Dar vieno skvero sunaikinimo projektas: F. Zappa iš skvero stumiamas tyliai | Diena.lt

DAR VIENO SKVERO SUNAIKINIMO PROJEKTAS: F. ZAPPA IŠ SKVERO STUMIAMAS TYLIAI

Nuo Vilniaus valdžios labiausiai kenčia skverai. Savivaldybė planuoja iškelti roko muzikanto Franko Zappos paminklą iš skvero sostinės viduryje, o čia statyti Centro poliklinikos priestatą. Tam prieštaraujančius vilniečius piktina, kad projektas "stumiamas tyliai ir greitai".

Viskas dėl žmonių

Kad sostinės Centro poliklinika turės naują priestatą, Vilniaus savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyrius skelbė dar pernai spalį. Vilniaus miesto taryba tuomet pritarė naujo Centro poliklinikos priestato statybai. Vieta jam numatyta neužstatytoje teritorijoje K.Kalinausko ir Pylimo gatvių kampe. Projektinius siūlymus ruošė bendrovė "Projektai ir Co", projekto vadovė Raimonda Razulevičienė.

Naujasis priestatas bus statomas Pylimo g. 3 – šalia pagrindinio Centro poliklinikos pastato. Planuojama, kad į naująjį priestatą persikels gydytojai iš Pylimo g. 56 įsikūrusio poliklinikos Senamiesčio filialo.

Vaizdas: poliklinikos priestato projekto autoriai suplanavo, kaip išnaudoti visą laisvą erdvę.

"Centro poliklinikos priestatas yra vienas iš miesto poliklinikų plėtros projektų. Savivaldybė reaguoja į augančio miesto plėtros kryptis ir įstaigų tinklą vysto į tai atsižvelgdama. Centro poliklinikos priestate bus teikiamos ne tik bendrosios šeimos gydytojų paslaugos, tačiau  numatyta ir lankomosios slaugos paslaugų plėtra, kurių senėjančiai visuomenei reikia dabar ir reikės vis daugiau ateityje," – apie būsimąjį priestatą kalbėjo tuometis sostinės vicemeras Gintautas Paluckas.

Naujajame 4 aukštų priestate su požemine automobilių stovėjimo aikštele, kuris bus pritaikytas žmonių su negalia poreikiams, įsikurs gydytojų, fizinės meditacijos ir reabilitacijos kabinetai. Pacientai vieno apsilankymo metu gaus konsultaciją su instrumentiniu tyrimu.

Priestate bus papildomai įdarbinti specialistai (10 etatų gydytojų ir 10 etatų slaugytojų), kurie konsultuos pacientus nuo 7 iki 20 val. Planuojama įrengti ir specialistams pritaikytus kabinetus bei įsigyti paslaugų teikimui reikalingą modernią medicininę įrangą. Taip bus užtikrintas visapusiškas pacientų ištyrimas, greitas diagnozės nustatymas, taikytas gydymas ar gydymo efektyvumo kontrolė, kad pacientas gautų visas būtinas paslaugas greitai ir patogiai vienoje vietoje.

Pastačius naują pastatą Pylimo g. 3, bus efektyviau valdomas savivaldybei priklausantis turtas, o atlaisvintą pastatą, esantį Pylimo g. 56, bus galima įtraukti į privatizuojamų patalpų sąrašą.

Planuojamo statyti naujo priestato preliminari statybos kaina – 2,5 mln. eurų. Patalpų pritaikymo ir medicininės įrangos kaina – apie 1 mln. eurų.

Sulaukė pastabų

Įvairių reakcijų sulaukęs projektas rugsėjį buvo svarstytas Lietuvos architektų sąjungos Vilniaus skyriaus architektūros ir urbanistikos ekspertų taryboje. Tuomet posėdyje dalyvavę ekspertai, įvertinę pateiktus gydymo paskirties pastato Pylimo g. 3, Vilniuje, rekonstravimo projektinius pasiūlymus, konstatavo, kad neišspręstas sklypo užstatymas gatvių ir sankryžos atžvilgiu, abejotinas mastelis konteksto atžvilgiu ir neįprasmintas užstatymo tipas.

Specialistai pateikė nemenkų rekomendacijų projekto korekcijoms, tarp kurių – ir taikyti perimetrinį užstatymo būdą.

"Įvertinus sudėtingą urbanistinę / gamtinę situaciją, pasirinkta pastatą pritraukti prie Kalinausko g., taip atstatant perimetrinį Kalinausko-Palangos g. užstatymą", – rašė projekto autoriai patikslintame dokumente.

Svetimkūnis nepatinka

Praėjusią savaitę į statyboms prieštaraujančiųjų piketą pakvietė vienas iš paminklo F.Zappai iniciatorių menininkas Sauliaus Paukštys. Anot jo, F.Zappos skveras suformavo unikalią Vilniaus erdvę. Skulptoriaus Konstantino Bogdano sukurtas paminklas per kelis dešimtmečius tapo įžymybe, garsinančia Vilnių ir Lietuvą visame pasaulyje – į Vilnių atvykstantys turistai dažnai pageidauja aplankyti ne Gedimino kalną, o būtent F.Zappos paminklą.

Planuojamas poliklinikos priestatas brutaliai užgoš visas aplinkines erdves, sudarkys architektūrinį ir landšaftinį vaizdą.

Planuojamas poliklinikos priestatas, menininko manymu, brutaliai užgoš visas aplinkines erdves, sudarkys architektūrinį ir landšaftinį vaizdą, sunaikins menines ir poilsio erdves, kurių ir taip katastrofiškai trūksta.

S.Paukštį labiausiai piktina tai, kad poliklinikos priestato projektas "stumiamas tyliai ir greitai".

Menininkas taip pat kvietė pasirašyti peticiją, kurios tikslas – apginti F.Zappos skverą nuo, jo akimis, brutalių architektūrinių intervencijų, kuriomis bus sudarkyta jauki Senamiesčio erdvė išskirtinio kraštovaizdžio K.Kalinausko gatvėje.

"Dėl keliolikos papildomų kabinetų ketinama statyti griozdišką neracionalų statinį. Viskas vyksta skubotai. Susidaro vaizdas, kad statybos numatomos daugiausia galvojant apie lėšų įsisavinimą, užmirštant visas kitas miestui svarbias funkcijas: vizualinę tvarką, architektūrinę darną, miestiečių patogumą, tradicijas," – teigiama peticijoje.

Peticijos tikslas – atkreipti dėmesį, ieškoti kompromisų. S.Paukščio žodžiais, galbūt įmanoma projektą koreguoti, kad būsimasis pastatas neatrodytų kaip svetimkūnis K.Kalinausko gatvės urbanistinėje aplinkoje. Galiausiai, kad visame pasaulyje Vilnių garsinantis paminklas būtų išsaugotas. Siūloma nauja paminklo lokacija, anot S.Paukščio, tik iš bėdos.

Dėl poliklinikos priestato statybų F.Zappos paminklą siūloma perkelti į prie Pylimo g. stotelės esančią žaliąją zoną, gerai matomą nuo pagrindinio poliklinikos įėjimo. Šiam siūlymui pritarė autoriaus K.Bogdano autorinių teisių paveldėtojas (K.Bogdanas jaunesnysis) ir pastatymo iniciatorius S.Paukštys.

Sutikimą jau gavo

"Vilniaus diena" pasiteiravo, ką apie prieštaraujančiųjų statybai požiūrį mano Vilniaus miesto savivaldybės specialistai. Miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus atsiųstame komentare teigiama, kad dėl Centro poliklinikos pastato rekonstrukcijos paminklas F.Zappai liktų įspraustas į siaurą ir paminklui ne visai tinkamą vietą. Todėl Vyriausiojo miesto architekto skyriui buvo pateikti derinti paminklo perkėlimo projektiniai pasiūlymai kartu su paminklo iniciatoriaus S.Paukščio ir skulptoriaus K.Bogdano autorinių teisių paveldėtojo K.Bogdano jaunesniojo preliminariais sutikimais.

"Vieta, kuriai jie pritarė, neabejotinai padarytų paminklą matomesnį, todėl tikimės, kad jų pozicija išliks nuosekli. Projektinių pasiūlymų viešojo svarstymo metu gavus pastabų dėl paminklo perkėlimo sprendinių, projekto rengėjai turės juos vertinti teisės aktų nustatyta tvarka",– dėstoma savivaldybės pozicija.

S.Paukštys patvirtino – išties siūlymui dėl F.Zappos paminklo perkėlimo buvo pritaręs, kol pamatė projekto vizualizacijas. Tačiau tai, ką išvydo, jį šokiravo: projektuojamas pastatas griozdiškas – užima pievelę priešais esamą polikliniką, skverą – kone visą teritoriją iki pat gatvės. Iniciatyvus vilnietis apgailestavo, kad vilniečių mėgstamos vietos naikinamos, jų mažėja, bet kokiame "tarpelyje" Senamiestyje tuoj pat užverda statybos.

Jeigu S.Paukščio sutikimą dėl paminklo perkėlimo savivaldybė ir toliau taip eskaluos kaskart, kai visuomenė kels klausimą dėl F.Zappos skvero išsaugojimo ir paminklo perkėlimo į kitą vietą, menininkas teigia savo parašą paprasčiausiai atšauksiantis.

Meras nusprendė

Po gruodžio 18-ąją vykusio Centro poliklinikos rekonstrukcijos projekto pristatymo visuomenei Vilniaus meras R.Šimašius savo "Facebook" paskyroje paskelbė, kad Pylimo ir K.Kalinausko gatvių sankirtoje, prie paminklo F.Zappai, šiuo metu projektuojamas naujas Centro poliklinikos pastatas kokybine prasme nei jo, nei architektūros specialistų netenkina. Todėl tokio pastato, kaip jis suprojektuotas dabar, tikrai nebus. Jei bus parengtas geras projektas, kad poliklinikos priestatas neatrodytų kaip keistas prielipas, tik tuomet jis galės būti realizuotas, nes poliklinikai toks pastatas tikrai labai reikalingas, veiklą būtų galima vykdyti efektyviau, atsisakant labai prastos kokybės patalpų prie Halės turgaus.

F.Zappa, R.Šimašiaus teigimu, bet kokiu atveju klestės – arba toje vietoje, kur yra dabar, arba iš tos kiemo stovėjimo aikštelės atkeliaus ir džiugins matomesnėje vietoje arčiau gatvės.

GALERIJA

  • Planas: kol kas neužstatytoje teritorijoje K.Kalinausko ir Pylimo gatvių kampe išdygs keturių aukštų poliklinikos pastatas.
  • Dar vieno skvero sunaikinimo projektas: F. Zappa iš skvero stumiamas tyliai
  • Dar vieno skvero sunaikinimo projektas: F. Zappa iš skvero stumiamas tyliai
  • Dar vieno skvero sunaikinimo projektas: F. Zappa iš skvero stumiamas tyliai
Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Anonimas

Koks ryšys tarp Vilniaus ir kažkokio Zapos ? Kas jis mums, gal čia gimė ir dirbo ? Saviems paminklams vietos nėra, kam čia kažkoks svetimas ?

ER

Zappa gakima pastatyti Lukiskiu aikstej arba... Kaune, cecnu aikstej!

Kis

Kokia geda,nezinau kas tas zapapa?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS