-
Kviečia į tarptautinį pluoštinių kanapių forumą „Cannabis Hub.LT 2023“ 3
Forumo renginiai: pluoštinių kanapių verslo paroda-mugė, konferencija ir B2B kontaktų mugė, skirta šiuolaikiniams sėkmingo verslo kūrėjams. Parodoje-mugėje lankytojų lauks įmonės, pristatysiančios savo kanapių produkciją bei įrangą, kurią bus galima ne tik išvysti, bet ir išmėginti bei, žinoma, įsigyti.
Abi forumo dienas paraleliai šurmuliuos tarptautinė konferencija „Pluoštinių kanapių verslo potencialas, stiprinant Baltijos šalių ir Ukrainos bendradarbiavimą“, kurioje susirinkę klausytojai turės galimybę išgirsti pluoštinių kanapių auginimu užsiimantiems ar tuo besidomintiems aktualią informaciją vyksiančiose žemdirbių, agronomų ir statybininkų, novatorių, partnerystės ir sveikuolių valandose.
Šių metų pranešėjai – garbūs svečiai ne tik iš Lietuvos, bet ir Latvijos, Lenkijos, Ukrainos, Japonijos ir JAV. Daugiausia dėmesio konferencijoje bus skiriama numatomų priemonių, reikalingų Baltijos šalių ir Ukrainos bendradarbiavimui, vystant kanapių verslo plėtrą, ir svarbių kovojančios valstybės gerovės kūrimo procesuose, formavimui.
Forumo renginių lankymas – nemokamas.
Įmonių mugė ir konferencija penktadienį ir šeštadienį vyks nuo 9 iki 17 val.
Daugiau informacijos rasite: expoacademia.lt/cannabis-hub
-
VDU Žemės ūkio akademija skatina bioekonomikos verslų vystymą ir ugdo ateities lyderius
Tačiau ypač svarbi yra ir miestelio erdvėje sukurta moderni infrastruktūra, leidžianti čia rengti įvairios paskirties didelių apimčių renginius. Toks tris dienas truksiantis renginys – Gyvulininkystės paroda – Akademijoje prasideda jau rytoj. Tai – proga ne tik apžiūrėti ūkinių gyvūnų veislininkystės rezultatus atspindinčią ekspoziciją, studentų miestelį, bet ir sužinoti, kokios veiklos čia vyksta nuolat ir kodėl sparčiai modernėjantis šalies agrosektorius šiandien VDU ŽŪA įvardija visų jame vykstančių pokyčių širdimi.
Gyvulininkystės paroda – mokslo tarpdiscipliniškumo atspindys
VDU ŽŪA veiklos šiandien vyksta keliomis kryptimis, kurių trajektorijos nuolat persipina tarpusavyje, kurdamos sinergijos efektą. Tai – mokslo vystymas bendradarbiaujant su verslu, dėmesys bioekonomikos verslų plėtrai ir inovacijoms, ateities specialistų rengimas šalies žemės ūkiui bei jį aptarnaujantiems sektoriams. Gyvulininkystė šiandien ir yra vienas tų sektorių, kuriuose inovacijas kuria tarpdisciplininės įvairių sričių mokslininkų komandos – inžinieriai, agronomai, ūkinių gyvūnų fiziologijos žinovai, informatikai ir ekonomistai. VDU ŽŪA veikia Gyvūnų produkcijos tyrimų ir inovacijų centras, kuris dalyvauja šalies veislininkystės sistemos veikloje ir teikia jai paslaugas, metodiškai vadovauja bei vykdo gyvulių mėsinių savybių ir mėsos kokybės gerinimo genetiniu būdu darbą, konsultuoja verslo įmones bei ūkininkus ir teikia jiems paslaugas. Pažangios technologijos augintojams leidžia nustatyti, kurių laikomų mėsinių veislių gyvulių mėsa yra kokybiškiausia, ir selekcijos būdu formuoti aukštos genetinės vertės produkcines bandas.
„Žemės ūkiui keliami labai dideli uždaviniai ne tik aprūpinti maistu augančią pasaulio gyventojų populiaciją, bet ir būti saugiam, tvariam, orientuotam į Europos žaliojo kurso tikslus. Todėl neturėtų stebinti, kodėl šiuo metu būtent žemės ūkis yra tas sektorius, į kurį naujovės veržiasi sparčiausiai, atitinkamai reikalaudamos naujų šio sektoriaus darbuotojų žinių bei kompetencijų“, – teigė VDU ŽŪA kanclerė prof. dr. Astrida Miceikienė, pastebinti, kad gyvename didelių transformacijų laikotarpyje, kuomet naujos technologijos ir išradimai fizinį, skaitmeninį ir biologinį pasaulius sujungia į vieną visumą. Profesorės įsitikinimu, šie pokyčiai atveria naujų galimybių ir Lietuvos agroverslui, ir šių pokyčių flagmanui – VDU Žemės ūkio akademijai.
Astrida Miceikienė/VDU ŽŪA nuotr.
Šiandienos agrosektorius – robotai, dronai ir skaitmenizacija
„Ketvirtoji pramonės revoliucija į agrosektorių įsiveržė sugriaudama stereotipinį mąstymą, kad žemės ūkis –sunkus fizinis darbas. Jau šiuo metu agrosektorius yra labiausiai skaitmenizuotas, palyginti su kitais sektoriais. Prognozuojama, jog per ateinančius 10 metų robotai taps neatsiejama kiekvieno modernaus ūkio ar modernios žemės ūkio įmonės dalimi. Skaitmenizacijos procesai iš esmės keičia agroverslą. Kompanijos „Forbes“ teigimu, 2017 metais pasaulyje buvo išaugintas ir nuimtas pirmasis derlius visiškai be žmogaus tiesioginio darbo, t. y. tame lauke nė karto neapsilankė žmogus. Žemės ūkio pažangą puikiai iliustruoja, pavyzdžiui, ūkiuose sparčiai populiarėjantis jutiklių naudojimas. Informacijos rinkimas naudojantis daiktų internetu, t. y. jutikliais, dronais, gebančiais pateikti informaciją realiu laiku, vėliau saugomą ir apdorojamą debesyse, leidžia padidinti žemės ūkio verslo efektyvumą, sumažinti darbo sąnaudas, stebėti orus ir pasirengti nepalankiems jų periodams, stebėti ligų ir kenkėjų plitimą ir kt. Jutikliai, strategiškai išdėstyti apie laukus, kartu su vaizdo atpažinimo technologijomis, šiandien jau suteikia galimybę ūkininkams apžiūrėti savo pasėlius iš bet kurios pasaulio vietos“, – žemės ūkio veiklos realijas atskleidė pašnekovė.
Profesorė dr. A. Miceikienė atkreipė dėmesį, kad robotų naudojimas žemės ūkyje reikšmingai didina gyvulių produktyvumą ir augalų derlių. Purškimo, ravėjimo robotai gali sumažinti agrocheminių medžiagų naudojimo kiekius iki 90 proc. „Dirbtinio intelekto naudojimas didina žemės ūkio verslininkų galimybes valdyti ūkius išmaniosiomis programomis, įdiegtomis tiesiog telefone. Pavyzdžiui, dirbtinio intelekto naudojimas išmaniuosiuose fotoaparatuose, sumontuotuose tvartuose, leidžia identifikuoti kiekvieną gyvulį ir nustatyti, ar jis sveikas, ar pakankamai ėda“, – žemės ūkyje diegiamas inovacijas komentavo VDU ŽŪA kanclerė prof. dr. A. Miceikienė, atkreipdama dėmesį, kad atsiradus galimybei duomenis apie gyvulius ir augalus rinkti realiu laiku jutikliais, dronais ir palydoviniu ryšiu, ūkininkams atsiranda galimybė gamtines ir technologines rizikas valdyti taip pat realiu laiku.
Skaitmeninės technologijos taip pat padeda taikyti naujus prekybos modelius, sujungdamos žemės ūkio produkcijos pardavėjus ir pirkėjus į naujas rinkas internetinėse parduotuvėse.
Mokslinės veiklos tikslas – Lietuvos ir visos planetos tvarumas
Svarbiausios mokslinių tyrimų, vykdomų VDU Žemės ūkio akademijoje, kryptys yra susijusios su žemės ūkio tvarumu, klimato kaitos problemų sprendimu, tradicinio žemės ūkio transformacija į tvarius bioekonomikos verslus.
„Mūsų tyrimai aprėpia žemės ūkio, maisto, miškininkystės sektorius, taip pat regionų vystymo problematiką. Pastaruoju metu ypač daug dėmesio skiriama dirvožemio kaip svarbiausio žemdirbių instrumento tyrimams, precizinio ūkininkavimo technologijai, tausojančiai aplinką bei taupančiai resursus. Mokslininkai analizuoja robotų, dronų, jutiklių panaudojimo galimybes, įgyvendinami projektai, padedantys tikslingiau naudoti augalų apsaugos priemones bei trąšas, VDU ŽŪA Inžinerijos fakultete yra įrengtas vėjo tunelis, kuriame atliekami eksperimentai, siekiant sumažinti riziką purškiamiems chemikalams patekti į aplinką“, – VDU ŽŪA mokslininkų tikslus komentavo prof. dr. A. Miceikienė.
Akademijoje taip pat aiškinamasi, kaip naudojant išmaniąsias technologijas sumažinti grūdinių kultūrų užterštumą mikotoksinais, kuriami nauji maisto produktai ir pašarai, modeliuojami inovatyvūs produktų pardavimų kanalai, vykdoma miškų genetinės kilmės kontrolė, kuriamas giminystės ryšių tinklas tarp Europos miškų ir parkų pagal jų DNR genotipus, atliekamas istorinės medienos dirbinių kilmės identifikavimas. Be to, plėtojami tyrimai, susiję su dirbtinio intelekto taikymu žemės ūkyje, ieškoma naujų verslo modelių, su kuo mažesnėmis investicijomis padedančių sukurti kuo didesnę pridėtinę vertę. „Šiais metais, dirbdami bendroje komandoje su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) kolegomis, Akademijos mokslininkai atskleidė, kad bulvių stiebagumbiai spalvotu minkštimu gali padėti kovoje su skrandžio vėžiu“, – pasididžiavimo neslėpė VDU ŽŪA kanclerė.
Vizitinė kortelė – bioekonomika
Praėjusių metų pabaigoje VDU ŽŪA įsteigtas Bioekonomikos tyrimų institutas, kuriame sujungtos visų šioje srityje dirbančių mokslininkų pajėgos. „Tai – mūsų vizitinė kortelė, nes Akademijos tikslas yra žengti koja kojon su verslo partneriais, kuriančiais ateities ekonomiką. Prieš keletą metų Lietuvos bioekonomikos plėtros galimybių studiją kartu su partneriais parengę VDU ŽŪA ekspertai atkreipė dėmesį, kad spartus šio sektoriaus vystymasis turi būti vienas svarbiausių mūsų valstybės strateginių tikslų“, – teigė VDU ŽŪA kanclerė, pastebinti, kad jau ir šiuo metu didžiąją dalį mokslinių tyrimų VDU ŽŪA atlieka tarpdisciplininės mokslininkų komandos, kurių nariai – agronomijos, maisto, miškininkystės, ekologijos, inžinerijos, bioekonomikos, regionų plėtros skatinimo specialistai. Šių komandų tyrimai aprėpia pačias įvairiausias sritis – nuo kanapių pluošto pagaliukų valgomiesiems ledams iki telemetrinių duomenų analizės.
„Bioekonomika – ekonomikos dalis, susijusi su biologinių išteklių gamyba, perdirbimu ir naudojimu aukštesnės pridėtinės vertės produktų gamybai. Biologiniai ištekliai gaminami žemės ūkyje, miškininkystėje ir žuvininkystėje. Jie perdirbami į maisto produktus maisto ir gėrimų pramonėje, panaudojami baldų, chemijos, popieriaus, automobilių, medicinos, kosmetikos gamybos ir kitose srityse. Iš biologinių išteklių atliekų ir likučių gaminama bioenergija – viena atsinaujinančių energijos rūšių, kuri pastaruoju metu tampa vis aktualesnė. Bioekonomikos vystymasis pagrįstas tarpsektoriniais ryšiais. Tai reiškia, kad tas pats pagamintas biologinis išteklius gali būti naudojamas įvairiose pramonės šakose: vienose kaip pagrindinė žaliava, kitose – kaip likučiai ir atliekos. Piramidės principu veikiančioje bioekonomikoje svarbu užtikrinti, kad susidarytų kuo mažiau biologinių išteklių atliekų ir likučių“, – esminius bioekonomikos principus aiškino VDU ŽŪA Bioekonomikos tyrimų instituto direktorius doc. dr. Rytis Skominas.
Rytis Skominas/VDU ŽŪA nuotr.
Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad Akademijoje veikia daugiau nei dvi dešimtys modernių mokslinių laboratorijų ir trys mokslo centrai. Ši infrastuktūra atvira visai akademinei bendruomenei nuo profesūros iki pirmuosius savo mokslinius bandymus pradedančių studentų bei Akademijos socialiniams ir verslo partneriams. Savo modernia infrastuktūra plačiai žinoma VDU ŽŪA nuolat sulaukia išskirtinių kvietimų bendradarbiauti įvairiuose tarptautiniuose moksliniuose projektuose. Prestižiškiausi jų – „Šitnamio efektą sukeliančių dujų emisijų mažinimas Europos maisto grandinėse“, „Hidroenergijos sprendimai besivystančioms šalims“, „Dirvožemio tyrimai ir inovatyvūs sprendimai miškams“, „Žiedinė ekonomika Centrinėms ir Rytų Europos šalims“. Visi jie – programos „Horizontas 2020“ dalis ir yra glaudžiai susiję su Europos žaliojo kurso strategija.
„Mūsų studentai bus tie lyderiai, kurie ateityje kurs, diegs ir kontroliuos inovacijas, todėl nuo pat pirmojo kurso besimokančiuosius stengiamės įtraukti į mokslinį darbą pačiomis įvairiausiomis formomis. Tai ir eksperimentinė veikla VDU ŽŪA bandymų stotyje, medelyne, verslo partnerių įmonėse, ir tiriamasis darbas įvairiose laboratorijose. Mūsų studentai sėkmingai dalyvauja Lietuvos mokslo tarybos finansuojamuose projektuose, skatinančiuose jaunus žmones aktyviai dalyvauti mokslinėje veikloje. Ranka rankon su patyrusiais mokslininkais dirba aukštesniųjų kursų studentai, planuojantys doktorantūros studijas. Jie savo mokslo darbus pristato mokslinėse konferencijose, vykstančiose Lietuvoje bei užsienio šalyse. Ir tai ypač džiugina“, – kalbėjo docentas dr. R. Skominas, pažymintis, kad studentams sudarytos palankios akademinės sąlygos ir galimybė dalyvauti mokslinėse bei praktinėse veiklose ir yra svarbiausios „dedamosios“, dėl kurių šios aukštosios mokyklos absolventai darbo rinkoje yra itin paklausūs. Daugelis studentų sėkmingai įsidarbina pagal būsimą specialybę dar iki įgydami diplomą.
Studijos orientuotos į dabarties studentų ir ateities darbdavių lūkesčius
Inžinieriai, agronomai, netgi tokie ateities specialistai kaip laukinės gamtos atkūrėjai bus tie, kurie turėdami skaitmenizacijos, informatikos, žemės ūkio technologijų žinių kurs agrosektorių, todėl šiuolaikinio žmogaus studijos, VDU ŽŪA kanclerės prof. dr. A. Miceikienės įsitikinimu, neturi apsiriboti viena sritimi arba viena specializacija.
„VDU Žemės ūkio akademija kryptingai eina šiuo keliu – čia studentai ugdomi aprėpiant žemės, miškų, vandens išteklių bei kaimo plėtros sritis, nes visos jos glaudžiai susijusios su strateginiu valstybės siekiu vystyti bioekonomiką. Orientuojantis į ateities darbdavių lūkesčius, studijų metais ugdomos ir asmeninės būsimų agrosektoriaus darbuotojų savybės – komunikabilumas, gebėjimas dirbti komandoje, kritinis mąstymas, pokyčių ir konfliktų valdymas, kūrybiškumas. Žemės ūkio akademija, būdama plačios aprėpties VDU dalimi, suteikia galimybę mokytis ir daugiau nei 30-ties užsienio kalbų. Taip pat galima pasinaudoti išskirtine gretutinių studijų galimybe, nes VDU gretutinės studijos suteikia laisvę studentui projektuoti savo kompetencijų portfelį taip, kaip jis pats nori. Studijuojamas savo pasirinktą pagrindinę studijų programą, studentas gali pasirinkti studijuoti ir bet kurią kitą gretutinę, kurią baigus išduodamas gretutinių studijų sertifikatas. Toks dviejų studijų sričių derinys atveria jauniems žmonėms dar didesnes karjeros perspektyvas“, – teigė prof. dr. A. Miceikienė.
-
Žemė ir vanduo ateities sprendimų prašosi jau šiandien 1
Šiuo metu Lietuvoje turime vienintelę universitetinę plačios aprėpties vandens ir žemės inžinerijos studijų programą. Joje vieną iš trijų specializacijų pasirinkęs Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Žemės ūkio akademijos (ŽŪA) absolventas Mantas Brazauskas šiandien tvirtina, kad šioje programoje vieta visiems, kam rūpi Lietuvos žemė, vandenys ir žuvys. Juolab kad tai sutampa ir su valstybės planais ir investicijomis modernizuoti žemės ūkio sausinimo bei drėkinimo sistemas, gilinti Nemuno vagą, suskaitmeninti šalies statybų sektoriaus veiklą.
Krevečių auginimas – visoje Europoje neišnaudota verslo niša
Akvakultūros technologas M. Brazauskas šiandien atvirai prisipažįsta, kad baigęs VDU ŽŪA apie žuvų auginimo uždarose sistemose specifiką jau žinojo tiek daug, kad beliko imtis naujo iššūkio – pramoninio krevečių auginimo. O tai – retenybė ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.
M. Brazauskas teigia visiškai neabejojantis ekspertų nuomone, kad dėl augančio vartotojų poreikio, senkančių natūralių išteklių bei siekio neutralizuoti poveikį klimato kaitai, žuvies auginimas uždarose sistemose artimiausiu metu visame pasaulyje sparčiai augs. Tačiau Lietuvoje šis sektorius nesivystys taip, kaip galėtų, nes tiesiog trūks jame gebančių dirbti specialistų.
„Juokaudamas galiu pasakyti, kad profesiją pasirinkau turbūt rekordiškai anksti – būdamas ketverių ar penkerių, kai tėtis pirmą kartą drauge nusivežė į žvejybą. Tačiau, kai baigiau vidurinę mokyklą, studijų programos, pagal kurią Lietuvoje būtų rengiami akvakultūros specialistai, dar nebuvo, tad išvykau padirbėti į Angliją ir tiesiog laukiau. Sužinojęs, kad VDU ŽUA atidaryta moderniausia Baltijos šalyse mokymo bazė ir jau yra mane dominanti studijų programa – stačia galva nenėriau. Nuo pirmosios studijų dienos įsidarbinau laborantu, tiesiogiai prižiūrinčiu laboratorijoje veisiamas ir auginamas žuvis, – pasakoja M. Brazauskas, pastebintis, kad universitete įgytų teorinių žinių bei praktikos sintezė ir yra tai, ką ekspertai šiandien įvardija profesionalumu. Pasak Manto, jei jauną žmogų „veža“ vanduo ir žuvys, jam nėra ko blaškytis, o reikia mokytis to, kad darbas vėliau taptų ne lažu, o malonumą teikiančiu gyvenimo būdu.
Mantas Brazauskas. VDU ŽUA nuotr.
Šiuo metu M. Brazauskas dirba technologu Kaišiadorių rajone prieš trejus metus pradėtame kurti krevečių ūkyje „Local Ocean“. Ir jau sėkmingai „skina“ derlių – aukščiausios kokybės lietuviškas krevetes, kurių pirkėjai – restoranai, gurmaniško maisto parduotuvės bei pavieniai mėgėjai. Tačiau ūkis turi užmojų plėstis jau artimiausioje ateityje bei bus orientuojamas ir į eksporto rinkas.
Mantas pasakoja, kad europiečiai, taigi ir lietuviai, dažniausiai gali paragauti Kinijoje, Vietname, Saudo Arabijoje ar kituose Azijos šilto klimato kraštuose atviruose tvenkiniuose išaugintomis krevetėmis. Tačiau, pašnekovo teigimu, jų kokybė gerokai prastesnė už lietuviškų, laikomų griežtai kontroliuojamoje aplinkoje, kuria rūpinasi ne tik jis pats, bet ir specialistai – mikrobiologas bei biochemikas.
„Išauginta mūsų krevetė sveria 20-25 g. Laboratoriniai tyrimai parodė, kad jų maistinė vertė du kartus aukštesnė už įvežtinių. Todėl patiekalui pakanka 2 – 3 lietuviškų krevečių“, – teigia pašnekovas.
M. Brazauskas neslepia, kad krevečių auginimas realybėje nėra toks paprastas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio – baltakojės blyškiosios krevetės jauniklių lervutės yra tokios smulkios, kad niekur pasaulyje netgi nėra sveriamos, todėl reikia labai daug žinių ir darbo, kad per keturis mėnesius jos pasiektų realizacinį svorį. „Lervutes turime aklimatizuoti, apsaugoti nuo ligų, užtikrinti joms palankias augimo sąlygas, vandens kokybę“, – aiškina M. Brazauskas. Todėl, anot jo, nestebina, kad Europoje šie delikatesai kol kas auginami vos keliose šalyse – Jungtinėje Karalystėje, Austrijoje, Bulgarijoje ir Lietuvoje.
Bene sparčiausiai augantis maisto gamybos sektorius
Buvęs M. Brazausko dėstytojas, VDU ŽŪA Akvakultūros centro vadovas Alvydas Žibas dabartinę absolvento veiklą vadina aukštuoju pilotažu, nes recirkuliacinėse sistemose paprastai auginamos žuvys – nuo nelepių afrikinių šamų iki delikatesinių eršketų. Šiuo metu tuo užsiimančių įmonių Lietuvoje yra apie 70.
A. Žibas taip pat teigia neabejojantis, kad žuvų auginimas uždarose recirkuliacinėse sistemose bus sparčiausiai augantis maisto gamybos sektorius pasaulyje, nes tai pigu ir efektyvu.
„Ir ekonomiškai, ir aplinkosauginiu požiūriu tai labai apsimoka, nes 1 kg žuvies užauginti reiki 1,1 kg pašarų, 1 kg vištienos – 1,7 kg, 1 kg kiaulienos – 5 kg, 1 kg jautienos – 8 kg. Tačiau akvakultūra nėra vien žuvininkystė. Akvakultūra – tai vandens kultūra. Todėl mūsų absolventai reikalingi ir viešajame sektoriuje, ir vandens tiekimo, žuvies perdirbimo įmonėse. Jie gali tapti profesionaliais rekreacinės žūklės gidais, žūklės įrankių verslo vystytojais. Britai yra paskaičiavę, kad jei vienas žvejas žvejybai išleidžia 1 svarą, tai aplink šį žveją besisukantis sektorius sugeneruoja 6 kartus daugiau pajamų“, – pasakoja A. Žibas, prisipažindamas, kad savo studentus stengiasi išmokyti ne tik perprasti recirkuliacinių vandens sistemų niuansus, bet ir sumaniai žvejoti. Ir tai nestebina, nes VDU ŽŪA Akvakultūros centro vadovas yra Lietuvos plūdinės žūklės sporto asociacijos prezidentas, jo vadovaujama komanda pernai tapo Airijoje vykusio Europos plūdinės žūklės čempionato nugalėtoja.
Programa – universali, specializacijos – unikalios
VDU ŽŪA atstovas atkreipia dėmesį, kad Vandens ir žemės inžinerijos programos tikslas – parengti inžinerijos specialistus, suvokiančius šiuolaikines aplinkos inžinerijos mokslo teorijas, metodus ir pažangiausias technologijas, gebančius analizuoti gyvojoje gamtoje vykstančius reiškinius, įvertinti supančios aplinkos kokybę, spręsti darnaus žemės ir vandens išteklių naudojimo bei aplinkosaugos problemas, kurti ir realizuoti inovatyvius techninius ir technologinius sprendimus.
O kiekviena iš trijų specializacijų orientuota į specifinę žmogaus ir aplinkos sąveikos sritį. Akvakultūros inžinerija – į tai, kaip uždarose sistemose auginti ne tik žuvis, bet ir krevetes, vėžius ir kitus netradicinius vandens gyvūnus ir net augalus kartu, tausoti vandens išteklius ir nepabloginti jų kokybės, hidrotechnika – kaip suprojektuoti, pastatyti ir vertinti hidroelektrines, vandentiekio, nuotekų surinkimo ir šalinimo tinklus, sausinimo ir drėkinimo sistemas bei kitus vandens inžinerijos statinius, kad žmogaus aplinka būtų graži ir naudinga, žemėtvarka – kaip praktiškai pritaikyti žemės naudojimo, kultūrinio kraštovaizdžio formavimo, nekilnojamojo turto tvarkymo ir administravimo principus ir metodus, gerinant žmogų supančią aplinką.