juzeliūno ir Broniaus Kutavičiaus kūriniai, parašyti Jono Meko eilėmis. Taip pat skambės ir Jono Meko gyvenimo mieste, Niujorke, kūrusio Philipo Glasso ir jaunosios kartos kviestinio svečio Tristano Pericho kūriniai. Jonas Mekas tampa tiltu tarp Niujorko muzikų ir lietuvių klasikų“, – kalbėjo festivalio organizatorius.

Pasak R. Merkelio, organizatoriams lietuviškų kūrinių sumažėjimas „Gaidose“ – skaudi tema, tačiau nepanašu, kad situacija ateityje keisis.

„Jau pernai Lietuvos kompozitorių sąjunga labai stipriai sumažino užsakymus lietuvių kompozitoriams, būtent lietuvių kūrinius, atliekamus festivalyje „Gaida“. Šiais metais tik trys užsakymai iš Kompozitorių sąjungos“, – tvirtino R. Merkelys.

„Čia yra požiūrio klausimas. Kiek galėjau, tiek bandau tą požiūrį pakeisti, sakydamas, kad tai yra matomiausia vieta naujai lietuvių muzikai skambėti, kalbant apie Lietuvoje vykstančius šiuolaikinės muzikos festivalius. Galbūt dabar kita pozicija, kita strategija Kompozitorių sąjungos, gal kiti planai, kaip tą muziką skleisti“, – svarstė R. Merkelys.

Šių metų festivalio programoje – Kanados atlikėja Tanya Tagaq, JAV perkusininkai „Third Coast Percussion“, britų grupė „Icebreaker“ su pirmąkart Lietuvoje gyvai nuskambėsiančiu Briano Eno kūriniu „Apollo“.

Taip pat pasirodys elektroninės muzikos atlikėjai Andy Stottas (Endis Skotas) ir Maxas Cooperis (Maksas Kuperis), britų kompozitorius ir dirigentas Thomas Ades (Tomasas Adesas), pianistas Kirillas Gersteinas (Kirilas Geršteinas).

Festivalio baigiamajame koncerte nuskambės JAV kompozitoriaus Steve’o Reicho (Styvo Reicho) kūrinio premjera Lietuvoje – 2018 metų pabaigoje Los Andžele ir Londone pirmą kartą atliktas opusas „Music For Ensemble And Orchestra“.

Festivalis „Gaida“ vyks spalio 4 – 19 dienomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

sEubas kosmaras guobu gatveje

Dabar sapnuosis Kriugeris.

Tas pijokas

užvertė makulatūra Lietuvą, o zuokula pasimovė - galvojo finansinę afera prasuks. Dar Babravičių į chebrą pasikvietė. O čia, bum ir išdurti. Na, bet po Ameriką pasimakalavo, kartu pabaliavojo it tai fain.

Senis

Zuokulai gražink ka paemei

SUSIJUSIOS NAUJIENOS