Belmonto užtvanka virto kriokliais | Diena.lt

BELMONTO UŽTVANKA VIRTO KRIOKLIAIS

Vilniečiai ir miesto svečiai jau gali mėgautis atnaujinta populiaria poilsio vieta prie Belmonto užtvankos pačioje Pavilnių regioninio parko širdyje.

Vilnius pasirūpino avarinės būklės užtvanka bei tiltu ir neleido šiems sugriūti per gausias vasaros liūtis. Šiemet naujomis buvo pakeistos dvi sutrūkusios užtvankos plokštės, sutvirtinta pakrypusi kolona, įrengti pėsčiųjų atitvarai. Savivaldybė užtvankai sutvarkyti skyrė apie 200 tūkst. eurų.

"Nors Aplinkos ministerija ir Valstybės saugomų teritorijų tarnyba laikėsi skirtingų pozicijų dėl Belmonto užtvankos išsaugojimo, pagrindinis mūsų tikslas buvo nedelsiant sutvarkyti avarinės būklės Belmonto užtvanką ir apsaugoti žuvų nerštavietes. Netrukus buvo paskelbtas viešųjų pirkimų konkursas ir prasidėjo intensyvūs darbai," – pasakojo Vilniaus mero pavaduotojas Linas Kvedaravičius.

Sutvarkytas ir per Belmonto užtvanką einantis beveik 40 m medinis tiltas, jungiantis istorinio pažintinio Pučkorių tako dalis. Prieš pradedant tvarkyti užtvankos plokštes ir koloną avarinės būklės tiltas buvo demontuotas ir pakeistas nauju ilgaamžiu mediniu tiltu. Belmonto užtvankos tiltą miestui padovanojo Belmonto parką kūrusi bendrovė. Naujojo tilto statyba kainavo apie 15 tūkst. eurų.

Pernai vasarą Belmonto užtvanka buvo įtraukta į Kultūros vertybių registrą, jai suteiktas kultūros vertybės statusas. Tad visi darbai tvarkant Belmonto užtvanką buvo atliekami vadovaujantis Paveldo tvarkybos reglamentu.

Belmonto užtvanka tvenkiama ties Vilnios upe. Teritorijoje šiuo metu stovi restauruotas Prancūziškasis vandens malūnas su išplėtota aprūpinimo vandeniu sistema, vandens tėkmės reguliavimo įrenginiais. Ant betoninių užtvankos atramų anksčiau stovėjo medinis tiltas per upę. Šiuo metu jo vietoj pastatytas pėsčiųjų tiltas, kiek aukščiau kabo beždžionių tiltelis, atkurtas senasis vandens kanalas. Bėgant metams Vilnios vandenų plaunama nuolaidi užtvanka įgavo krioklių pavidalą, tad dažnai ir visa vietovė pavadinama Belmonto kriokliais.

GALERIJA

  • Belmonto užtvanka virto kriokliais
Butauto Barausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS