Siūlo išbandyti: erdvinis garsas – tavo galvoje | Diena.lt

SIŪLO IŠBANDYTI: ERDVINIS GARSAS – TAVO GALVOJE

  • 0

Erdvinio garso efektas nieko nebestebina. Jau senokai muzikos įrašų galima klausytis, lyg būtum atsidūręs skambesio vidury. Tačiau technologijos vertingos tiek, kiek jos pasitarnauja žmogaus kūrybiškumui skleistis.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje veikiantis Muzikos inovacijų studijų centras vasario 2-4 d. vykstančioje parodoje „Studijos 2017“ siūlo pasižvalgyti po naująsias technologijas ir muzikos kūrybą vienijančią teritoriją.

O kad ši pažintis būtų įsimintinesnė, parodos lankytojams siūloma nepraeiti pro nedidelį, bet įspūdingą žmogaus galvos maketą, įkurdintą parodos Inovacijų alėjoje, LMTA Muzikos inovacijų studijų centro stende. Šioje galvoje įmontuotas vadinamasis binauralinis mikrofonas, imituojantis ausų veikimą. Jei ką nors pažnibždėtumėte arba padainuotumėte šiai galvai į ausį, o jūsų draugas užsidėjęs specialias ausines paėjėtų šiek tiek tolėliau, jis jūsų balsą girdėtų taip, lyg kalbėtumėte arba dainuotumėte į jo ausį. Mat šiose ausinėse garso fazes transformuojančių technologijų pagalba sukuriamas psichoakustinis efektas, kai atrodo, kad garsas girdimas ne tik kairėje ar dešinėje, bet ir, pavyzdžiui, virš arba už galvos. Tad jei kalbėsite vaikštinėdamas aplink galvos maketą, draugas ausinėse girdės ir šiuos garso pokyčius erdvėje taip, lyg kalbėtumėte vaikštinėdamas aplink jį.

LMTA stende Inovacijų alėjoje (LITEXPO 3 salėje) taip pat galima išgirsti ištraukų iš LMTA studentų, absolventų bei Muzikos inovacijų studijų centre rezidavusių užsienio menininkų elektroakustinių kūrinių, susipažinti su pastaraisiais metais įgyvendintais erdvinio garso projektais. Su visų krypčių Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studijomis galima susipažinti aplankius pagrindinį LMTA stendą (5 salėje). Be to, visas tris renginio dienas vyks pokalbiai ir diskusijos, vedamos LMTA dėstytojų. Nuo temos „Kaip laimėti Euroviziją?“ (ved. kompozitorius Jonas Jurkūnas, vasario 2 d.) arba kas bus, „Jei pasirinksi mokyti muzikos“ (doc. dr. Lolita Navickienė, vasario 4 d.), iki diskusijos „Kaip kritikas gali būti kūrėju?“ (doc. dr. Ramunė Balevičiūtė, vasario 3 d.) arba aptarimų „Kino prodiuserių darbo specifika“ (režisierė Inesa Kurklietytė, vasario 3 d.) ir „Meno vadyba“ (doc. dr. Andrius Juškys, vasario 4 d.). Besidominčius etnokultūra sudomins pokalbis „Tradicinė muzika šiuolaikiniame pasaulyje“ (prof., habil. dr. Daiva Vyčinienė, vasario 4 d.), o muzikos kaip filosofijos problematiką jau įvertino diskusijos „Muzika ir kosmosas“ (dr. Jonas Vilimas, vasario 2 d.) dalyviai. Renginių programoje – ir pokalbis „Muzikos pedagogo profesija“ (prof. dr. Ramunė Kryžauskienė, vasario 2 d.)

Baigiamasis ne tik LMTA prisistatymo, bet ir visos parodos „Studijos 2017“ meninis akcentas – vasario 4 d. 14 val. rengiamas uždarymo koncertas, kuriame pasirodys nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos dalyvis, LMTA studentas, Gabrielius Vagelis bei Akademijos absolventų aktorių grupė „WhaleSounds“.

GALERIJA

  • Siūlo išbandyti: erdvinis garsas – tavo galvoje
  • Siūlo išbandyti: erdvinis garsas – tavo galvoje
  • Siūlo išbandyti: erdvinis garsas – tavo galvoje
M. Kukausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS