Mokinių testavimo dėl COVID-19 eksperimentas įsiutino tėvus: prasilenkia su sveiku protu | Diena.lt

MOKINIŲ TESTAVIMO DĖL COVID-19 EKSPERIMENTAS ĮSIUTINO TĖVUS: PRASILENKIA SU SVEIKU PROTU

Vilniaus Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje tikimasi taikyti naują testavimo dėl COVID-19 modelį pradinukams, tačiau tokiu užmoju džiaugiasi ne visi – kai kurie tėvai dėl tokio eksperimento piktinasi.

Sukėlė pasipiktinimą

Žinia apie tai, kad tokį eksperimentą – vadinamąjį pilotinį pradinio kontaktinio ugdymo projektą viliamasi taikyti šioje ugdymo įstaigoje, penktadienį nuotolinėje konferencijoje pasidalijo Vilniaus miesto savivaldybės atstovai. Tos pačios dienos rytą redakciją pasiekė siūloma idėja nepasitenkinusių Vilniaus Kunigaikščio Gedimino progimnazijos bendruomenės narių laiškas:

„Siunčiame visiškai su sveiku protu prasilenkiantį dalyką. Vilniaus Gedimino progimnazijoje, ir taip pagarsėjusioje skandalais, kurioje pradinukų tėvai primoka už mokslą, atsirado inciatyva – formaliai tėvų, bet realiai, puikiai žinome, kad administracijos, – leisti vaikus mokytis, jei tik visa šeima atliks COVID-19 testą ir pateiks neigiamą jo atsakymą. Tai daroma ypatingos skubos tvarka ir atsakymo iš tėvų reikalaujama jau šiandien“, – piktinosi autoriai.

 

 

Tokios reakcijos sulaukta po to, kai tėvų elektroninius paštus pasiekė Vilniaus Kunigaikščio Gedimino progimnazijos Tėvų tarybos pirmininko Arūno Penkaičio raštiškas kreipimasis į ugdymo įstaigos bendruomenės atstovus.

„COVID-19 ekspertų grupė, konsultuojanti Vyriausybę, svarsto, kaip galėtų leisti vaikams grįžti į mokyklas. Pasitelkdami naujausias technologijas, jie siūlo būdą vaikus grąžinti etapais. Kaip ir visuose naujuose sprendimuose, reikia pasirinkti tinkamą partnerį. Taigi mes esame išrinktieji. Naujas metodas leis testuoti nekišant testo juostelės giliai į nosiaryklę, o tik 1-1,5 cm į nosies angą. Taip pat atliekant tyrimus visos šeimos, bus paimami visų mėginiai, sudedami į vieną testavimo įrenginį ir nustatoma, ar yra sergantis testuojamoje grupėje. Taip bus sutaupyti testai ir pasiektas rezultatas – į mokyklą ateina tik tie, kurių šeimoje niekas neserga. Šio – paprastesnio testo – nekišant giliai, efektyvumas yra 94 proc., kai įprasto – 97 proc. Nėra jokio laiko, kada reikia atsakyti savivaldybei. [...] Klausimas, ne ar einame į mokyklą – klausimas, ką mums reikia padaryti, kad galėtume į ją eiti“, – dėstoma A. Penkaičio laiške ugdymo įstaigos bendruomenei.

Paprastesnis testavimas

Kaip pavyko išsiaiškinti, minėta ugdymo įstaiga iš tiesų ruošiasi įgyvendinti pilotinį pradinio kontaktinio ugdymo projektą, jei būtų sudaryta tokia galimybė. Esą šiuo klausimu vyksta diskusija su Vilniaus miesto savivaldybe, ekspertų grupe Vyriausybėje bei progimnazijos bendruomene.

„Kalbame su mokyklos bendruomene – kaip tėvai reaguotų į tokį dalyką. Paprašiau su tėvais pasidalyti informacija, kad sužinotumėme, ar daugelis žmonių norėtų kuo greičiau grįžti į ugdymo procesą, ir kaip galėtumėme tai padaryti. Tokia diskusija vyksta, bet sprendimo nėra, nes be Vyriausybės negalima. Tokių diskusijų gal ir kitur yra, bet mes galbūt patys pirmieji pradėtumėme bandyti saugesnį ir paprastesnį testavimą – ne iš nosiaryklės, o tiesiog iš nosies šnervių“, – penktadienį portalo žurnalistams sakė Vilniaus Kunigaikščio Gedimino progimnazijos direktorius Rimantas Remeika.

Pasak jo, po susirinkimo su klasių tėvų atstovais, esą didelė dauguma jų nori, kad kuo greičiau būtų pradėtas ugdymo procesas, socializacija. „Kaip tai padaryti... Mes irgi nesiryžtame, kol mokytojai ir vaikai nepaskiepyti, mes nenorime koronaviruso židinių. Sakome, galbūt reikėtų atlikti testavimą ir į mokyklą ateiti saugiems. Tai būtų logiškas sprendimas, ir jeigu tai pasiteisintų, tada po truputį atidarytų ir kitas mokyklas“, – svarstė pašnekovas.

Asociatyvi freepik.com nuotr.

Skirtingos reakcijos

Tėvų tarybos pirmininkas A. Penkaitis neslėpė – iš tėvų buvo sulaukta skirtingų reakcijų – dalis esą labai palaiko idėją, kitai daliai tėvų kyla daug klausimų, o trečioji dalis – tie nepatenkinti tėvai, kurie su vaikais yra iškeliavę į užsienio šalis, prie jūros ar kaimus, ir esą nėra linkę grįžti namo.

Jei mūsų ugdymo įstaigos tėvų bendruomenė nesutiks, pilotinis pradinio kontaktinio ugdymo projektas bus taikomas kitoje mokykloje – ekspertai tikrai nepaleis sprendimo taip, kaip buvo daroma rudenį.

„Jei mūsų ugdymo įstaigos tėvų bendruomenė nesutiks, pilotinis pradinio kontaktinio ugdymo projektas bus taikomas kitoje mokykloje – ekspertai tikrai nepaleis sprendimo taip, kaip buvo daroma rudenį – be jokių apsaugų, tiesiog einant ir žiūrint, kas gausis. Tai dabar taip nebus, dabar bet kokie sprendimai ekspertų taryboje yra paskaičiuojami, dėliojamos metodikos, išbandomos ir po truputėlį mes į tą gyvenimą – vienokį ar kitokį grįžtame ir grįšime. Nauji sprendimai, kaip galima sugrąžinti vaikus į mokyklas, ir kaip galima saugiai tiek mokytojams, tiek vaikams jose mokintis, tai jie tikrai bus paskaičiuoti, sudėliotas modelis ir pagal tuos modelius sugrįšime“, – įsitikinęs Tėvų tarybos pirmininkas.

Paklaustas, kaip mano, kodėl kyla kai kurių mokinių tėvų pasipiktinimas, A. Penkaitis svarstė, kad galbūt trūksta išsamesnės informacijos. „Jei mes turėtumėme autoatsakiklį, kuris atsakytų į visus klausimus ir sėdėtų grupė žmonių iš mokyklos administracijos, savivaldybės, ekspertų ir tėvų, ir atsakinėtų į visus klausimus nesustojamai visai bendruomenei, kurioje yra tūkstantis šeimų, tai tada viskas lyg ir būtų gerai, nes žmonės turi savo situacijų, yra sudirgę, bijantys, daug kuo nepasitikintys. Aš nesustojamai komunikuoju atsakymus į visus klausimus“, – sakė jis.

A. Penkaitis pasikartojo teigdamas, kad yra tik maža dalis pasipiktinusių tėvų, o kiti iš jų esą netgi dėkoja už iniciatyvą ir klausia, kaip prie to prisidėti. „Kažkas sako: „Aš labai sutinku“, kiti tėveliai sako: „Man atsakykite dar į 50 klausimų“, o treti sako: „Man nesvarbu, aš nesutinku ir priežastys yra vienokios ar kitokios“. Informacija reikia dalytis su bendruomene ir turėti preliminarų vaizdą, kokia yra situacija. Gali būti, kad mūsų mokyklai ir nebus užduotas klausimas (dėl pilotinio pradinio kontaktinio ugdymo projekto taikymo – aut. past.), nes galės užduoti kitai, jei mes preliminariai net nenorėsime į jį atsakinėti“, – detalizavo jis.

Pristatė ir savivaldybė

Primename, apie tai, kad Vilniaus miesto savivaldybė pirmadienį tikisi pradėti pilotinį pradinio kontaktinio ugdymo projektą, kai į Vilniaus Kunigaikščio Gedimino progimnazijos klases grįš dalis pradinių klasių vaikų, buvo pranešta per spaudos konferenciją vasario 5 dieną.

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio, šis siūlymas pristatytas mokyklos tėvų tarybai ir sutiktas „labai pozityviai“, – skelbia BNS.

Administracijos direktorius akcentavo, kad savivaldybė negali nei priversti testuotis, nei grįžti į gyvą ugdymą. Pasak P. Poderskio, kol kas nėra patvirtinti visi šiam eksperimentiniam projektui reikalingi sprendimai, todėl pradėti projektą pirmadienį bus galima tik tuo atveju, jeigu pavyks „nugalėti karą su biurokratija“ ir laiku priimti Vyriausybės, operacijų vadovo ir kitus sprendimus.

Kaip rašo BNS, savaitę pasimokę klasėse vaikai išeis atostogų, per jas bus siekiama nustatyti, ar šeimose neišplito virusas. Minimos mokyklos mokytojai bus skiepijami bendra tvarka: P. Poderskio teigimu, ši strategija paremta būtent testavimu. Pasak jo, sprendimas su Vyriausybe pradėtas derinti nuo savaitės pradžios.

Svarstė apie mėnesį

Premjerės Ingridos Šimonytės atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė BNS sakė, kad sprendimas dėl pradinukų ugdymo atnaujinimo vienoje iš Vilniaus mokyklų svarstomas jau apie mėnesį.

„Jis svarstomas ir atskirose ministerijose, ir pačioje Vyriausybėje, ir su Ekspertų taryba. Ekspertų taryboje aptarinėjama jau kokį mėnesį visa tai (...) yra schema pateikta, specialistai ruošėsi, dirbo ir startuojama“, –  sakė ji.

Pasak R. Jakilaitienės, šis klausimas pastarąjį kartą Vyriausybėje aptartas antradienį ir tuomet nuspręsta vykdyti bandymą.

Ji patvirtino, kad prieš priimant pradinukus mokytis, jiems ir jų šeimoms gali būti pritaikomas ir grupinis testavimo būdas.

„Tam pilotas ir yra, kad tu pasitikrintum, kaip veikia tai, ką tu sugalvojai (...) Pasirinkta viena Vilniaus mokykla, ir bus testuojami mokiniai, mokytojai“, –  sakė premjerės atstovė.

R. Jakilaitienė taip pat pažymėjo, jog tam, kad projektas galėtų būti įgyvendintas, Vyriausybė privalės pakeisti karantino režimą reglamentuojantį nutarimą, nes jis šiuo metu draudžia būriuotis, o ugdymo atnaujinimas klasėse reikštų, kad tai neišvengiamai būtų daroma.

Atskirą įsakymą dėl leidimo mokytis klasėse turės pasirašyti ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Premjerės atstovės teigimu, kol kas nesutarta, kada tiksliai Ministrų kabinetų rinksis priimti šį sprendimą. Tikimasi, kad tai pavyks padaryti iki kitos savaitės.

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Viktorija

Gyvenome 12 metų Norvegijoje ir jau buvome viena koja besikraustantys į Lietuvą... BET!!!! Šiui metu vis dar Norvegijoje, pirmokas berniukas mokosi nuotoliniu būdu ir kuo toliau stebint Lietuvišką pandemijos cirką svarstau gražinti vaiką į mokslus Norvegijoje. Čia Osle jo pradinukai draugai kaip ėjo taip eina į mokyklą, mažieji į darželius... noriu pabrėžti, kad pasirodė čia ir tas mutavęs virusas. Vaikai eina į mokyklą, stebint Vyriausybę supranti, kad va čia tai dar veikia žmogaus teisės, kad žmogus rūpi valstybei.... kuo toliau tuo labiau man protu nebesuvokiama į jokius loginio mąstymo rėmus netelpa Lietuvos valdžios veiksmai, negi jums taip nerūpi... sužlugdyta viskas, švietimas sveikatos sistema.... čia Osle susilaukėm neseniai naujagymės, su ja važiavom į vieną į kitą universitetines ligonines tyrimams be jokių problemų bet jokių Priverstinių DĖL STASTiSTIKOS reikalngų testavimų.... žmonės kiek jūs dar ten kentėsit, valdžia jums turi tarnauti, o ne žlugdyti jūsų gyvenimus.....

Mama

Pabandykit mano vaiką testuot. Geriau nekiškit nagų prie vaikų!

Išgirdus

va tokius nesuprantamus nurodymus, kaip galima nepatikėti kad ir keistais gandais apie žmonių ,,čipavimą". , sęnių ,,nečipuosim", juos ir taip Koronas papjaus, o va augančią kartą būtina. Tuo pačiu gal ir kad nesidaugintų reik patvarkyt...Taigi korporacijų brudams būtina išnaikinti visas tautų nacionalines ribas ir suniveliuoti žmones kaip gyvulius( gyvulys neturi nei tautybės nei suverenumo, nei proto-tik ėda ir dirba)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS