Melas, kad sostinės mokyklos suremontuotos | Diena.lt

MELAS, KAD SOSTINĖS MOKYKLOS SUREMONTUOTOS

Vilniaus savivaldybės atstovai rugsėjo 1-osios proga pasigyrė, kad šią vasarą daugelyje sostinės mokyklų vykę remonto darbai baigti. Deja, tai – visiškas melas. Vietoj moksleivių klasėse dar ilgai karaliaus statybininkai.

Pamokos – ne klasėse

Kai rugsėjo 3-iąją moksleiviai į mokyklas rinkosi švęsti Mokslo ir žinių dieną, Vilniaus miesto savivaldybė skelbė, kad atsirado modernios, kūrybiškumą skatinančios edukacinės erdvės, kuriose moksleiviai galės ir lavintis, ir įdomiai leisti laisvalaikį. Atnaujintos skaityklos, aktų bei sporto salės, technologijų kabinetai, multifunkcės gamtos mokslų laboratorijos, dirbtuvės, skaitmeninių technologijų kabinetas pradinukams. Taip pat pertvarkytos studijos choreografijos pamokoms, modernizuotos klasės, valgyklos, koridorių zonos.

Tik štai vilniečiai, kurių vaikai lanko Jono Basanavičiaus gimnaziją, "Vilniaus dienai" pasakojo, kad jau dvi savaites vaikams pamokos vyksta arba prie mokyklos, arba vaikai vedami kur nors į ekskursijas, mat mokykloje vis dar vyksta remontas. Tuo galima įsitikinti ir apsilankius mokyklos "Facebook" puslapyje – čia gausu nuotraukų iš gimnazistams vykstančių vadinamųjų išvykstamųjų pamokų. Vaikai lankėsi Adomo Mickevičiaus name-muziejuje, Valstybės pažinimo centre, Šv. Petro ir Povilo bažnyčioje, Lietuvių literatūros ir tautosakos institute ir kt.

"Genio" progimnazijoje, kuri, kaip skelbiama savivaldybės tinklalapyje, jau suremontuota, iš tiesų šiuo metu vyksta dideli remonto darbai. Tokie dideli, kad ugdymo procesas 500 moksleivių laikinai perkeltas į Lietuvos edukologijos universiteto patalpas. Tiesa, moksleivių tėvai apie tai sužinojo likus vos kelioms dienoms iki mokslo metų pradžios.

"Šiek tiek" susivėlino

Ir šios mokyklos – toli gražu ne vienintelės, kur remonto darbai iki mokslo metų pradžios nebaigti, nors savivaldybės tinklalapyje teigiama priešingai. Tuo galima įsitikinti tiesiog Centriniame viešųjų pirkimų portale susiradus informaciją apie savivaldybės pasirašytas sutartis dėl remonto darbų konkrečiose švietimo įstaigose. Pagal daugumą jų darbų pabaiga numatoma 2019 m. pradžioje, kai kur net balandį ar gegužę.

"Vilniaus dienai" pasidomėjus, kodėl ugdymo įstaigose remonto darbai pradėti tik vasaros pabaigoje, šiuos darbus koordinuojančios UAB "Vilniaus vystymo kompanija" direktorius Arūnas Remigijus Zabulėnas teigė, kad rangovams trūksta darbo jėgos, todėl jie nelabai aktyviai dalyvavo konkursuose. Tačiau tai laikina ir tik keliems projektams, kuriems dėl užsitęsusių viešųjų pirkimų procedūrų nebuvo atrinkti pirkimų laimėtojai.

Tie, kas turėtų norėti dėl vaikų padaryti darbus kaip galima geriau ir greičiau, patys inicijuoja labai daug stabdžių.

Švietimo sritį kuruojanti sostinės vicemerė Edita Tamošiūnaitė "Vilniaus dienai" irgi teisinosi, kad tai nėra savivaldybės kaltė: "Viešųjų pirkimų įstatymo privalu paisyti. Tuo labiau kad net 18 mokyklų vyksta nemaži darbai, jų vertė didesnė nei 300 tūkst. eurų. Iš viso vykdomi 42 dideli investiciniai projektai. Natūralu, kad per mėnesį ar per vasaros atostogas visko padaryti neįmanoma. Vis dėlto remontas yra remontas – tam tikrų nepatogumų neįmanoma išvengti. O mokyklų vadovai puikiai tvarkosi ir vykdo tai, kas numatyta ugdymo plane. Tačiau visada atsiranda tėvelių, kurie sutirština spalvas."

E.Tamošiūnaitė nemato nieko bloga, kad vaikai vietoj įprastų pamokų vyksta į ekskursijas. Anot jos, ugdymo plane numatyta, jog per mokslo metus 10 dienų yra išvykstamosios – pažintinės pamokos. Nėra konkrečiai nurodoma, kada jos turi įvykti – tai nusprendžia pačios mokyklos.

Stinga šeimininko

Vilniaus miesto tarybos Švietimo, mokslo ir sporto komiteto narys Darius Kuolys "Vilniaus dienai" teigė, kad sostinėje stinga šeimininko. "Vilniaus vystymo kompanija" samdo rangovus, šie – subrangovus, galiausiai tie atsiunčia kelis ukrainiečius, kurie pasisukinėja ir dingsta. Direktoriai nesugeba suvaldyti situacijos, nes statybininkai pradeda įvedinėti savo tvarką: užuot remontavę vieną aukštą ir leidę kituose ramiai dirbti, jie išardo visus tris aukštus.

"Apie tai reikia kalbėti: savivaldybė yra šeimininkas, savivaldybė sudarė sąrašą tų remontuojamų mokyklų. Savivaldybės Švietimo departamentas turėjo reikliau prižiūrėti visus tuos dalykus. Statybininkai, žinodami, kad dirbs prasidėjus mokslo metams, darbus turėjo planuoti taip, kad mokykla galėtų dirbti. O kad visa tai nebuvo sukontroliuota, atsakomybę turi prisiimti savivaldybės administracija", – teigė D.Kuolys.

Jo įsitikinimu, pats laikas savivaldybei iš esmės tvarkytis, o ne "mėtytis pažadais", kai viešai skelbiama viena, o vilniečiai susiduria su visai kita tikrove. Taip neturi būti. Reikėtų atsisakyti tos optimistinės, žmones klaidinančios retorikos, kuri jau tapo didele Vilniaus problema.

Nukenčia vaikai

Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė tvirtino nemananti, jog Vilniaus savivaldybė piktybiškai laukė iki paskutinės dienos, kol galės pradėti mokyklas remontuoti. Ir kai kuriose kitose savivaldybėse laiku nespėta atlikti darbų, tik gal kitose tų investicinių projektų mažiau nei sostinėje. O dažna vėlavimo priežastis – tarp verslo atstovų atsiradęs didelis noras stabdyti viešuosius pirkimus skundžiant jų rezultatus, jeigu laimėjo ne jie.

"Čia yra ta tikroji liūdnoji priežastis, dėl ko viskas stoja. Jei nebūtų tų skundų, manau, viskas greičiau ir operatyviau vyktų, – teigė R.Žakaitienė. – Blogiausia, kad dėl to nukenčia vaikai. Jei būtų koks kitas pastatas ir jis pradėtų normaliai funkcionuoti po mėnesio – nieko tokio. Bet čia aš vėlgi palaikau savivaldybių pusę, nes jos stengiasi, kad mokyklos būtų sutvarkytos. Tik jos ne pačios tą daro – jos perka paslaugą. O tie, kas turėtų norėti dėl vaikų padaryti darbus kaip galima geriau ir greičiau, patys inicijuoja labai daug stabdžių, ir todėl terminai taip nusitęsia."

Pasak Savivaldybių asociacijos vadovės, visoje Europoje už švietimą atsako ir valstybė, ir savivalda. Nacionaliniu mastu nustatoma ir politinė valia reiškiama Švietimo ministerijos. Mokyklos steigėjo teisės yra paliktos savivaldybei. Savivaldybė turi atsižvelgti į savo bendruomenę, į vaikų skaičių, atitinkamai reorganizuoti mokyklas, nustatyti klasių skaičių, organizuoti mokinių pavėžėjimą, spręsti ūkines problemas.

"Vis dėlto aš galėčiau sutikti, kad kuo daugiau "auklių", tuo sudėtingiau įvesti tvarką. Kitas dalykas – taip jau pas mus tapo įprasta, kai kažko nepadarome, pradedame kaip karštą bulvę vieni kitiems mėtyti atsakomybes", – sakė R.Žakaitienė.

Pažadų daugiau

Vilniaus savivaldybė dar vasaros pabaigoje žadėjo ir tai, kad nuo rugsėjo visi sostinės pradinukai mokyklose nemokamai bus užimti iki vakaro. Deja, mokslo metams prasidėjus, dauguma tėvų liko it musę kandę – vos keliolikoje mokyklų nuo pirmųjų dienų galima buvo palikti vaikus po pamokų mokykloje ilgiau.

Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Alina Kovalevskaja "Vilniaus dieną" patikino, kad pirmosios dvi savaitės mokykloms duotos išsiaiškinti, koks yra popamokinės veiklos poreikis, ir šią veiklą suorganizuoti. Tad pailgintos grupės pradinukams jau nuo šio pirmadienio turi pradėti veikti visose mokyklose. Ar taip ir bus, tuojau sužinosime.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nieko naujo

Pasidomėkite, kaip su savivaldybės palaiminimu renovuojami daugiabučiai visą vasarą prastovi neliečiami, nes statybininkai dirba kitame, pelningesniame objekte ir, net atėjus rudeniui, vos 2-3 darbininkai vos krapštosi. Langų keitimas nukeltas rudeniui ir žiemai. Sprendžiant iš visko, keičiant langus šildymo sezono metu niekas neketina pastolių aptraukti specialiu tinklu ir organizuoti šildymo dujiniais šildytuvais. Dėl visos su renovacija susijusios betvarkės namo gyventojai jau ir taip prarado 30% valstybės paramos. Netrukus, po Naujųjų praras dar 5%. Savivaldybė viską žino, bet nieko nesiima kol kas. Apskritai, tikrai ne patį švenčiausią Zuoką aktyviai kritikavęs Šimašius nesugeba pasiekti bent jo lygio. Vienintelis dalykas, kurį sutvarkė šis meras pliurpalas ir moralistas, tikriausiai, - šiukšlių išvežimas. Ir tai vis dar tenka matyti prie konteinerių atvažiuojančias pašalinių mašinas ir iš bagažinių į mūsų konteinerius sumetamas šiukšles.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS