Vilniaus universiteto rektorius žada „intelektinę intervenciją“ į Seimą | Diena.lt

VILNIAUS UNIVERSITETO REKTORIUS ŽADA „INTELEKTINĘ INTERVENCIJĄ“ Į SEIMĄ

Vilniaus universiteto (VU) rektorius Artūras Žukauskas žada kitų metų Seimo rinkimams apmokyti universiteto alumnus ir tokiu būdu atlikti „intelektinę intervenciją“ į Seimą, jeigu valdžia neišpildys akademinės bendruomenės keliamų reikalavimų dėl finansavimo aukštajam mokslui.

„Mes nesustosime, turime didelį portfelį įvairiausių socialinių akcijų. Viena iš jų būtų pasirengimas kitiems Seimo rinkimams. Mes pakviesime visus mūsų alumnus, kurie kandidatuos į Seimą nepriklausomai nuo partinės priklausomybės, pasikelti savo kvalifikaciją Vilniaus universitete“, – žurnalistams antradienį sakė rektorius.

„Suteiksime jiems galimybę susipažinti su strateginio valdymo, viešojo sektoriaus valdymo, finansavimo, lyderystės, komandinio darbo, interesų derinimo pagrindais ir kitomis kompetencijomis, reikalingomis šiuolaikiniam politikui (...) Tokiu būdu bandysime daryti intelektinę intervenciją į mūsų parlamentą“, – pridūrė jis.

VU protestuodamas dėl nedidinamų dėstytojų algų, nepakankamo finansavimo moksliniams tyrimams ir kitų reikalavimų antradienį paskelbė, kad stabdys savo veiklą dviem dienoms – ketvirtadienį ir penktadienį.

Šiandien mums jau visai nebejuokinga, mes matome, kad mūsų valstybė nebeturi gebėjimų investuoti į aukštąjį mokslą.

Pasak rektoriaus A. Žukausko, toks universiteto veiklos stabdymas – istorinis, pasaulinėje praktikoje retai pasitaikantis universitetų žingsnis ir greičiausiai pirmas toks VU istorijoje.

„Šiandien mums jau visai nebejuokinga, mes matome, kad mūsų valstybė nebeturi gebėjimų investuoti į aukštąjį mokslą, kad biudžeto formavimas vyksta primityviu būdu, vadinamu reikmių tenkinimo būdu“, – teigė A. Žukauskas.

„Deramasi su profsąjungomis neįtraukiant į šį procesą universitetų tarybų, senatų, vadovų ir galiausiai tie susitarimai pasiekiami tenkinant tik ketvirtadalį reikalavimų iš aštuonių, kuriuos mes esame iškėlę“, – tvirtino rektorius.

Vyriausybėje pirmadienį pasirašytoje kolektyvinėje sutartyje su keturiomis švietimo profsąjungomis įsipareigota nuo kitų metų rugsėjo 1-osios akademiniams aukštųjų mokyklų darbuotojams didinti darbo užmokestį 10 procentų.

Neformalaus akademinės bendruomenės susivienijimo „Paskutinis prioritetas“ atstovė, VU dėstytoja Rūta Žiliukaitė teigia, kad buvo reikalavimas algas didinti 20 proc., todėl pirmadienį pasiektas susitarimas – niekinis.

„Buvo susitarta, kad šita Vyriausybė daugiau nieko mokslo bendruomenei nebeduos. Ji nedidins šiais metais atlyginimų ir visą padidinimo klausimą atiduos valdžiai, kuri ateis po naujųjų rinkimų“, – sakė R. Žiliukaitė.

Sutartyje taip pat numatyta nuostata, kad 2025 metais dėstytojų atlyginimas turi siekti 150 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

Kol kas nėra patenkintas aukštųjų mokyklų atstovų reikalavimas kitąmet papildomai skirti apie 8,9 mln. eurų neakademinių darbuotojų algoms didinti.

„Mes tikimės, kad ši Vyriausybė ir politikai norės grįžti prie šitų klausimų, nes jeigu jie nebus sprendžiami, mes negalėsime vykdyti savo veiklos“, – teigė R. Žiliukaitė.

Akademinė bendruomenė taip pat reikalauja, kad augant ekonomikai, būtų indeksuojami ir dėstytojų atlyginimai, kad moksliniams tyrimams, remiantis Europos Komisijos rekomendacijomis, būtų skiriama 3 proc. BVP.

Be kita ko, akademinė bendruomenė nori būti įtraukta į mokesčių ir biudžeto politikos formavimą, taip pat reikalauja formuoti sąžiningą, skaidrią ir subalansuotą viešojo sektoriaus atlyginimų politiką pagal kompetencijas ir atsakomybes.

„Švietimo bendruomenė atsidūrusi ties plintusu“

VU rengiamą protestą palaiko ir šio universiteto studentai. Pasak atstovybės prezidento Klaudijaus Melio, studentai nesidžiaugia tuo, kad universitetas nedirbs.

„Šiandien mes palaikome pilnu tempu tokius veiksmus, kurių imasi universitetas, nes esame atsidūrę ten, kur tikrai neturėtų būti aukštojo mokslo dalyviai“, – sakė studentų atstovas.

„Praėjusią savaitę girdėjome, kad studentai apsidžiaugs. Ne, studentams rūpi aukštojo mokslo kokybė (...) Švietimo bendruomenė iš tiesų yra atsidūrusi ties plintusu“, – pridūrė jis.

Švietimo bendruomenė iš tiesų yra atsidūrusi ties plintusu.

K. Melys taip pat teigia, kad studentų bendruomenė reikalauja peržiūrėti ir didinti skatinamąsias bei socialines stipendijas.

„Šalia viso to, noriu priminti, kad skatinamųjų bei socialinių stipendijų kėlimas yra taip pat aktualūs klausimai“, – teigė K. Melys.

A. Monkevičius: visi laisvi reikšti savo poziciją

Švietimo ministras Algirdas Monkevičius sako, kad dviem dienoms darbą stabdantis Vilniaus universitetas (VU) turi teisę taip reikšti savo protesto poziciją ir pabrėžia, jog ministerija yra švietimo sistemos atstovų pusėje.

„Atstovaudami švietimo bendruomenei visada esame jos pusėje ir palaikome mokytojus, mokinius, studentus, dėstytojus ir kitus darbuotojus. Visi turi teisę reikšti savo poziciją, naudotis pilietinės laisvės suteiktomis galimybėmis“, – atsakyme BNS teigia ministras.

A. Monkevičius sako, kad patikslintame valstybės biudžeto projekte numatyta didinti mokytojų, dėstytojų ir tyrėjų darbo užmokestį, taip pat bus didinamos socialinės ir skatinamosios stipendijos. Šiems sutartimi su profesinėmis sąjungomis patvirtintiems įsipareigojimams, anot jo, papildomai numatyta daugiau nei 109 mln. eurų.

„Valstybės biudžeto projektą dar svarstys Seimas. Tikiuosi, kad numatytos lėšos mokytojų, švietimo pagalbos specialistų, dėstytojų ir mokslininkų atlyginimų didinimui bus patvirtintos“, – tvirtino ministras.

Praėjusią savaitę VU šalia Vyriausybės surengė protesto akciją, per ją praeiviams išdalijo kelis šimtus nemokamų simbolinių aukštojo mokslo diplomų.

Savo akciją universitetas pavadino „Diplomas už Ačių“, primindamas buvusios švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės rašybos klaidą.

Šie ginčai vyksta Seimui svarstant 2020 metų valstybės biudžetą.

Vilniaus universitetas yra seniausia ir didžiausia aukštoji mokykla Lietuvoje. Čia studijuoja daugiau nei 20 tūkst. studentų, dirba apie 3 tūkst. darbuotojų.

GALERIJA

  • Vilniaus universiteto rektorius žada „intelektinę intervenciją“ į Seimą
G. Skaraitienės / Fotobanko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Debylas

tikras bukagalvis ,berastis stribo palikuonis parase zemiau esanti komentara.

kam

tie žygiai, kada yra MT?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS