Sostinė tvarkosi išmaniai – teritorijas prižiūri robotai ir dronai | Diena.lt

SOSTINĖ TVARKOSI IŠMANIAI – TERITORIJAS PRIŽIŪRI ROBOTAI IR DRONAI

Sostinėje vakarinio aplinkkelio ir Neries krantinės šlaitus šienauja modernus vikšrinis robotas.

Kaip pirmadienį pranešė Vilniaus savivaldybė, robotas per valandą nušienauja daugiau nei 5 tūkst. kvadratinių metrų plotą, o per visą dieną – apie 40 tūkstančių.

„Neries krantinėje bioįvairovės vardan vasaros pradžioje buvome palikę nešienautus šlaitus. Dabar jau nužydėję ir nuvytę jie šienaujami roboto. Kaip džiugu, kad atrandama vis naujų, efektyvesnių technologijų teritorijų priežiūrai ir jos pasiteisina“, – pranešime cituojamas administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Robotas taip pat susmulkina žolę. Vejoje paliekama nupjauta žolė leidžia palaikyti drėgmę ir tampa natūralia trąša.

K. Mačiūno nuotr.

Vikšrinį robotą įsigijo už miesto želdinių priežiūrą atsakinga bendrovė „Mano aplinka“.

Savivaldybės įmonės „Grinda“ ir „Vilniaus planas“ sostinės infrastruktūros priežiūrai jau metus naudoja bepilotes skraidykles su stebėjimo įranga.

Dronai gelbsti, kai reikia įvertinti avarinės situacijos mastą, aptikti nelegalias statybas ar sąvartynus. Miesto transporto specialistai pasitelkia skraidykles stebėti eismo situaciją, parkavimo užimtumą, jos naudingos, kai reikia įsivertinti spūsčių apimtis, priežastis, jų pašalinimo galimybes ir modeliuoti transporto srautus.

K. Mačiūno nuotr.

Gatvių apšvietimo specialistams bepilotės skraidyklės padeda fiksuoti gatvių apšvietimo gedimus, miesto viešąją tvarką prižiūrintiems pareigūnams – aptikti žolės ir šakų deginimo atvejus sodų bendrijų teritorijose.

Žiemos metu bepilotės skraidyklės galės būti naudojamos ir kitose srityse: žiemą kontroliuojant, kaip miestą prižiūrinčios įmonės valo šaligatvius ar gatves, ar apžiūrint šilumos trasų gedimus.

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Jelena

Zmogus dirba savo darba ir nesvarbu ar cia robotas ar jis pats sienauja.Su robotu irgi reikia mokiet dirbti.

Vilnietis

Gal ir robotai. Bet rezultatas tai apverktinas, neūkiškumas baisus. Vilniaus centrą pavertė savartynu. Robotai be intelekto surinkti tauragėje.

Igariokas

As maneu is pac piauna zole - vo ten kaskoks loxas su pultasu reguloja bled idiotasai nx.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS