Vilniaus galerijose siaučia vagys | Diena.lt

VILNIAUS GALERIJOSE SIAUČIA VAGYS

Iš dviejų sostinės galerijų pavogti paveikslai. Naujausia vagystė įvyko praėjusį ketvirtadienį – iš galerijos "Arka" buvo pavogtas žinomos tapytojos Miglės Kosinskaitės paveikslas "Pilnatis".

Kiek anksčiau šią vasarą nukentėjo ir Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) galerija, esanti pačiame sostinės centre, Vokiečių g.: liepos 8 d. buvo pavogtas dailininko, senosios aliejinės tapybos meistro Petro Kostino paveikslas "Trapioji lygsvara" (2012 m., drobė, aliejus, 40x50 cm).

"Iš mūsų galerijos niekada anksčiau nedingo tokie dideli darbai – "Pilnatis" beveik kvadratinio metro dydžio. Paveikslai nebuvo apdrausti. Rugpjūtį planuojame laikinai uždaryti galeriją ir įrengti stebėjimo kameras", – sakė "Arkos" direktorė Dovilė Tomkutė-Veleckienė.

Ji mano, kad vagystė buvo suplanuota iš anksto. Pasakoja, kad vagys pasirinko laiką prieš pat galerijos uždarymą – apie 18.45 val. Žmogus, saugojęs paveikslus, lipo į antrą aukštą gesinti šviesų, vėliau leidosi rakinti galerijos durų. Tuo metu, kai jis buvo antrame aukšte, vagys įbėgo ir čiupo paveikslą. Ir "Arkos", ir LDS galerijoje pavogti paveikslai buvo prie pat išėjimo.

"Iškart po vagystės iš mūsų galerijos išbėgome į gatvę, puolėme klausinėti aplink įsikūrusių restoranų lankytojų, barmenų, aplinkinių parduotuvių kamerų įrašus žiūrėjome. Beje, labai prasta situacija su Vilniaus miesto kameromis. Kur jos ir yra, tai arba muliažinės, arba nukreiptos tik į tam tikrų parduotuvių duris, arba tik rodo vaizdą, bet neįrašo. Kažkas sakė, kad lyg matė stovinčią porelę su uždengtu dideliu paveikslu. Porelė buvo pastebėta ir po vagystės iš LDS", – prielaidas dėstė galerijos direktorė.

Ji viliasi, kad kuo daugiau informacijos apie vogtus paveikslus bus viešinama, tuo mažesnė jų realizavimo šalyje galimybė. Dėl pardavimo užsienyje galimybės mažinimo paveikslų nuotraukos perduotos Kultūros apsaugos departamentui – jie seks informaciją ir rūpinsis, kad paveikslai neatsidurtų užsienio meno rinkoje.

"M.Kosinskaitės paveikslas buvo įkainotas 3,5 tūkst. litų, pardavimo galerijoje kaina siekė 5 tūkst. litų. Neįsivaizduoju, kiek paveikslas kainuotų juodojoje rinkoje – gal tūkstantį ar pusantro. Šiaip jau menininkė populiari, komerciškai sėkminga. Kaip galima parduoti paveikslą iš po skverno?" – svarstė galerininkė, pastebėjusi, kad nuo darbo "Arkos" galerijoje pradžios 2008 m. pirmą kartą susidūrė su tokia įžūlia vagyste.

Galerijos direktorė viliasi, kad pavogtas darbas bus rastas: "O jei ne, teks mums atsiskaitinėti su autoriais. Galbūt siūlysime nemokamai surengti didelę parodą arba teks atsiskaityti pinigais."

Prašo pagelbėti

Dėl abiejų įvykių pradėtas ikiteisminis tyrimas. Galerijų administracija prašo visus, ką nors žinančius apie pavogtus kūrinius, pranešti "Arkos" galerijai (tel.: 8 5 212 13 19; 8 5 212 13 19; 8 688 268 75; 8 612 310 65), Dailininkų sąjungos galerijai (tel.: 8 5 261 95 16; 8 677 835 51) arba Vilniaus policijai (tel. 112). Už vertingą informaciją bus atlyginta.

GALERIJA

  • Piotras Kostinas,Trapioji lygsvara. 2012 m., drobė, aliejus, 40x50
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS