Vilniaus universitete aštuntą kartą bus teikiami atminties diplomai | Diena.lt

VILNIAUS UNIVERSITETE AŠTUNTĄ KARTĄ BUS TEIKIAMI ATMINTIES DIPLOMAI

Vilniuje, Šv. Jonų bažnyčioje, penktadienį aštuntą kartą bus teikiami Vilniaus universiteto (VU) atminties diplomai okupaciniais metais iš jo pašalintiems bendruomenės nariams.

Renginyje bus pagerbtas 41 nuo totalitarinių režimų nukentėjęs ir iš VU daugiau nei prieš 80 metų pašalintas asmuo.

Trys atminties diplomai bus įteikti neteisybę patyrusių VU studentų ir darbuotojų giminaičiams, kitų 38 asmenų pavardės bus garsiai perskaitytos ceremonijos metu, o jų diplomai perduoti į VU muziejų, nes nei pačių nominantų, nei jų giminaičių rasti nepavyko.

„Tai lyg pradelstas svajonės ir vilčių simbolinis grąžinimas. Šiemet, kaip ir ankstesnių atminties diplomų įteikimų metu, matome džiuginančią tendenciją – nors pašalintieji studentai ir darbuotojai retai patys grįžta tęsti studijų, jų vaikams ir vaikaičiams istoriškai skirtingus pavadinimus sovietmečiu ir šiandien turėjęs Vilniaus universitetas buvo ir yra pirmasis studijų pasirinkimas“, – VU pranešime sakė istorinės iniciatyvos pradininkė, istorikė profesorė Jurgita Verbickienė.

Apie buvusius bendruomenės narius dažniausiai praneša jų giminaičiai, artimieji, kurso draugai, bendradarbiai.

Šiuo metu rasti ir diplomais pagerbti 259 asmenys, gyvenantys Lietuvoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Izraelyje, Lenkijoje, Prancūzijoje.

VU teigimu, į atminties diplomą galėtų pretenduoti daugiau kaip tūkstantis žmonių, kuriems okupacijos metais neleista dirbti arba studijuoti dėl jų tautybės, pažiūrų, nelojalumo režimui, socialinės kilmės, pačių ar giminių tremties, ryšių su Lietuvos partizanais ir rezistentais.

Diplomas ir vieša jų teikimo ceremonija yra istoriniu tyrimu paremtos iniciatyvos „Grįžtanti atmintis“ dalis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Matèm gyvenom

Baisūs komunistai , baisus režimas buvo bet žmones ejo demonstracijose veliavas iškėlę

Expert z Wilno

Senatvėje tas diplomas reikalingas tik užpakalį nusišluostyti.

tokios tokelės

Giminaičiui 75, VU sėkmingai studijavo fiziką-matematiką, bet studijų nebaigė. Aplinkybės, kuriomis buvo pašalintas, leistų pretenduoti į diplomą. Tačiau žmogus karjeros nebedarys, diplomas sveikatos nepridės... Norėtųsi, kad ryžtųsi kreiptis dėl diplomo, bet labiau kaip diplomo jam linkim ramybės, sveikatos ir ilgiausių metų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS