Liudytojai „Zero Live Show“ byloje: tokio išpuolio mūsų krašte dar nebuvo | Diena.lt

LIUDYTOJAI „ZERO LIVE SHOW“ BYLOJE: TOKIO IŠPUOLIO MŪSŲ KRAŠTE DAR NEBUVO

Vilniaus regiono apylinkės teismo Šalčininkų rūmai ketvirtadienį apklausė liudytojus dėl skandalingos „Zero Live Show“ reklamos Turgelių bažnyčioje.

Teismui parodymus davęs savivaldybės atstovas aktorių elgesį pavadino neregėtu išpuoliu, išgąsdinusiu tikinčiuosius per vieną iš svarbiausių jiems švenčių – Žolinę. 

Į posėdį atvyko dešimt maldos namuose per incidentą buvusių liudytojų, tarp jų du kunigai, parodymus davė Šalčininkų rajono administracijos direktorius.

Posėdyje dalyvavo ir visi kaltinamieji – aktoriai Vitalijus Cololo, Mindaugas Papinigis, Ainis Storpirštis ir režisierius Emilis Vėlyvis.

Režsierius Emilis Vėlyvis, V. Skaraičio / Fotobanko nuotr.

Kaltinamieji kaltės nepripažino. E. Vėlyvis yra sakęs, kad pasirodymu norėjo atkreipti dėmesį į dvasininkijos problemas.

Aktoriai ir režisierius kaltinami sąmoningu apeigų bažnyčioje sutrikdymu per praėjusių metų rugpjūtį vykusią Žolinės šventę. Šie maldos namai Šalčininkų rajone yra gausiai lankomi lenkų tautybės tikinčiųjų.

Į Turgelių miestelyje esančią bažnyčią užėjo trys dvasininkais persirengę vyrai – aktoriai V. Cololo, M. Papinigis ir A. Storpirštis.

Jie lenkų kalba pasakojo apie „Siemens“ arenoje vyksiantį renginį „Zero live show“, į pamaldas susirinkusiems tikintiesiems siūlė ir dalino netikras suktines.

Žolinės yra viena didžiausių švenčių mūsų krašte. (...) Šokas, nerimas. Turėjau raminti aplink sėdinčius žmones. Tokio masto išpuolio mūsų krašte dar nebuvo.

Tuo metu bažnyčioje vyko bendra tikinčiųjų rožinio malda, išpažinčių klausymas.

Už trukdymą atlikti religines apeigas ar iškilmes gali būti baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

„Tokio masto išpuolio mūsų krašte dar nebuvo“

Parodymus duodamas Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Josifas Rybakas neslėpė nuoskaudų dėl incidento.

Jis teigė, kad aktoriai sutrikdė vieną iš didžiausių švenčių krašte.

„Žolinės yra viena didžiausių švenčių mūsų krašte. (...) Šokas, nerimas. Turėjau raminti aplink sėdinčius žmones. Tokio masto išpuolio mūsų krašte dar nebuvo“, – pažymėjo jis.

Anot jo, šalia maldos namų yra scena, kur aktoriai turėjo visas galimybes žmones kviesti į renginį.

„Staiga iš nugaros pasigirdo triukšmas. (...) Pirmas įspūdis, kad čia gal vyskupas atvažiavo. Bet vėliau iš kaukių ir rūbų keistų galima buvo suprasti, kad čia ne aukštų dvasininkų vizitas“, – prisimindamas įvykį sakė J. Rybakas.

Jis aktorių elgesį įvertino kaip pasityčiojimą iš bendruomenės ir civilizacijos, ir sakė nemanantis, kad pasirodymas galėjo padėti pedofilijos problemas bažnyčioje.

„Manau, kad ši žinutė nieko nepasiekė, nebent kelis aplinkinius kaimus“, – tvirtino J. Rybakas.

Po šio įvykio daug žmonių skambino policijai, greitai buvo nustatytas automobilis su kuriuo aktoriai atvyko. Kol vyko performansas bažnyčioje buvo ir klebonas Janas Mackevičius, tuo metu į pamaldas atvyko ir dar vienas kviestas kunigas.

Administracijos direktorius teigė, kad iš pradžių jis ir dauguma bažnyčioje buvusių žmonių nesuprato šios akcijos tikslo, aktoriai tuo metu nekalbėjo apie jokias problemas bažnyčioje.

Norėjo atkreipti dėmesį į dvasininkijos problemas

Per antradienį vykusią apklausą teisme režisierius E. Vėlyvis teigė, kad jis buvo idėjos autorius.

„Sukūriau visą koncepciją, kurioje sudalyvavo mano kolegos, noriu pabrėžti, kad idėjos turinyje nebuvo nei užuominų, nei minčių apie tuos kaltinimus, kuriuos išgirdome iš prokuroro. (...) Neturėjome jokio tikslo sutrikdyti apeigas, pažeisti tikinčiųjų laisves“, – sakė režisierius.

Anot jo, ši meninė akcija negalėjo sutrikdyti apeigų.

E. Vėlyvis tvirtino, kad performansu siekta atkreipti dėmesį į dideles dvasininkijos problemas, 2018 metais kilusius pedofilijos skandalus Lenkijoje.

Leidimo iš kunigo šiai akcijai gauta nebuvo.

Pasak režisieriaus, „Zero live show“ renginys susijęs su opiomis problemomis tiek teisėsaugoje, tiek politikoje, tiek visuomenėje. Todėl šio pasirodymo metu buvo kviečiama atvykti į organizuojamą renginį. 

„Apie tai (pedofiliją bažnyčioje – BNS) reikia daug kalbėti, (...) mes kviečiame visus prisijungti ir sakome netylėkite“, – kalbėjo E. Vėlyvis.

Panašios pozicijos laikosi ir kiti aktoriai. Jie kaltės nepripažįsta ir teigia, kad siekė atkreipti dėmesį į problemas bažnyčios struktūros  viduje.

Su bažnyčia derinta nebuvo

Įvykio metu bažnyčioje buvo du kunigai, jie klausėsi išpažinčių. Kunigas Janas Mackevičius parodymų metu teigė, kad šis performansas jam ir dabar sukelia nemalonius atsiminimus.

Kunigui klausantis išpažinčių jis išgirdo keistą šurmulį bažnyčioje, kalbas apie šou, apokalipsę.

Čia viskas buvo be mūsų žinios ir mes nieko iš anksto nežinojome. Čia ne teatro scena, o maldos namai, čia žmonės renkasi melstis.

„Paskui pamačiau bažnyčios viduryje kažkokius tris asmenis apsirengusius liturginiais rūbais. Nesusigaudžiau kas čia vyksta, nes į pamaldas daugiau jokių kunigų nekviečiau“, – teigė J. Mackevičius.

Dvasininkas priėjo ir lenkiškai paklausė kas jie yra, tačiau atsakymo nesulaukė. Aktoriams išeinant iš maldos namų jis vėl paklausė, tačiau kaltinamieji sėdo į automobilį ir išvažiavo.

„Filmuoti bažnyčioje be kurijos leidimo negalima. (...) Čia jokio derinimo nebuvo, niekas su manimi nekalbėjo“, – sakė kunigas.

Jis tvirtino, kad šį performansą vertina kaip įsibrovimą į maldos namus ir iškilmių šventimo nutraukimą, „viskas buvo taip sudrumsta ir sujaukta“.

J. Mackevičius po įvykio bandė raminti bažnyčioje susirinkusius žmones.

„Čia viskas buvo be mūsų žinios ir mes nieko iš anksto nežinojome. Čia ne teatro scena, o maldos namai, čia žmonės renkasi melstis“, – pažymėjo dvasininkas.

Jis teigė, kad tai pirmas atvejis Lietuvoje, kai rengiamas toks performansas bažnyčioje. Po pasirodymo aktoriai neatėjo pasikalbėti ar atsiprašyti kunigo.

Dvasininkas atsiminė, kad aktoriai dalindami suktines teigė, kad juos labai gerai vartoti sveikatai, esą suktines galima dėti ir į sriubą.

„Tai pasityčiojimas, žmonės buvo pasipiktinę“, – pridūrė kunigas.

„Buvo labai nemalonu“

Parodymų metu Turgelių seniūnas Voicechas Jurgelevičius teigė, kad maldos namuose susirinkę parapijiečiai buvo pasimetę.

„Žmonės tyliai sėdėjo, klausė, žiūrėjo, buvo nustebę. Jie buvo pasimetę“, – tvirtino seniūnas.

V. Jurgelevičiaus teigimu, tuo metu bažnyčia buvo beveik pilnai užpildyta. Atvyko ir Šalčininkų rajono valdininkai, ir kelios Lenkijos delegacijos.

Jis šį incidentą vertina neigiamai bei pabrėžė, kad apie pedofilijos problemas bažnyčioje įvykio metu kalbėta nebuvo.

„Aišku, kad tai buvo nekviesti žmonės“, – pridūrė seniūnas.

Tokios pačios nuomonės laikosi ir mišiose dalyvavusi Turgelių gyventoja Marijona Petrašiūnė.

Ji mano, kad pasirodymu siekta pažeminti religiją.

„Buvo labai nemalonu“, – pabrėžė Turgelių gyventoja.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

...

CHM: "tokio išpuolio mūsų krašte dar nebuvo"... dar pas mus bažnyčiose ir nesišaudė, BET - juk mes AKLAI jankių 'demokratiją' įsisavinam. :/

Dziaba

Reik vilkti i sviesa tuos vagis ir pedofilus. Saunuoliai aktoriai!

Tevas Pijus

Tie kunigai didziausi nusikalteliai , lupikauja is vargsu, mokesciu nemoka, savo vaiku neaugina, o svetimus birbinti tai labai megsta
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS