Sostinės gatvės kasamos apeinant įstatymus | Diena.lt

SOSTINĖS GATVĖS KASAMOS APEINANT ĮSTATYMUS

Vilniečiai, kuriems dažnai tenka važinėti Maironio gatve, pasipiktino – nors buvo skelbta, kad eismas čia iš dalies bus ribojamas kelias dienas, darbai gerokai užtruko.

Savivaldybė teigė, kad darbus sustabdė Kultūros paveldo departamentas, o šis konstatavo – kasama savavališkai ir be archeologo priežiūros.

Birželio pabaigoje viešojoje erdvėje buvo paskelbta, kad dėl inžinerinių tinklų rekonstrukcijos liepos 1–5 d. bus laikinai draudžiamas transporto eismas ir automobilių stovėjimas Rusų gatvės dalyje tarp Maironio ir Latako gatvių, o liepos 1–10 d. laikinai bus susiaurinta Maironio gatvės važiuojamoji dalis tarp Rusų ir Išganytojo gatvių. Įvažiuoti į Latako ir Rusų gatves aptarnaujančiam transportui bus galima nuo Bokšto g. pusės.

Eismo dalyviai buvo prašomi būti atidūs, laikytis kelių eismo taisyklių ir eismo reguliuotojų nurodymų.

Tačiau net ir prabėgus skelbtam terminui darbai nesibaigė, eismas Maironio gatvės važiuojamąja dalimi toliau ribojamas.

"Vilniaus diena" pasidomėjo, kodėl transporto eismą apsunkinantys darbai nebaigiami taip, kaip planuota.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovai informavo, kad darbai Maironio gatvėje buvo sustabdyti dėl Kultūros paveldo departamento prašymo, norint atlikti išsamesnius archeologinius tyrimus. Šiuo metu vykdomi papildomi archeologiniai tyrinėjimai. Planuojama, kad darbai ir laikini eismo ribojimai bus baigti iki liepos 26 d., o darbus atliekantys rangovai praėjusią savaitę derino schemas ir ruošėsi įrengti gatvėje laikinus kelio ženklus.

Apie dėl archeologinių tyrimų užsitęsusius darbus praėjusią savaitę, sulaukusi "Vilniaus dienos" klausimo, savivaldybė paskelbė ir Vilniaus miesto savivaldybės svetainėje.

Kas vertingo rasta atkasus vamzdynus, "Vilniaus diena" teiravosi Kultūros paveldo departamente. Atstovė ryšiams su visuomene Rytė Šerėnaitė informavo, kad liepos 2 d. Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus vyriausiasis specialistas Vilniuje, Maironio gatvėje, atliko faktinių duomenų patikrinimą.

Patikrinimo metu buvo nustatyta, jog archeologinio paveldo objekto – Vilniaus senojo miesto ir priemiesčių archeologinės vietovės – teritorijoje buvo vykdyti žemės judinimo darbai. Čia iškasta apie 15 m ilgio, apie 2,5–3 m pločio ir 3–4 m gylio tranšėja bei atidengta šiluminių tinklų trasa. Darbų vykdymo metu archeologo kasinėjamoje vietoje nebuvo.

Vilniaus miesto savivaldybės išduotame kasybos darbų leidime nurodyta, kad objektas yra Kultūros paveldo zonoje. Kultūros paveldo departamento specialistai nustatė, jog parengtas Vilniaus senamiesčio bei Vilniaus senojo miesto ir priemiesčių archeologinės vietovės 2019 m. detaliųjų archeologinių tyrimų projektas nėra aprobuotas Mokslinėje archeologijos komisijoje. Negana to, Kultūros paveldo departamentas nebuvo išdavęs leidimo archeologiniams tyrimams atlikti, tad kasimo darbai šioje vietoje negalėjo būti vykdomi. Šiais veiksmais buvo pažeistas Lietuvos nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymas, kuris numato, kad kultūros paveldo tvarkyba atliekama pagal Kultūros ministro patvirtintus paveldo tvarkybos reglamentus, nustatančius reikalavimus konkretiems tvarkybos darbams. Žemės judinimo darbai buvo atlikti savavališkai ir be archeologo priežiūros.

Tad Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus specialistai sustabdė kasimo darbus minėtoje teritorijoje. Darbų vadovui nurodyta gauti leidimą archeologiniams tyrimams atlikti ir darbus tęsti dalyvaujant archeologui.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimui Pidarui

Reikia sakyti ne alkoholikas, o žmogus netradicinio.

Palaukit, palaukit,

palaukit - betgi Vilnių PATS PONAS Š. valdo! Tai kuo čia dėti įstatymai?!! Ko čia juos kišate? Jis apskritai visą Vilnių perplanuoti rengiasi. Senamiestį pavers moderniu šiuolaikišku rajonu (kad „praeities šešėliai” ten nešmėžuotų), visus tautinės tapatybės bei istorijos ženklus su „Grindos” technika ne prasčiau už tankus sunaikins, į asfaltą įtrins, nes jis „ne nacionalistas”, o „pažangus” vyras :) :) :) , ir apskritai sutvarkys Vilnių pagal SAVO ASMENINĮ skonį ir supratimą bei išsilavinimą (jei be diplomo dar ir jį turi :) - nes Vilnius tam ir yra, kad ponas Š. čia SAVIRAIŠKA užsiimtų!

Okupantai taip nesišvaistė Vilniuje

kaip šimašiaus liberalai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS