Rinkimai baigėsi – mokesčiai didės | Diena.lt

RINKIMAI BAIGĖSI – MOKESČIAI DIDĖS

Sostinės valdančioji koalicija be jokių skrupulų padidino vilniečiams mokesčius už žemę 2020 m. – gyventojams teks mokėti pagal tokį pat tarifą, kaip ir verslui. O šiam prieš rinkimus trigubai sumažinti mokesčiai palikti galioti. Toks pataikavimas verslui stebina ir piktina miesto tarybos naujokus.

Praėjusį trečiadienį Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdyje buvo atmestas opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos pasiūlymas atidėti žemės mokesčio tarifų ir kartu teikiamų kitų mokestinių projektų priėmimą. Frakcijos pirmininką, šalies ministro pirmininko patarėją ekonomikos ir strateginių pokyčių valdymo klausimais Luką Savicką labiausiai stebina tai, kad mokesčių našta lengva ranka didinama paprastiems vilniečiams, bet ne juridiniams asmenims, kuriems naudojama žemė neša pelną.

"Ir juokinga, ir graudu, kad man teko stoti prieš mokesčio didinimą, nes LVŽS dar prieš rinkimus pasisakė kaip tik už tai, kad žemės mokesčio tarifus reikėtų nuosekliai didinti, – sako L.Savickas. – Daryti tai reikia tikslingai – kad padidinimas nepasiektų gyventojų, o pasiektų subjektus, kurie vykdo toje žemėje komercinę ar pramoninę veiklą ir dėl to galėtų daugiau prisidėti prie miesto biudžeto. Bet naujoji Vilniaus valdančioji dauguma pasirinko kitokį būdą ir nuosekliai rodo palankumą verslui."

Taryba priėmė sprendimą didinti fizinių asmenų žemės apmokestinimo tarifą nuo 0,08 proc. iki 0,12 proc. žemės vertės, o juridiniams asmenims – palikti tarifą, koks yra ir šiuo metu, – 0,12 proc. Toks verslo valdomos žemės tarifas buvo patvirtintas nuo 2018 m., nors anksčiau jis siekė 0,4 proc. žemės vertės. Vilniaus gyventojams prieš rinkimus tarifas buvo sumažintas nuo 0,12 proc., iki 0,08 proc., bet dabar sumažinimas atšaukiamas.

Pasiteisinimas, esą mėnuo yra per trumpas laikas rasti optimalų sprendimą, – ne argumentas.

Pasak L.Savicko, pastaruosius dvejus metus įplaukos į miesto biudžetą iš žemės mokesčio susitraukė penktadaliu. Tai galėjo nulemti daugiau nei tris kartus sumažintas juridinių asmenų naudojamos žemės apmokestinimas, tačiau tarifai didinami ne pastariesiems, o fiziniams asmenims.

Jis atkreipė dėmesį, kad savivaldybės administracija, pasiūliusi pirminį sprendimo projektą, buvo numačiusi didinti žemės apmokestinimą juridiniams asmenims nuo 0,12 iki 0,2 proc., o fiziniams palikti ankstesnį tarifą. Pasiūlymas, kuris viską apvertė aukštyn kojom, atsirado Ekonomikos ir finansų komitete, o paskui ir miesto tarybos posėdyje valdančioji dauguma jam pritarė.

"Aš iš karto pasisakiau prieš, manau, kad ir ne vienam tarybos nariui kilo abejonių, ar logiškas toks sprendimas. Regis, administracijos atstovai irgi buvo pasirengę diskutuoti, bet valdantieji nusprendė, kad, skubiai patvirtinus tarifus, diskusijoms bus dar visi metai. Mano nuomone, čia ir slypi esminė klaida, nes jeigu buvo noras rasti ir priimti teisingą sprendimą, tai pagal įstatymą miesto politikai tam dar turėjo laiko iki gegužės pabaigos. Manau, vilniečiams, tikrai ne į naudą, kai tokie sprendimai priimami paskubomis, ir ypač be aiškių argumentų", – įsitikinęs LVŽS frakcijos vadovas.

Pasak jo, atmestame projekte, kurį teikė administracija, buvo suskaičiuota, kiek papildomų pajamų miestui atneštų didesnis juridinių asmenų žemės apmokestinimas. O kokia nauda Vilniaus biudžetui iš netikėtai padidinto gyventojų žemės mokesčio, jokių skaičiavimų nebuvo pateikta. Jų niekas ir nepasigedo, kadangi diskusija tiesiog neįvyko.

"Manau, čia suveikė paprastas dalykas – valdančioji koalicija, turinti labai ryškią persvarą, tiesiog rado tarpusavio sutarimą. Nes pasiteisinimas, esą mėnuo yra per trumpas laikas rasti optimalų sprendimą, – ne argumentas, – teigė L.Savickas. – Esu baigęs politikos mokslus, turiu tam tikros darbo patirties premjero politinėje komandoje ir tikrai galiu atskirti realius argumentus nuo vadinamųjų biurokratinių atsirašinėjimų ar atsikalbinėjimų. Šiuo atveju akivaizdu, kad kai nenorima "atidaryti" klausimo, prisidengiama technokratine priežastimi, kaip menamas laiko trūkumas."

Jis pateikė palyginimą su Seimu, kur opozicijoje esantys dabartinę Vilniaus valdančiąją koaliciją sudarančių politinių jėgų atstovai dažnai sako, kad opozicijos teisės yra užspaustos: "O aš manau, kad Vilniaus miesto taryboje opozicija daug kartų mažiau įtraukiama į sprendimų priėmimo procesus negu opozicija Seime. Žinoma, tai priklauso ir nuo pačios opozicijos nusiteikimo. Mūsų frakcija nuo pat pirmų posėdžių siekia dalyvauti priimant sprendimus, kurie svarbūs daugeliui vilniečių, argumentuotai dėl jų diskutuoti, todėl apmaudu, kad valdančioji dauguma vengia rimtų diskusijų."

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

pilietis

ką išsirinkome,tuo dabar ir didžiuokimės.Vilniečiai būkite išdidūs-jūsų valdžia jumis pasirūpins.

taip

socdemonai smaugia gojus /runkelius/.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS