Savivaldybės atstovas: sudegusiame Viršuliškių daugiabutyje gali įvykti griūtis | Diena.lt

SAVIVALDYBĖS ATSTOVAS: SUDEGUSIAME VIRŠULIŠKIŲ DAUGIABUTYJE GALI ĮVYKTI GRIŪTIS

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Kęstutis Karosas teigia, kad, ekspertų nuomone, apdegusiame daugiabutyje, Viršuliškėse, dėl oro sąlygų gali įvykti griūtis. Tad, anot jo, nutarta imtis darbų – uždengti pastate po gaisro ir sprogimų atsivėrusias angas.

„Ekspertų nuomone, taip, nuo pašalinių veiksnių, oro sąlygų gali būti griūtis. Tai vienas iš komisijos tam tikrų prioritetų, kaip saugiai sustiprinti tas konstrukcijas, kad neįvyktų griūtis iki to laiko, kol bus nuspręsta, kokiu būdu tą pastatą atstatyti arba jį saugiai išardyti “, – penktadienį Vilniaus miesto savivaldybėje surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas K. Karosas.

Kaip teigė K. Karosas, siekiant sumažinti išorės veiksnių poveikį apdegusiam pastatui, bus uždengiamos jame po sprogimų ir gaisro atsiradusios angos.

„Nuo pirmadienio mūsų įmonė „Grinda“ jau imasi veiksmų užsandarinti pastatą, kad nebūtų to pašalinio poveikio nuo sniego, vėjo, šalčio. (...) Šiandien ten yra atviros erdvės. Kad sniegas, lietus toliau neardytų (pastato konstrukcijų – ELTA) ir kad neįvyktų nenumatyta pastato griūtis, norime užsandarinti tas erdves“, – komentavo savivaldybės atstovas.

Anot jo, apdegusiame daugiabutyje techninis pastato prižiūrėtojas su specialistais šiuo metu atlieka vėdinimo sistemų valymo darbus, dezinfekciją.

Pasak K. Karoso, suformuota avarijos tyrimo komisija, tirianti daugiabutyje kilusio gaisro priežastis, aplinkybes, į posėdį rinksis pirmadienį. Ji, atlikusi tyrimą, vėliau teiks rekomendacijas, kokius veiksmus atlikus, galima būtų vėl saugiai eksploatuoti daugiabutį, kuris šiuo metu yra neeksploatuojamas.

Savivaldybės atstovo teigimu, daugiabutyje kilusio gaisro priežastis tiriantys ekspertai pastatą apžiūrėjo, surinkto reikalingus duomenis. Tiesa, K. Karoso, kol kas nėra žinoma, kodėl sprogo ir apdegė daugiabutis.

„Šiuo metu neturime tų išvadų“, – sakė K. Karosas.

Galbūt kažkam buvo ir keista, kodėl mes tiek ilgai dirbome su žuvusiųjų kūnų ištraukimu, tai tik dėl to, kad mes labai daug dėmesio skiriame pačių ugniagesių saugai. Po tokių įvykių psichologinė pagalba yra visada pasiūloma mūsų pareigūnams.

Žmonės dar galės patekti į savo būstus

Kaip teigė Vilniaus miesto savivaldybės atstovas K. Karosas, po gaisro Viršuliškių daugiabutyje 25 butų savininkai dar galės sugrįžti į savo būstus pasiimti būtiniausius daiktus, jei dalies jų nespėjo pasiimti iki šiol.

„Pagal poreikį, taip, (žmonės galės patekti – ELTA) į tas patalpas, kurios yra saugios. Kaip minėjome, į 25 iš 30 butų“, – sakė jis.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovas Donatas Gurevičius teigė, kad ugniagesiai gaisro gesinimo ir gelbėjimo darbus jau yra baigę.

„Jokių aktyvių gaisro židinių, degimų, dūmų jau nebėra. (...) Vakar vakare, 20.24 val., visiškai užbaigėme savo darbus“, – sakė jis.

Pasak PAGD atstovo, per gaisro gesinimo ir gelbėjimo darbus nenukentėjo nė vienas ugniagesys, jiems yra pasiūlyta psichologinė pagalba.

„Galbūt kažkam buvo ir keista, kodėl mes tiek ilgai dirbome su žuvusiųjų kūnų ištraukimu, tai tik dėl to, kad mes labai daug dėmesio skiriame pačių ugniagesių saugai. (...) Po tokių įvykių psichologinė pagalba yra visada pasiūloma mūsų pareigūnams“, – aiškino D. Gurevičius.

L. Balandžio / BNS nuotr.

Per gaisrą žuvo du žmonės

ELTA primena, kad antradienį Vilniuje, Viršuliškių gatvėje esančiame daugiabutyje įvykus keliems sprogimams, kilo gaisras. PAGD ir Bendrojo pagalbos centro duomenimis, kilęs gaisras išsiplėtė į keturis butus, esančius ketvirtame ir penktame namo aukštuose. Gaisro metu buvo pažeistos daugiabučio konstrukcijos, įgriuvo tarp degančių butų esanti perdanga.

Dėl kilusio gaisro evakuoti 30-ies butų gyventojai, trys žmonės gaisro metu apsinuodijo smalkėmis. Policijos duomenimis, 28-erių ir 43-ejų namo gyventojos dėl apsinuodijimo smalkėmis gydomos ambulatoriškai, o 80-metė moteris dėl apsinuodijimo smalkėmis paguldyta į ligoninę.

Tarp sugriuvusių pastato konstrukcijų pastebėti žuvusių suaugusio ir vaiko kūnai. Sutvirtintus pastato konstrukcijas, žuvusiųjų kūnai buvo ištraukti.

Antradienį kilęs gaisras trečiadienio rytą likviduotas, ugniagesiai toliau vykdo baigiamuosius darbus.

Vilniaus miesto savivaldybė gaisro įvykio vietoje antradienį paskelbė ekstremaliąją situaciją. Suformuota avarijos tyrimo komisija, kuri nustatys avarijos priežastis ir teiks rekomendacijas dėl tolesnio pastato naudojimo.

Visiems evakuotiems žmonėms pasiūlytas apgyvendinimas viešbutyje savivaldybės lėšomis. Viešbutyje laikinai apgyvendinta 18 žmonių (iš jų du vaikai), likę evakuoti gyventojai apsisprendė apsistoti pas artimuosius. Nukentėjusiesiems taip pat siūloma persikelti į socialinius būstus.

Policija dėl įvykio pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

TAIP ATSITINKA VISIEMS KAS Į SAVO NAMUS ĮSILEIDŽIA NEŽINOMUS IŠ KAŽIN KUR ARVYKUSIUS ŽMONES...VISUR VISŲ PIRMA KLAUSIA GYVENTOJŲ AR JIE NORI KAD ŠALIA APSIGYVENTŲ KOKS ŽMOGUS..LIETUVOJE MUS VISUS LAIKO BYDLA KURIO KLAUSTI NEREIKIA....VAT IR NELAIMĖ KAI NEŽINIA IŠ KUR ATSIBASTĘS UKRAINIETIS GAMINO NAMIE BOMBĄ....

Anonimas

Pagalvojau- nieko šiaip saiu nebūna.. Gal name gyveno daug rusų (ir ne tik jų), kurie tyčiojėsiiš Ukrainos, jos žmonių, Ukrainos pabėgėlių? Tai dabar patys atsidurėvjų kailyje . Gal name daug degradų, kurie tyčiojėsi iš vargšų benamiukų katinukų, varė juos iš laiptinių, iš po laiptų, išrūsių, neleisdami pasikšildyti, rėkdavo ant jų globėjų ir kad nešertų jų??? Tokių YRA ir ne vienas KIEKVIENAME daugiabutyje. Dabar PATYS atsidurė jų vietoje-tapo benamiais, be pastogės, šiltų savo butų. DANGUS VISADA atkeršija už savo vaikus-gyvūnus. VISADA. Nėra nei vieno atvejo, kad neatkeršytų. Žinau tokių atvejų ŠIMTUS, o kiek dar nežinau?Taip kad VISI su juodu vidumi -SUSIMĄSTYKIT, priešų darant juodus darbus žmonių ir gyvūnų atžvilgiu.

Pagalvojau-

kad niekas niekados nevyksta be priežasties dėl nelaimių. Gal tame name gyvena DAUG rusų, kurie tyčiojėsi iš Ukrainos, jos žmonių, ar Ukrainos pabėgėlių?? Dėl to PATYS liko be pastogės. O gal yra-ir ne vienas gyvūnų sadistas, kuris TYČIOJĖSI iš vargšų benamiukų katukų, varė juos iš laptinių, iš po balkonų, rūsių, neleisdami pasišildyti, rėkė jų gglobėjams, kad nešertų jų ir t.t. KIEKVIENAME daugiabutyje YRA tokių DEGRADŲ ir ne vienas. Dabar PATYS atysidurė BE šiltų namų, pastogės. Dangus VISADA atlygina tokiems degradams. Nėra NEI vieno atvejo, kad neatlygintų išgamoms. ŽINAU šimtus tokių atvejų. SUSIMĄSTYKIT VISI su juodu vidumi apie tai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS