Žmones pašiurpinęs elgesys su gulbe neliko nepastebėtas: atveju susidomėjo ne tik policija | Diena.lt

ŽMONES PAŠIURPINĘS ELGESYS SU GULBE NELIKO NEPASTEBĖTAS: ATVEJU SUSIDOMĖJO NE TIK POLICIJA

Šokiruojantis vaizdas prie ežero Trakų rajone sekmadienį, kai vyras, sugriebęs už kaklo gulbę, sviedė ją į vandenį, įsiutino visuomenę. Atveju susidomėjo ne tik policija, bet ir Aplinkos apsaugos departamento (AAD) atstovai.

Teisėsaugos akiratyje

„Policijos pareigūnai pradėjo administracinę teiseną dėl žiauraus elgesio su laukiniu gyvūnu – gulbe. Šiuo metu tikslinamos įvykio aplinkybės, renkama medžiaga. Žmogaus asmenybė kol kas nenustatyta“, – antradienį kauno.diena.lt žurnalistams sakė Vilniaus apskrities policijos atstovė Julija Samorokovskaja.

AAD taip pat pradėjo tyrimą dėl gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo reikalavimų nesilaikymo. Portalui pateiktame atsakyme departamentas kreipėsi į visuomenę – atpažinusių vaizdo įraše užfiksuotą asmenį prašo pranešti AAD pareigūnui Laurynui Abaravičiui telefonu +370 669 52076 arba el. paštu laurynas.abaravicius@aad.am.lt. 

„Norime atkreipti visuomenės dėmesį, kad paukščių nederėtų lesinti. Gulbių ir ančių maisto racioną pagrinde sudaro augalai, o vasarą paukščiams jų tikrai užtenka. Primename, kad pomėgis lesinti paukščius vandens telkiniuose ilguoju periodu atneša žalą patiems paukščiams ir būtent paukščių pripratimas gauti maisto vėliau jiems tampa pražūtingas.  Tam, kad išvengtumėte susidūrimų su laukiniais gyvūnais, rekomenduojama patiems nesiartinti prie paukščių bei gyvūnų. Jeigu gyvūnas artėja, lėtai, nedarant staigių judesių atsitraukti“, – akcentavo departamento atstovai, pridurdami, kad tokie atvejai kaip šis, užfiksuotas savaitgalį, nėra dažni.

Į gynybą ir savisaugą nepanašu

Vaizdo įrašu su į vandenį sviedžiamu grubiai už kaklo suimtu sparnuočiu feisbuko paskyroje pasidalijo organizacija „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“.

„Filmavusi mergina sakė, kad žmogus lesino gulbę su gulbiukais. Gulbė grybštelėjo jam į koją. Vyras neva gynėsi, bet tai – panašiau į pykčio protrūkį. Įraše matomas žiaurus elgesys su gyvūnu – ne gynyba ir ne savisauga“, – pastebėjo organizacijos vadovė Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė.

Vyras neva gynėsi, bet tai – panašiau į pykčio protrūkį.

Pašnekovė antrino, kad paukščių negalima ne tik lesinti, bet ir prie jų artintis – ypač tada, kai sparnuočiai turi jauniklių, – neprotinga. „Informaciją apie šį atvejį mūsų teisininkė taip pat perduos policijai ir Aplinkos apsaugos ministerijai“, – sakė B. Vaitiekūnaitė-Pliuskė.

Pašiurpino visuomenę

Socialiniame tinkle žaibiškai išplitusi vaizdo medžiaga sukėlė internautų įsiūčio bangą. Gulbę nuskriaudusiam vyrui čia nepagailėta daugybės aštrių kritikos strėlių smerkiant šitokį jo poelgį.

Visas vaizdo įrašas – LNK reportaže:

 

„Jeigu prieš gyvūnus kelia rankas, tai jis – ne vyras, o šiukšlė. Viskas tuo pasakyta“, – plūdo Algis. „Atėjo balvonas ir nusprendė užpult vargšę gulbę. Urvinio žmogaus mentalitetas“, – rėžė prie įrašo komentavusi Marija. „Senas diedas, bet smegenų, tai nerasta. Kad jį dabar visos tarnybos taip pataršytų“, – piktadariui atpildo linkėjo Aušra. 

„Tokiam urodui tik nagus nudaužyti – gulbės gina savo teritoriją“, – akcentavo Jolanta. „Pats lindo – atėjo į gulbės teritoriją. Ji pradėjo ginti savo mažylius. Negana to, kad išgąsdino juos, tai ponas dar sugebėjo panaudoti smurtą prieš mamą, nuo kurios priklauso gulbiukai! Sveikas žmogus gina ir saugo, o ne žaloja. Beje, man dar neteko sutikti paukščio, kuris pirmas puola ramiai sėdintį žmogų...“ – stebėjosi Roberta. „Negana to, kad šeria jas batonais, tai dar ir už kaklo tąso... Sovietinis išpera“, – komentavo Vaiva.

„Pasirodė, kad galingas. Tokius reikia pamokyt. Bauda – tai nulis, nieko nereikš, nes mažos. Ir taip jau nyksta gyvūnija, o dar ir dvikojai naikina. Kažin, kaip ta gulbė jaučiasi? Jai galėjo kaklą pažeisti. Nieko nėra švento“, – apmaudo neslėpė Lolita.

Už žiaurų elgesį su gyvūnu gresia administracinė atsakomybė – bauda nuo 30 iki 120 eurų. „Jei gyvūnas nugaištų, pasekmės ir atsakomybės forma bus kitokia“, – pabrėžė Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas.

Aktualu žinoti, kad apie aplinkos apsaugos pažeidimus galima pranešti Skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112. Taip pat užfiksuotas nuotraukas ar vaizdo medžiagą, kai daromas pažeidimas, galima atsiųsti el. paštu info@aad.am.lt.

„Šiais laikais filmavimas, fotografavimas yra įmanomas visais atvejais. Laikui bėgant, visi įrodymai – surenkami, ir jei yra pažeidėjas, pažeidėjas visą laiką atsako“, – akcentavo S. Mikėnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (77)

>idomu

tikriausiai gerai baigėsi. Jeigu ne,tai būtų buvęs dar vienas straipsnis.

Egis- Taip

Iš šio komentaro galima spręst, kad nieko nėr blogiau už parazitą tarnaujantį putleriui.

idomu

gal zinot kas nors, kaip tai gulbei baigesi, ar liko gyva,, o to isgamos gal kas atpazino,pranese policijai, ar niekas nieko nezino, to tas isgama ir nori likti neisaiskintas iki kito nusikaltimo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS