„MG Baltic“ byloje liudija R. Raulynaitis: ne aš čia filosofas, o prokuroras | Diena.lt

„MG BALTIC“ BYLOJE LIUDIJA R. RAULYNAITIS: NE AŠ ČIA FILOSOFAS, O PROKURORAS

Trečiadienį „MG Baltic“ bylos teismo posėdyje liudytojas, advokatas Romanas Raulynaitis sakė nepamenąs, kad teisėsaugos vadinamoje "kalėdinėje vakarienėje" būtų apskritai kalbėta apie pinigus.

Praėjusiame teismo posėdyje „MG Baltic“ koncerno vadovas Darius Mockus ir R. Raulynaitis išklausė 2015 metų gruodį teisėsaugos užfiksuotą beveik trijų valandų garso įrašą. 

Tuomet teisėsauga fiksavo bylai svarbią vakarienę „Meat Steak House“ restorane, per kurią, įtariama, byloje kaltinamas buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis su Raimundu Kurlianskiu susitarė dėl kyšio. Vakarienėje tuomet dalyvavo koncerno „MG Baltic“ prezidentas D. Mockus, R. Kurlianskis, R. Raulynaitis, E. Masiulis bei Gintaras Steponavičius.

Trečiadienį teismo posėdyje R. Raulynaitis teigė neprisimenąs, ar vakarienės metu buvo kalbama apie pinigus bei paramą.

R. Raulynaitis pripažino, kad į vakarienę buvo kviečiamas ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius, bet jis neatvyko. Liudytojas taip pat teigė neprisimenąs, kas organizavo šią vakarienę.

„Vakarienė buvo derinama iš anksto SMS, telefonu (...) Pats neorganizavau, jei būčiau organizavęs, R. Šimašius tikrai būtų atėjęs“, – teisme šaržavo R. Raulynaitis.

Prokuroras Justas Laucius klausė, ar pokalbio metu buvo kalbėta apie pinigų siūlymą Liberalų sąjūdžiui. R. Raulynaitis, tai paneigė.

J. Laucius patikslino klausimą, ar pinigai vis dėlto buvo konkrečiai siūlomi tuometiniam liberalų pirmininkui E. Masiuliui.

Pats neorganizavau, jei būčiau organizavęs, R. Šimašius tikrai būtų atėjęs.

„Aš labai abejoju, ar tokie pokalbiai iš viso čia buvo“, – atsakė R. Raulynaitis.

Prokuroras perskaitė teisėsaugos užfiksuotą kaltinamajame akte vakarienės metu minimą frazę, „mums reikia, kad išsivestum Eligijų, nusibrėžk skaičių“.

„Apie ką čia kalbama?“, – klausė prokuroras.

„Pirmą sykį apskritai girdžiu tokią frazę“, – sakė R. Raulynaitis.

„Kokiu tikslu R. Kurlianskis turėjo išsivesti E. Masiulį?“, – klausė prokuroras.

„Aš nežinau, ar turėjo, ar išsivedė, jie rūkantys žmonės“, – teigė liudytojas.

„Nebuvo tartasi iš anksto išsivesti E. Masiulį. Aš atsakau jau ketvirtą kartą, aš negirdėjau nei apie išėjimą, nei apie skaičius“, – teigė R. Raulynaitis.

Prokuroras prašė liudytojo kalbėti tiksliau ir „mažiau filosofuoti“. R. Raulynaitis teigė, kad filosofu reikėtų vadinti patį prokurorą.

„Ne aš esu filosofas, o jūs. Perskaičiau kaltinamąjį aktą, tai ne aš filosofas, o jūs“, – sakė R. Raulynaitis. Anot jo, kaltinamajame akte daug išgalvotų aplinkybių bei frazių.

Prokuroras perskaitė kaltinamajame akte užfiksuotus D. Mockaus žodžius: „Turit situaciją dabar kovinę. Bet mes dabar patys... ar iš mūsų čia reikės, ar nereikės kažkokios pagalbos. Čia, jūs, matyt, įvertinat, bet žinai – kuo mes sunkiau susikalbėsim... Mes dėl jūsų tai galim. Ir jūs turbūt dėl mūsų galit. Ar jūs daug galite, tai kitas klausimas. Kažkaip tai, kažkaip siūlyčiau, šiaip mums reikia išprovokuoti tai kalbai. Tai kalbą padygliuot, kad... nu... ir... Nuo jūsų protingo veikimo jūs arba turėsit, arba neturėsit. Mes nešnekam, kaip nestatom į kampą, neterorizuojam, neatiminėjam kažkokių pinigų. Nes aš pinigų duodu, supranti, nu taip ta prasme... Ir jeigu jūs, nu toliau žiurkiausit, nežinau, (...) kažkokie jūs trečio ar ketvirto rango rinkėjai, rinksit ten po penkias štukytes, o čia laikysit“.

Ne aš esu filosofas, o jūs. Perskaičiau kaltinamąjį aktą, tai ne aš filosofas, o jūs.

Po šių D. Mockaus žodžių prokuroras perskaitė ir teisėsaugos paryškintą R. Raulynaičio frazę: „Į orą leisim babkes“.

Prokuroras klausė, ką šia fraze R. Raulynaitis turėjo omenyje.

„Aš žodžio babkės nevartoju, tai frazė ne mano, o jūsų įrašyta į kaltinamąjį aktą“, – sakė R. Raulynaitis.

Prokuroras taip pat klausė apie vakarienėje minimą skaičių „200”.

“Ar čia eurai, litai, tūkstančiai?”, – klausė J. Laucius.

“Nieko nežinau”, – teigė jis.

Teisėja Nijolė Žimkienė paskelbė posėdžio pertrauką. Po pertraukos R. Raulynaitis atsinešė dvi knygas, viena jų Herkaus Kunčiaus “Geležinė Stalino pirštinė”. Liudytojas knygas parodė prokurorui bei žurnalistams. Paklaustas, ką šiuo gestu jis turėjo omenyje, R. Raulynaitis tepasakė „kas vyko tuomet, tai ir čia panašiai“.

ELTA primena, kad „MG Baltic" politinės korupcijos byloje įtariama, kad politikai, imdami kyšius iš „MG Baltic", palaikė ar inicijavo koncernui palankius sprendimus Seime bei kitose valstybės institucijose, taip pat darė poveikį nulemiant viešųjų pirkimų laimėtojus.

Įtariama, kad buvęs Liberalų sąjūdžio tarybos narys Šarūnas Gustainis gavo daugiau nei 8 tūkst. eurų kyšį, buvęs „darbietis" Vytautas Gapšys – daugiau nei 27 tūkst. eurų. Seimo narys Gintaras Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių. Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis įtariamas paėmęs daugiau nei 106 tūkst. eurų kyšį.

Darbo partija įtariama kyšininkavimu ir prekyba poveikiu, Liberalų sąjūdis – kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o „MG Baltic" įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

GALERIJA

  • „MG Baltic“ byloje liudija R. Raulynaitis: ne aš čia filosofas, o prokuroras
D. Labučio / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

A LIA prokuroras--kysy praede ,ismyzo su alum

dabar nieko neprisimena ,nieko nemate, nieko neeme ,su niekuo nekalbejos...tyliai sikinyke smaukydamasis kysy skaiciavo....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS