Gyvybės ženklų nerodęs greičio matuoklis prabudo: vairuotojai sulaukė šūsnies baudų | Diena.lt

GYVYBĖS ŽENKLŲ NERODĘS GREIČIO MATUOKLIS PRABUDO: VAIRUOTOJAI SULAUKĖ ŠŪSNIES BAUDŲ

Netoli Vilniaus esančioje Riešėje nuo rudens pastatytas, bet, atrodytų, jokių gyvybės ženklų nerodęs greičio matuoklis nemaloniai nustebino vairuotojus – jų elektroniniai paštai per vieną naktį buvo užtvindyti dešimtimis baudų. Kai kurios iš jų – pusmečio senumo. Šie neslepia pasipiktinimo, kad apie pažeidimus šitiek laiko niekas neinformavo.

Šūsnis baudų

Riešės, esančios Vilniaus rajone, bendruomenės pirmininkė Gražina Zizienė portalo žurnalistams pasakojo, kad stacionarus greičio matuoklis trumpame kelio ruože Bendoriai-Riešė-Kalinas, prie gimnazijos, kur stūkso ir greitį iki 30 km/val. ribojantis kelio ženklas, atsirado praėjusiais metais. Iš pradžių prietaisas esą buvo apvyniotas plėvele, o maždaug spalio mėnesį ji buvo nuimta, tačiau gyventojai esą nebuvo informuoti, kad greičio matuoklis pradėjo veikti.

Kovo 26-ąją paaiškėjo, kad plėvelė nuo greičio matuoklio buvo nuimta ne šiaip sau, o siekiant fiksuoti greičio viršijimo nusižengimus. Būtent šią dieną vairuotojai į savo elektroninius paštus vienu metu gavo šūsnį pranešimų, informuojančių apie už padarytus administracinius nusižengimus turimas sumokėti baudas.

„Baudų kiekis – toks didelis, kad laikotarpiu nuo penktadienio iki sekmadienio kai kurie vairuotojai sulaukė net 100 pranešimų. Didžioji dalis gyventojų gavo 20-30, kai kurie po 50-70 pranešimų. Bet yra ir tokių, kurie gavo tik po dvi baudas“, – detalizavo G. Zizienė.

Baudų kiekis – toks didelis, kad laikotarpiu nuo penktadienio iki sekmadienio kai kurie vairuotojai sulaukė net 100 pranešimų.

Pasak jos, didžiausia paskirtos administracinės nuobaudos suma už viršytą daugiau kaip 10 km/val. greitį siekia šešis arba dvylika eurų priklausomai nuo to, ar nusižengimas buvo padarytas pirmą kartą, ar pakartotinai. O seniausias gautų baudų laikotarpis esą – praėjusių metų spalio mėnuo.

Suabejojo greičio matuoklio patikimumu

„Galvojome, kad kai šiame pavojingame kelio ruože atsiras greičio matuoklis, bus imtasi visų saugumo užtikrinimo priemonių, nes jis atliks savo darbą. Išaiškėjo, kad jis stovėjo pusę metų – nuo spalio mėnesio, fotografavo ir prieš Velykas visiems išsiuntė sąskaitas. Tai yra teisėta, nes paaiškėjo, kad tokios nuobaudos gali būti atsiųstos per dvejus metus, bet labai neteisinga ir neatitinka to, kas numatyta administracinių nuobaudų kodekse – kad visos priemonės turi atgrasyti asmenis nuo nusižengimų darymo, o dabar pusę metų vairuotojai nežinojo, kad jie daro nusižengimus. 90 procentų nusižengimų galėjo net neįvykti, jei pranešimai apie baudas būtų išsiųsti laiku“, – įsitikinusi pašnekovė.

G. Zizienė pridūrė, kad gyventojai manė besilaikantys Kelių eismo taisyklių (KET), nes greitį didžioji dalis vairuotojų viršijo minimaliai, t. y. 11-12 km/val., kai greičio viršijimas 10 km/val. dar esą yra laikoma toleruotina riba. Toks akibrokštas gerokai papiktino bendruomenės narius, todėl savaitgalį jie išsiuntė raštą Kelių policijos tarnybai ir Vidaus reikalų ministerijai prašydami nuotoliniu būdu aptarti susiklosčiusią situaciją. Esą kilo abejonių ir dėl paties greičio matuoklio – ar jis tikrai tiksliai sureguliuotas. Kol kas atsakymo, pasak bendruomenės pirmininkės, iš minėtų institucijų nesulaukta.

Nusižengimų buvo galima išvengti?

„Įsivaizduokite, pas mus yra apie 6 tūkstančiai gyventojų. Problema net nėra baudos, kurias gavo mūsų gyventojai, todėl kad per šį ruožą važiuoja daug žmonių, o dar, įsivaizduokite, kiek kurjerių, „Barborų“, tarnybinių automobilių ir jie po pusės metų gauna baudas – krūvą baudų... Tai reiškia, niekas nežinojo. Darbdaviai negalėjo savo darbuotojams pasakyti – imtis prevencinių priemonių. Žmonės, nė karto niekur kitur mieste nenusižengę, gavo ne po vieną pranešimą apie nusižengimus, vadinasi, jie tikrai nėra piktybiniai pažeidėjai. Dėl to mes abejojame, ar tikrai buvo imtasi visų priemonių, kad pažeidimai daugiau nebūtų kartojami“, – svarstė Riešės bendruomenės pirmininkė.

Pašnekovė dar kartą pasikartojo – jei baudos būtų gautos spalio mėnesį – iš karto po pirmųjų pažeidimų, didžioji dauguma gyventojų, G. Zizienės įsitikinimu, tikrai pakartotinai nenusižengtų ir nebūtų sulaukta 70-100 pranešimų apie analogiškus pažeidimus.

„Kad greičio matuoklis kabo, daug kas matė. Niekaip nebuvo galima identifikuoti, kad jis veikia, nes nebuvo nei blykstės, nei kitų ženklų – jis kažkoks naujoviškas. O ir protokolų niekas negaudavo, todėl net nežinojo, kad tiek laiko nusižengiama. Kur čia šuo pakastas, aš nežinau, bet kol kas yra tokia versija, kad Lietuvos automobilių kelių direkcija, į kurią mes kreipėmės prašydami užtikrinti saugumą šitame kelio ruože Bendoriai-Riešė-Kalinas, įrengė greičio matuoklį ir apribojo greitį iki 30 km/val., bet, vadinasi, prietaisas neatlieka savo tiesioginės paskirties – prevencijos. Mums – šokas – visi gauna krūvas baudų, nors tikrai žino, kad tai yra labai jautrus kelio ruožas ir stengiasi laikytis taisyklių. Kai kurie padarė klaidų ir minimaliai viršijo greitį. Ir tikrai vairuotojai būtų dar labiau kreipę dėmesį, ar nedaro pažeidimų, jei policija su Kelių direkcija savo darbą būtų atlikę laiku“, – akcentavo pašnekovė.

G. Zizienės teigimu, tarp kovo 26-ąją sulauktų pranešimų apie administracinius nusižengimus buvo ir tokių, kuriuose nurodyta, kad greitis viršytas ir prieš kelias dienas. Todėl bendruomenės pirmininkės nuomone, ankstesnės baudos galėjo būti išsiųstos jau spalio mėnesį, pavyzdžiui, praėjus savaitei po nusižengimo padarymo, bet nebuvo.

„Visi, kurie padarė nusižengimus, pripažįsta, kad pasielgė negerai. Bet tam ir yra baudos, ir kiti pranešimai, kad tai daugiau nesikartotų. O dabar skambina jauni žmonės, gavę po dešimt-dvidešimt baudų... Įsivaizduokite, pavyzdžiui, koks jaunuolis prieš Velykas turės susimokėti kelis šimtus eurų. Galima sakyti, pusę metų nevyko jokia prevencija – stovėjo greitį ribojantis ženklas, greičio matuoklis... Vietiniai gyventojai, žinodami to kelio ruožo jautrumą, manome, vis tiek mažiau viršijo greitį nei didžioji masė pro šalį pravažiuojančių automobilių – ne Riešės gyventojų, kurie ne taip jautriai reaguoja į tai, kad tame kelio ruože yra gimnazija ir 1700 mokinių. Nesvarbu, kad dabar – karantinas, bet priešmokyklinukai vis tiek vaikšto...“, – pasakojo ji.

Savaitgalį buvo gražus oras, pasisveikinę su kaimynais užuot paklausę: „Kaip gyveni?“ mes klausėme: „Kiek gavai baudų?

„Savaitgalį buvo gražus oras, pasisveikinę su kaimynais užuot paklausę: „Kaip gyveni?“ mes klausėme: „Kiek gavai baudų?“. Beje, negavau nė vienos baudos, bet tikrai nesu šventa ir laukiu – galbūt netyčia pasitaikys“, – spėliojo G. Zizienė.

Pasigedo informacijos

Dėl susiklosčiusios situacijos apmaudo neslepia ir Riešės gyventojas Arūnas. Vyras gavo per 70 pranešimų už greičio viršijimą. „Velykų nuotaika – nekokia. Būčiau geriau gavęs dovaną Kalėdoms, tai turbūt būtų atsipirkę keliasdešimčia eurų, o dabar laikotarpis iki Velykų dar patuštino mano kišenę“, – LNK sakė riešiškis.

Tačiau labiausiai gyventojui pikta ne dėl to, kad už greičio viršijimą teks mokėti, o dėl to, kad kai kurie Arūno pažeidimai fiksuoti dar praėjusių metų spalį, ką kalbėdama akcentavo ir šios bendruomenės pirmininkė G. Zizienė.

„Jeigu mato, kad tas radaras fiksuoja daug pažeidimų, tai galima sakyti, kad: „Žmonės, radaras fiksuoja daug pažeidimų, būkite atsargūs, mes visą greitį fiksuojame“ – galima perspėti visuomenę. Riešėje nėra nusikaltėlių, nėra lakstūnų. Pavadinti žmogų, pravažiavusį 40 km/val. greičiu pro radarą, lakstūnu ar nusikaltėliu, žinote, man taip liežuvis neapsiverčia“, – stebėjosi jis.

„Jei žmonės būtų perspėti, informuoti – gautų žinutę, blykstė suveiktų ar dar kažkas atsitiktų, – kad jie būtų bent jau indikuojami padarę nusižengimą, dar būtų suvokiama. Bet dabar, kai po pusės metų laikotarpio žmonės per vieną naktį buvo užversti protokolais, tai iš tikrųjų piktina“, – Arūnui antrino Riešės gyventojas Saulius.

„70 baudų žmogui per vieną naktį – tokia dovana prieš Velykas, kurios nepalinkėsi nė vienam – „platininis“ margutis“, – apmaudo neslėpė ir riešiškė Viktorija, nors jos šeima pranešimų apie greičio viršijimą ir negavo.

Žinia apie baudą – per dvejus metus

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys, kalbintas LNK žurnalistų, neslėpė – pati Riešės bendruomenė parodė, kad kelio atkarpa Bendoriai-Riešė-Kalinas yra pavojinga, kur reikia paisyti KET. Tačiau, jo teigimu, esą praktika tik įrodo, kad patys bendruomenės nariai šias taisykles pažeidinėja.

Lietuvos Kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus viršininkė Laura Salokaitė portalui kauno.diena.lt sakė, kad nuo 2020-ųjų spalio 27 dienos, kai Vilniaus rajone įrengtas greičio matuoklis po testavimo pradėjo veikti, iki šių metų spalio 28 dienos jau įregistruota 37 430 pažeidimų.

Pašnekovė pridūrė, kad remiantis Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksu, administracinė nuobauda gali būti paskirta ne vėliau kaip per dvejus metus nuo administracinio nusižengimo padarymo dienos, o trunkamojo administracinio nusižengimo atveju – per dvejus metus nuo jo paaiškėjimo dienos.

„Duomenys, gauti iš šios stacionarios greičio matavimo sistemos ir įregistruoti Administracinių nusižengimų registre, iš karto apdoroti automatiniu būdu. Pažeidimų fiksavimo sistema turi galiojantį patikros sertifikatą“, – detalizavo ji, tačiau pabrėžė, kad minėtos greičio matavimo sistemos savininkas – valstybės įmonė Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD).

Kodėl vėlavo, nepaaiškina

LAKD aiškina, kad įrenginys veikia puikiai, tačiau pasakyti, kodėl užtruko gyventojų informavimas apie pažeidimus, negali. „Sutinku, kad iš kai kurių matuoklių turbūt greičiau ateina duomenys. Na, tai čia yra visokie – ir procedūriniai ir administraciniai klausimai, bet jau čia ne Kelių direkcijos kompetencija“, – LNK sakė LAKD atstovas Laurynas Ivinskis.

GALERIJA

  • Gyvybės ženklų nerodęs greičio matuoklis prabudo: vairuotojai sulaukė šūsnies baudų
  • Gyvybės ženklų nerodęs greičio matuoklis prabudo: vairuotojai sulaukė šūsnies baudų
  • Gyvybės ženklų nerodęs greičio matuoklis prabudo: vairuotojai sulaukė šūsnies baudų
G. Zizienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

L?

Bendruomenės pirmininkė kaip kažkokia kūtvėla. O tai kas dažasvydžiu matuoklį "pašovė" iškart po juodos plėvelės nuėmimo ir feisbuke ilgai tyčiojosi? Aš beveik kasdien pro jį važiuoju po kelis kartus ir nieko. O kiek raginimų gaudavau iš vairuotojų "nestabdyti". Kai jam rodai į ženklą, jis rodo vidurinį pirštą. Dabar tegu nusičiulpia tą ar kitą. Šiandien žiūriu jau net mane lėtina. Važiuoja 25-28. Galvoju kas čia pasidarė?

Kaunietis

Kelių ereliai ir įstatymų pažeidėjai moko pareigūnus dirbti. Absurdų absurdas!

Šmic

Gali užtrukti 2 metus baudos administravimas??? Tai tegu ir sekanti bauda ateina po 2 metų! Po tokio skandalo normalioje šalyje ir tiesiogiai atsakingi pareigūnai gautų pylos, ir komisaras lėktų iš darbo ir ministras teisintųsi. O čia policajus dar aiškina, kad pati bendruomenė nusiženginėja. Nusiženginėja, tai ok -- nubauskite iš karto, o ne pirmiausia TOLERUOKITE nusiženginėjimą, o paskui dėkit 1000 eurų baudą už savo aplaidumą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS