Ne viskas menas, kas menu vadinama | Diena.lt

NE VISKAS MENAS, KAS MENU VADINAMA

Vilniuje besilankantiems turistams iki šiol nuostabą kelia Neries pakrantėje kadaise labai žinomo menininko įkurdintas vamzdis, vadinamas meno kūriniu.

Tačiau panašių modernaus meno apraiškų nuolat atsiranda. Laimė, ne visi amžini. Prie Vilniaus dailės akademijos kūrinys, panašus į landynę, praėjusią savaitę dingo.

Į redakciją skambinęs vilnietis pasibaisėjo tuo, ką pamatė vaikštinėdamas senamiesčio gatvėmis ir nusprendęs užsukti į Bernardinų sodą. Eidamas Vilnios upės pakrante kitame krante, šalia Vilniaus dailės akademijos pastato, pamatė stovinčią valkatų landynę – bent jau tokia jam kilo pirma mintis. Šalia besitrinantys kažkokie neaiškūs ir nelabai blaivūs piliečiai tikrai skatino spartesniu žingsniu eiti kuo toliau nuo tos vietos. Ir visa tai – šalia aukštosios mokyklos, kurioje ruošiami būsimi menininkai.

Erdvę savo poreikiams ėmė naudoti asocialūs asmenys, jaunimėlis, neturintis kur pasilinksminti. "Pirtis" tapo panaši į landynę, kurioje ir aplink kurią pilna šiukšlių.

"Vilniaus diena" pasidomėjo, kas gi vyksta prie menininkų kalvės. Vilniaus dailės akademijos komunikacijos skyriaus vadovė Giedrė Grimalauskienė informavo, kad švenčiant Lietuvos ir Estijos šimtmečių sukaktuves ir Vilniaus dailės akademijos 225-metį Estijos meno akademijos Interjero dizaino katedra Vilniaus dailės akademijai ir Vilniaus miestui bei miestiečiams dovanojo estiškos tradicijos simbolį – pirtį. Instaliaciją sukūrė ir šalia Vilniaus dailės akademijos pastatė abiejų akademijų studentai.

Vieta pirčiai buvo pasirinkta neatsitiktinai – Vilnios priekrantė Vilniaus dailės akademijos prieigose. Be tiesioginės pirtinimosi funkcijos, instaliacija veikė ir kaip socialinis barometras, t. y. kiek miestiečiai gali ir ar yra pasirengę turėti tikrai viešas erdves, ar galimas susitarimas tarp skirtingų socialinių grupių – viešosios erdvės vartotojų.

Pasak Dailės akademijos atstovės, pirmuosius mėnesius instaliacija veikė stebėtinai puikiai ir visus džiugino, tačiau vėliau savo žavesį prarado ir tapo problema. Mat erdvę savo poreikiams ėmė naudoti asocialūs asmenys, jaunimėlis, neturintis kur pasilinksminti. "Pirtis" tapo panaši į landynę, kurioje ir aplink kurią pilna šiukšlių.

"Vilniaus dienai" pasiteiravus, kaip tokį "meną" vertina pati aukštosios mokyklos – Vilniaus dailės akademijos, ruošiančios menininkus, administracija, G.Grimalauskienė patikino, kad mokyklai tvarkantis ir ruošiantis naujiems mokslo metams instaliacija bus išmontuota. Tai ir padaryta praėjusią savaitę.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

nepasiusit ......

....Kaune ant kiekvieno kampo geltona lentelė '' tvarkosi'' ............. jau pripratom

O Šimašiaus nuosavame mieste

neseniai buvo įkurdintas „meno šedevras” - pavadinimo nepamenu, bet tai buvo „meniškai pažiūrėta” į GULSČIĄ ELEMENTARIĄ DIDŽIULĘ CISTERNĄ. Kažin, kiek iš Vilniaus biudžeto už tą šedevrą nepagailėta?

...

Che: "Šalia besitrinantys kažkokie neaiškūs ir nelabai blaivūs piliečiai tikrai skatino spartesniu žingsniu eiti kuo toliau nuo tos vietos" - nieko jūs nesuprantat, ten studentai-aktoriai. :/
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS