Noras išsiskalbti rūbus bulgarui prišaukė bėdą: įkliuvo su neegzistuojančio žmogaus galimybių pasu | Diena.lt

NORAS IŠSISKALBTI RŪBUS BULGARUI PRIŠAUKĖ BĖDĄ: ĮKLIUVO SU NEEGZISTUOJANČIO ŽMOGAUS GALIMYBIŲ PASU

Parduotuvėje svetimą galimybių pasą pareigūnams pateikęs jaunas užsienietis tvirtina nė nenutuokęs, kad galimybių pasas – oficialus dokumentas, nors Lietuvoje gyvena trejus metus. Kokia bausmė už tai jo laukia, vyras dar nežino, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ jau domisi, ką pasirinkti naudingiau – baudą ar areštą.

„Sveiki, pagavo su ne mano galimybių pasu. Daugiau nei parą laikė policijoje.  Sužinojau, kad už tai gresia arba 3500 eurų bauda, arba 20 parų. Kaip geriau pasielgti? Ką daryti? (kalba taisyta – aut. past.)“ – feisbuke teiravosi užsienietis.

Suabejojo tapatybe

Portalo žurnalistams susisiekus su įrašo autoriumi – 25-erių Bulgarijos piliečiu, vyras prašė neatskleisti jo tapatybės. Tačiau sutiko papasakoti, kas vyko tądien, kol jis įkliuvo sostinės pareigūnams su svetimu galimybių pasu.

„Nuėjau į prekybos centrą „CUP“ išsiskalbti savo rūbų, nes gyvenu viešbutyje ir neturiu skalbimo mašinos. Patekau ten su kažkieno galimybių pasu, o kai mano rūbai buvo beveik išskalbti, prie manęs priėjo du policijos pareigūnai ir paprašė parodyti galimybių pasą. Kai parodžiau, jie paprašė pateikti ir mano asmens tapatybę įrodantį dokumentą. Jo su savimi neturėjau, todėl kartu nuvykome į viešbutį, kur buvau palikęs savo pasą. Kai pareigūnai jį pamatė, liepė man važiuoti į areštinę, – likau ten per naktį. Jie paėmė mano pasą ir telefoną“, – dėstė pašnekovas.

Stebisi, kad gresia bausmė

Tada, kai buvo išleistas iš areštinės, jis teigė nenumanęs, kaip elgtis toliau, todėl pareigūnams nusiuntė elektroninį laišką teiraudamasis, kas jo laukia, ir sakė sužinojęs, jog  už tai, kad pateikė ne savo galimybių pasą, turės sumokėti 3500 eurų baudą arba bus sulaikytas mėnesiui.

Pareigūnai man paaiškino, kad galimybių pasas dabar yra Vyriausybės patvirtintas oficialus dokumentas. Stipru.

„Tik įsivaizduokite, ir visa tai tik dėl to, kad atėjau išskalbti savo rūbų. Pareigūnai man paaiškino, kad galimybių pasas dabar yra Vyriausybės patvirtintas oficialus dokumentas. Stipru. Pasakiau, kad turiu žmonių, galinčių paliudyti, kad daugiau taip nesielgsiu. Žinote, kiekvieną kartą galiu atlikti COVID-19 testus – jie nemokami, bet su jais manęs neįleidžia į „CUP“ prekybos centrą ar kitas dideles erdves“, – teisinosi bulgaras.

25-erių vyras pridūrė, kad Lietuvoje gyvena ir dirba jau trejus metus, tačiau to, kad galimybių pasas – oficialus dokumentas, tvirtino nežinojęs. „Negi dabar tai, kad neturiu galimybių paso, reiškia, jog aš – nebe žmogus? Paaiškinkite man vieną dalyką, kodėl kai kas nors nužudo žmogų ar, pavyzdžiui, išprievartauja moterį, dažnai lieka nenubaustas, o aš, neturintis galimybių paso, tapau nusikaltėliu?“ – piktinosi pašnekovas.

Jis teigė neįstengsiantis sumokėti baudos, jei ji bus paskirta, nes tai jam, dirbančiam Lietuvoje, kad padėtų Bulgarijoje gyvenančiai savo šeimai, yra labai dideli pinigai.

Priklauso neegzistuojančiam žmogui

Pasak Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovės Julijos Samorokovskajos, įvykis, įklampinęs užsienietį į bėdas, nutiko spalio 22-osios vakarą. Tada Vilniuje, Upės gatvėje, jis, būdamas prekybos centro „CUP“ viduje, per patikrinimą policijos pareigūnams pateikė galimybių pasą, išduotą Lietuvos piliečiui, gimusiam 1991 metais.

Tačiau, kaip paaiškėjo vėliau, žmogus, kurio duomenys nurodyti minėtame galimybių pase, policijos registre neegzistuoja visai. „Galimai atsisiųstas dokumentas buvo išduotas kito asmens vardu ir pavarde, ir duomenys pakeisti, nes duomenų bazėse, pagal nurodytus duomenis, tokio žmogaus nėra“, – detalizavo J. Samorokovskaja.

Nusikalstamos veikos padarymu įtariamas Bulgarijos pilietis pareigūnams prisipažino, kad galimybių pasą atsisiuntė iš internetinio tinklalapio.

Bausmės rūšis gali keistis

Po įvykio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl svetimo dokumento panaudojimo pagal baudžiamojo kodekso (BK) 302 str. 1 d. Pasiteiravus, galbūt pradėtas ir ikiteisminis tyrimas dėl galimo dokumento klastojimo, Vilniaus apskrities pareigūnų duomenimis, toks tyrimas šiuo atveju neatliekamas.

Kol kas neaišku, kokią bausmės rūšį vyrui skirs teismas, tačiau už tokio pobūdžio nusikaltimus gali grėsti bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Užsiminus apie tai, jei teismas nuspręstų Bulgarijos piliečiui baudą, tačiau šis jos nesumokėtų, J. Samorokovskaja aiškino, kad tuo atveju, kai teismo paskirtos baudos nuteistasis nesumoka ir jos nepavyksta išieškoti priverstinai, nes asmuo neturi lėšų sumokėti teismo paskirtą baudą, teismas nuteistojo sutikimu baudą gali pakeisti viešaisiais darbais. Arba, jeigu asmuo vengia savu noru sumokėti baudą ir nėra galimybių ją išieškoti, teismas gali pakeisti baudą areštu.

„Baudos pakeitimas areštu ar viešųjų darbų bausme yra kraštutinė priemonė, kuri turėtų būti taikoma tik tais atvejais, kai išnaudotos visos realios galimybės užtikrinti baudos sumokėjimą ir bausmė negali būti objektyviai įvykdyta“, – pabrėžė sostinės policijos atstovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Tei.

Idiotai ,baikite su tais galvijų pasais nesąmones daryti.Tai Juk ne dokumentas ,kad ir pripažintas tik neaišku kieno.Kur LR Konstitucijoje parašyta ,kad išgalvotas kažkoks popierius yra dokumentas.

Kkl

Para islaike ? Stipru!

Siaip

Kaip ten buvo taip,bet bent jau nemeluotu cigonas kad nezinojau ir t.t.tai ko siuntiesi koda zmogaus kuris neegzistuoja?teks skudurus rankom trint.o jei pasodins dar ir kolegu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS