-
Ar močiutės užauginta visada geriau?
Nuolat kontroliuoja
Visoje Europos Sąjungoje ekologiškos produkcijos sertifikavimo sistema veikia vieningai. Reikalavimus ekologiniams ūkiams nustato Europos Komisija, įgyvendinimo Lietuvoje taisykles rengia Žemės ūkio ministerija, o sertifikavimą ir kontrolę vykdo VšĮ „Ekoagros“.
„Ekologinė gamyba – tai toks gamybos būdas, kai naudojamos natūralios medžiagos ir procesai. Kontroliuojami visi gamybos etapai – nuo pirminės produkto gamybos iki perdirbimo, saugojimo, transportavimo, pardavimo ir tiekimo vartotojui“, – sako pašnekovė ir priduria, kad ekologiniai ūkiai yra nuolat kontroliuojami – periodiškai vieną kartą per metus. O esant įtarimams – dažniau. Jei nustatomi kokie nors pažeidimai, sertifikatas iškart prarandamas.
Be to, specialistė pabrėžia, jog atskirai sertifikuojamas yra kiekvienų metų derlius – todėl abejoti ekologiškos produkcijos patikimumu nėra nė menkiausio pagrindo.
Ieškoti logotipų
Norintiems tikrai ekologiško maisto derėtų neapsigauti ir ieškoti ES ekologinės gamybos logotipu (žalios spalvos stačiakampis su lapu iš baltų žvaigždžių) ir Lietuvos nacionaliniu ženklu (su užrašu „Ekologinis žemės ūkis“) žymimos produkcijos, sertifikuotos pagal ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų – Ekologinio žemės ūkio taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. gruodžio 28 d. įsakymu Nr. 375, ES reglamentų – reikalavimus.
Ne tik žmogui
Anot VšĮ „Ekoagros“ atstovės, ekologiniai ūkiai ir jų veikla palanki ne tik žmogui, bet ir gamtai. „Sertifikatas vartotojui garantuoja, kad tai tikrai ekologiškas produktas – vadinasi, be sintetinių maisto priedų, dažiklių ar saldiklių, neužterštas cheminėmis medžiagomis, pesticidais, antibiotikais ar hormonais, be genetiškai modifikuotų organizmų. Be to, toks produktas ne tik kokybiškas ir saugus žmogui. Jis saugus ir gamtai – pagamintas tausojant aplinką, išsaugant dirvožemio derlingumą, taupiai naudojant išteklius“, – įžvalgomis dalinasi R. Butkevičiūtė.
Reda Butkevičiūtė. „Ekoagros“ nuotr.
Nėra garantijos
Vis tik yra skeptikų, kurie įsitikinę – geriausia produkcija iš močiutės sodo ar daržo. Todėl yra linkę turgavietėse ar kitose prekybos vietose ieškoti tokios produkcijos. Visgi pašnekovė tokius pirkėjus įspėja – nėra jokio sertifikato – nėra ir jokios garantijos, kad ta produkcija saugi ar natūrali: „Atsiranda manančių, kad, pavyzdžiui, sukirmijęs obuolys – natūralumo ir ekologijos ženklas. Taip manyti klaidinga. Jei obuolys sukirmijęs, galima tik daryti išvadą, kad sodas intensyviai nuo kenkėjų nebuvo purkštas, bet tai dar nereiškia, kad jis ekologiškas. Ekologiniams ūkiams yra keliama kur kas daugiau reikalavimų nei tik purškimas.“
Iš ūkio tiesiai ant pirkėjų stalo
Vis daugiau pirkėjų susimąsto apie ekologiją ir jos naudą, todėl rinkdamiesi maisto produktus prioritetą teikia ekologiškai produkcijai. Vertingo maisto namai „Rupūs miltai“ jau kurį laiką kauniečiams gali pasiūlyti būtent tai. „Mums rūpi, kokioje šalyje gyvename ir kokioje augs mūsų vaikai. Tikime trumpųjų tiekimo grandinių vizija – kuomet ūkio derlius pirkėjo krepšį pasiekia per maksimaliai trumpą laiką. Tad daugelis mūsų produkcijos dar vakar buvo ūkyje, o rytoj gali būti ant jūsų gardaus pietų stalo“, – šypsosi projekto „Rupūs miltai“ vadovė Inesa Jokubauskienė, ragindama rinktis vietinę, šviežią ir sezoninę produkciją.
Plačiau susipažinti su trumpųjų tiekimo grandinių projektu „Rupūs miltai“ ir asortimentu galite adresu www.rupus.lt.
-
Izraelio delegacija Lietuvoje ieško ekologiško maisto tiekėjų 1
Lietuvoje vieši didžiausia iki šiol maisto sektoriaus atstovų delegacija iš Izraelio. Po kelerius metus vykusių pokalbių ir verslo forumų šį kartą Izraelio verslininkai tikimasi sutars dėl konkrečių produktų tiekimo į jų šalį.
Pusšimtis Lietuvos įmonių pareiškė norą susitikti su keliomis dešimtis verslininkų iš Izraelio, atstovaujančių trylikai įmonių. Izraelį ypač domina ekologiški, vegetariški, ilgai galiojantys produktai.
„Izraelis importuoja įvairiausius maisto produktus, pradedant žaliava, natūraliais, be gliuteno gaminamais produktais, taip pat košerinį maistą. Izraelis – labai vakarietiška, lanksti ir dinamiška rinka, vartotojai itin mėgsta nišinius produktus, kurie dominuoja pasaulio rinkose. Izraelyje yra didelė paklausa specializuotam, sveikam maistui, nes vartotojai mūsų šalyje yra didesnės perkamosios galios, Lietuva jiems turėtų ką pasiūlyti <..> už konkurencingą kainą. Tai gera galimybė Lietuvos gamintojams Izraelyje“, – teigia Izraelio prekybos rūmų Tarptautinių ryšių skyriaus vadovas Zeevas Lavi.
Lietuviškas maistas Izraelyje žinomas ir, pasak specialistų, galimybių – daug. Šalis kasmet importuoja maisto produktų už beveik 4,5 mlrd. JAV dolerių. Beveik 40 proc. Lietuvos eksporto į Izraelį sudaro žemės ūkio produkcija ir maisto produktai, tarp kurių vyrauja pieno gaminiai. Vienas paklausiausių produktų, kuris į Izraelį eksportuojamas jau apie 20 metų – lietuviškas sūris, o bendras lietuvių produkcijos eksportas pernai augo beveik 40 proc. Pagal eksporto augimą į Izraelį tarp Europos Sąjungos valstybių mūsų šalį aplenkė tik Airija.
„Kalbant apie praeitį, maistas sudarydavo apie ketvirtį visos eksporto apimties, maždaug 24 proc. – farmacijos produktai ir gyvybės mokslų produkcija – lazeriai, gyvybės mokslų produktai. Dabar mūsų analizė rodo, kad perspektyviausios yra biotechnologijos, gyvybės mokslai, startuolių ekosistemos plėtra. Šia kryptimi ir dirbsime“, – tvirtina ūkio viceministrė Rasa Noreikienė.
Pasak Izraelio atstovų, Lietuva jie domisi ir kaip logistikos bei pervežimų lydere, todėl norima, kad mūsų šalis taptų Izraelio vartais į Rusiją ir kitas regiono šalis.