Jau ruošiasi vasarą sostinėje vyksiančiam LGBT festivaliui: įvairovę švęs penkias dienas | Diena.lt

JAU RUOŠIASI VASARĄ SOSTINĖJE VYKSIANČIAM LGBT FESTIVALIUI: ĮVAIROVĘ ŠVĘS PENKIAS DIENAS

Sostinėje birželio 1–5 dienomis karaliaus LGBT bendruomenė. Festivalyje „Baltic Pride“ laukiama virš 10 tūkstančių žmonių.

Apie planuojamą festivalį, eitynes ir svarbią žinią – pokalbis su asociacijos Lietuvos gėjų lyga (LGL) programų koordinatoriumi Eduardu Platovu.

Gali būti, kad pirmą kartą bus toks didesnis koncertas būtent visiems miesto svečiams ir tikimės, kad muzikantai drąsiau paskleis tą žinią apie įvairovę ir lygybę, toleranciją visiems.

„Festivalis Vilniuje jau bus penktą kartą. Pirmas festivalis buvo 2010 metais. Yra rotacija tarp trijų Baltijos šalių, praeitais metais renginys buvo Rygoje, o dabar – Vilniuje. Festivalis vyks penkias dienas, bus ir kultūrinė programa. „Kablyje“ bus filmų peržiūros, nes kai kurios ambasados – Kanados, Estijos – duoda filmus. Birželio 2 dieną „Kablyje“ darysime teatralizuotą renginį „Pride voices“. Tai bus renginys, kai žymūs žmonės pasakos savo istorijas iš Lietuvos ir iš užsienio. Bus apipinta ir koncertinė programa. Toliau mažesni seminarai, bendruomenėse renginiai. 3 dieną Vilniaus rotušėje bus tarptautinė konferencija „Atviri miestai“. Ši konferencija bus skirta aptarti, kaip miestų savivaldybės gali prisidėti prie įvairovės ir lygybės klausimo. Bandome dabar kalbėtis su Stokholmo mere, bus delegacija iš Oslo ir kitų svečių. Šitame renginyje mes gerai bendradarbiaujame su Vilniaus miesto savivaldybe“, – pasakojo pašnekovas.

A. Didžgalvio nuotr.

Žygiuos Vilniaus centru

Birželio 4 dieną Vilniuje taip pat numatomos ir LGBT bendruomenės eitynės. „Jos bus nuo Bernardinų sodo iki Baltojo tilto. Iškart po eitynių bus didelis koncertas su Lietuvos popmuzikos žvaigždėmis. Mes bendradarbiaujame su M.A.M.A. apdovanojimais, tai koncertų atlikėjais rūpinsis M.A.M.A. Gali būti, kad pirmą kartą bus toks didesnis koncertas būtent visiems miesto svečiams ir tikimės, kad muzikantai drąsiau paskleis tą žinią apie įvairovę ir lygybę, toleranciją visiems“, – apie numatomą koncertą kalbėjo vyras.

Tai yra ne tik protestas priminti apie neišspręstas LGBT bendruomenės teisines ir kitas problemas, bet ir švęsti įvairovę, dėl to, kad dabar Lietuvoje kuo toliau tuo labiau stiprėja judėjimas.

Kaip teigė E. Platovas, eitynių detalės yra suderintos su Vilniaus miesto savivaldybe: „Mes leidimą gavome senokai“.

Bendruomenės atstovo teigimu, planuojama, kad eitynėse turėtų dalyvauti apie 10 tūkstančių žmonių. „Praeitą kartą, 2019 metais, mes tiek ir suskaičiavome. Praeito karto statistika“, – kalbėjo pašnekovas.

„Dėl viso viešinimo mes labai dar nestartuojame, bet netrukus startuos mobilioji programėlė. Yra ir (Remigijaus, – aut. past.) Šimašiaus vaizdo įrašas, jis įrašė kvietimą europiečiams ir viso pasaulio svečiams atvažiuoti. Dar darysime žurnalą, jį darėme ir praėjusį kartą, bet žurnalas bus vėliau“, – vardijo E. Platovas.

A. Didžgalvio nuotr.

Siunčia svarbią žinią

„Mūsų eitynės, kaip visada, tradiciškai vadinasi „Eitynės už lygybę“. Tai yra ne tik protestas priminti apie neišspręstas LGBT bendruomenės teisines ir kitas problemas, bet ir švęsti įvairovę, dėl to, kad dabar Lietuvoje kuo toliau, tuo labiau stiprėja judėjimas. Čia šiokia tokia įtaka ir iš Amerikos. Amerikoje visas birželis yra vadinamas „Pride month“ ir labai daug įmonių Lietuvoje mini šitą mėnesį. Tai mes manome, kad mūsų „Baltic Pride“ kaip renginys įsilies į visą šitą didesnę to mėnesio koncepciją. Visame pasaulyje eitynės ir „Pride“ festivaliai dažniausiai vyksta birželio mėnesį. Mintis įsilieti į bendrą pasaulinį judėjimą“, – teigė pašnekovas.

„O šiaip dar žiūrėsime, kokia situacija bus su Partnerystės įstatymu, galbūt bus proga švęsti Partnerystės įstatymą. Bet čia dar niekas garantuotai pasakyti negali“, – pridūrė E. Platovas.

Visi turi teisę daryti savo renginius ir mes nematome čia problemų ir jokių ribojimų.

Bus ir „Tradicinių šeimų eitynės“?

Internete pasirodžius informacijai apie planuojamas eitynes, Kristupas Krivickas feisbuke pareiškė, jog tuo metu planuoja „Tradicinių šeimų eitynes“. „Šiandien sužinojau, kad birželį Vilniuje, Gedimino prospekte, vėl vyks „LGBT eitynės (Gėjų, lesbiečių, biseksualų, transseksualų). Ta proga informuoju, kad tuo pačiu metu, tradiciškai organizuosiu ir visus kviesiu į „Tradicinių šeimų eitynes“ Vilniuje, Sereikiškių parke (Bernardinų sode)“, – socialiniame tinkle rašė vyras.

Paklausus, kaip reaguoja į viešoje erdvėje pasirodžiusias kalbas apie planuojamas „Tradicinių šeimų eitynes“, E. Platovas sakė: „Krivickas bandė daryti kažkokį renginį ir 2019 metais, tai čia nieko naujo mums nėra. Gali būti ir kiti renginiai šalia. Mes tik garantuosime saugumą, kad tie renginiai nebūtų toje pačioje vietoje. Visi turi teisę daryti savo renginius ir mes nematome čia problemų ir jokių ribojimų“, – situaciją komentavo E. Platovas

Rašyti komentarą
Komentarai (152)

.

Gera žinoti, kad šiais metais irgi vyks :D, bet galėtų būti mažiau homophobu

Anonimas

Meow meow

Ramis

Gėda vilniui
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS