Ministras apie VGTU: akademinė etika visiems turi būti taikoma vienodai | Diena.lt

MINISTRAS APIE VGTU: AKADEMINĖ ETIKA VISIEMS TURI BŪTI TAIKOMA VIENODAI

Akademinė etika visiems turi būti taikoma vienodai, teigia švietimo ministras Algirdas Monkevičius, reaguodamas į galimą sukčiavimą ir dokumentų klastojimą Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU).

„Aš kaip ministras ir ministerija – mes laikomės požiūrio, kad akademinė etika visiems turi būti taikoma vienodai. Lietuvoje tą kartelę turime laikyti“, – BNS sakė švietimo ministras.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atlieka ikiteisminį tyrimą drauge su Vilniaus apygardos prokuratūra dėl galimo sukčiavimo ir dokumentų klastojimo, įgyvendinant VGTU vieną iš projektų.

Į FNTT kreipėsi akademinės etikos ir procedūrų kontrolierės pareigas anksčiau ėjusi Edita Žiobienė.

VGTU buvo gavusi Europos Sąjungos fondų finansavimą parengti ir išleisti šešis vadovėlius, 13 mokomųjų knygų bei keturis elektroninius vadovėlius.

Europos socialinio fondo agentūros duomenimis, minėtam VGTU projektui išmokėta 1 mln. 85 tūkst. 806 eurai.

Praėjusių metų pabaigoje Akademinės etikos kontrolieriaus tarnybai atlikus tyrimą, pasigesta keturių mokomųjų knygų. Tarp jų – ir VGTU rektoriaus Alfonso Daniūno knygos „Plonasienės metalinės konstrukcijos“.

Švietimo ministras teigia, kad reikia palaukti FNTT ir teismo išvadų ir tik tada vertinti susidariusią situaciją.

„Dabar visa ta medžiaga perduota FNTT. Kita vertus, kitos pusės kreiptasi į teismą, nes nesutinkama su kaltinimais. Todėl, kol vyksta teisminiai procesai, man turbūt nederėtų iškart imti ir vertinti. Reikėtų sulaukti įvertinimo“, – teigė A. Monkevičius.

Taip pat pasigesta mokomųjų knygų „Inovatyvūs plieno tiltai“, „Statinių eksploatavimas ir atnaujinimas“, „Pastatų ardymo ir rekonstravimo technologija“.

Atsižvelgdama į tai, kad „galimi pažeidimai susiję su dokumentų klastojimu, netinkamu projekto vykdymu, galimai neskaidriu Europos Sąjungos lėšų įsisavinimu“, E. Žiobienė nutarė surinktą medžiagą persiųsti Švietimo, mokslo ir sporto, Finansų ministerijoms, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai bei Generalinei prokuratūrai.

VGTU rektorius kontrolierės sprendimą apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Jis prašo jį panaikinti kaip nepagrįstą. Rektorius tikina, kad knyga buvo išleista.

A. Daniūnas VGTU vadovauja nuo 2011 metų, 2016 metais jis perrinktas rektoriumi antrai kadencijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Italas

Jeigu jus stebina gyvenimo įvairovė, gali būti, kad jums nuvažiavo stogas. O jeigu atrodo,kad gyvenimas stovi vietoje, vadinasi, stogas nuvažiavo, o jūs pasilikote.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS