Buvusi Žuvininkystės tarnybos direktorė ir vėl laimėjo teismuose | Diena.lt

BUVUSI ŽUVININKYSTĖS TARNYBOS DIREKTORĖ IR VĖL LAIMĖJO TEISMUOSE

Buvusi Žuvininkystės tarnybos direktorė Indrė Šidlauskienė, 2017 m. nepritarusi tarnybos iškėlimui į Klaipėdą, jau kelerius metus kovoja teismuose.

Grąžino į tarnybą

2015–2018 m. Žuvininkystės tarnybai vadovavusi I.Šidlauskienė bent kelerius pastaruosius metus turėjo varstyti teismų duris, kad įrodytų, jog su ja buvusi darbovietė bandė susidoroti.

Dar 2017 m., kai tuometinis žemės ūkio ministras Bronius Markauskas ėmėsi reorganizuoti Žuvininkystės tarnybą ją iškeliant į Klaipėdą, I.Šidlauskienei buvo pasiūlyta keltis į Klaipėdą ir vadovauti šiai tarnybai.

Ji su tuo nesutiko ir 2018 m. sausio 12 d. buvo atleista iš darbo.

2019 m. pradžioje Vilniaus apygardos administracinis teismas pripažino, kad jos atleidimas buvo neteisėtas, priteisė 30 tūkst. eurų ir nurodė, kad ji turi būti grąžinta į tarnybą.

Kadangi tarnyba jau buvo perkelta į Klaipėdą, o I.Šidlauskienė iš Vilniaus nenorėjo išvykti, jai turėjo būti pasiūlytos kitos pareigos. Ji sutiko Vilniuje dirbti patarėja Žuvininkystės tarnybos Žuvų išteklių atkūrimo skyriuje.

Po laimėto teismo ji tikino, kad valstybės institucijos neturėtų švaistytis tarnautojais, kurie yra įgiję patirtį, stažavęsi, į juos per 15 metų investuoti dideli pinigai. Tapti geru valstybės tarnybos specialistu esą nėra paprasta, kitos šalys tokių žmonių vien dėl atskirų politikų ambicijų į gatvę nemetančios.

STT byla, dėl kurios I.Šidlauskienė buvo nušalinta nuo pareigų 2019 m. lapkritį – jau daugiau nei dvejus su puse metų teismuose dar nenagrinėta.

Nušalino nuo pareigų

Dėl to, kad I.Šidlauskienė buvo atleista, o po to per teismą sugebėjo gauti kompensaciją ir sugrįžti, akmenėlis buvo kritęs į tuometinio žemės ūkio viceministro Artūro Bogdanovo daržą. Jis kaip žemės ūkio viceministras kuravo Žuvininkystės tarnybą, teikė jos pertvarkymo schemą.

I.Šidlauskienė netgi svarstė, kad, jei ne noras ja atsikratyti, gal ir tarnyba nebūtų buvusi keliama iš Vilniaus į Klaipėdą. Ji galėjusi tarnybai puikiai vadovauti ir iš Vilniaus. Skambėjo toks argumentas, kad netgi po to, kai ji 2018 m. pradžioje buvo atleista, dar kurį laiką naujas vadovas nebuvo paskirtas.

Galiausiai Žuvininkystės tarnybos vadovu 2018 m. kovą tapo buvęs šios tarnybos skyriaus vadovas Tomas Kazlauskas.

Po laimėto teismo 2019 m. pradžioje į darbą sugrąžinta I.Šidlauskienė 2019 m. lapkričio 25 d. įsakymu vėl buvo nušalinta nuo pareigų. Priežastis – 2019 m. lapkričio 21 d. gautas Lietuvos specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pranešimas apie įtarimą dėl nusikalstamos veiklos, kuri buvo susijusi su 2015–2017 m. jos eitomis Žuvininkystės tarnybos vadovės pareigomis.

Buvo nurodyti ir trys baudžiamojo kodekso straipsniai, susiję su turto pasisavinimu, piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu. STT Žuvininkystės tarnyboje neva radusi, kad fiktyviai dirbę du tarnautojai, kurie tik buvę sąraše, jiems mokėtas atlyginimas, iš viso 45 tūkst. eurų.

Apgynė Konstitucinis Teismas

I.Šidlauskienė savo kaltės nepripažino. Tarp tų atvejų, kurie minimi byloje, buvusi viena moteris, kuri į darbą buvo priimta dar 2014 m. – iki to laiko, kai Žuvininkystės tarnybai pradėjo vadovauti I.Šidlauskienė.

2019 m. lapkričio 25 d. įsakymą, kuris nušalino ją nuo pareigų, ji apskundė.

2020 m. kovo 24 d. Vilniaus apygardos administracinis teismas jos skundą atmetė. Neva, kol buvo vykdomas tyrimas, Žuvininkystės tarnyba galėjusi tai daryti pagal Valstybės tarnybos įstatymą.

Tą patį padarė ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas 2020 m. spalio 7 d.

Po šio teismo sprendimo I.Šidlauskienė individualiu prašymu kreipėsi į Konstitucinį Teismą. Šis 2021 m. gruodžio 22 d. pripažino, kad jai pritaikytas Valstybės tarnybos įstatymas prieštarauja Lietuvos Konstitucijai.

Ją neribotam laikui nušalinus nuo pareigų, buvusi padaryta žala. Nušalinta nuo pareigų ji teoriškai liko Žuvininkystės tarnyboje, bet negalėjo gauti pajamų, negalėjo naudotis kokiomis nors Užimtumo tarnybos išmokomis. Tai vyko neapibrėžtą laiką, kol buvo vykdomas tyrimas, kuris jau tęsiasi kelerius metus. Nuo tarnybos tik pagal įtarimą nušalintas žmogus buvo tarsi pakabintas tarp žemės ir dangaus.

Po palankaus Konstitucinio Teismo sprendimo I.Šidlauskienė vėl kreipėsi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą. Šis 2022 m. birželio 15 d. priėmė jai jau palankų sprendimą. Dėl Konstitucinio Teismo verdikto jis panaikino ankstesnių teismų sprendimus dėl I.Šidlauskienės nušalinimo, taip pat priteisė bylinėjimosi teismuose išlaidas.

STT byla, dėl kurios I.Šidlauskienė buvo nušalinta nuo pareigų 2019 m. lapkritį – jau daugiau nei dvejus su puse metų teismuose dar nenagrinėta.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Briiii

Šita ponia gerai karjerą padarė per.... Taip gerai susimąstė vogimo sistemą.... Gaila kad pas mus Lietuvos teismai yra paperkami...ir toliau valdininkai voks ir elgsis kaip savininkai.

Remis

Matyt korumpuota jei ministras bandė atleisti ir STT dar bylą pradėjo, tik kad įrodyti nevisada pavyksta..

Ir būtinai vaikščiok skiepytis

Keista, kad STT byla gali būti pakabinta 2 metus, o įtariamoji sėdi be darbo. Turi būti nustatyti kokie nors protingi terminai. Pavyzdžiui, jei per 1 metus teismas nepradėjo nagrinėti bylos, asmuo grąžinamas į pareigas. Juk antraip procesas gali tęstis be galo, o po 5 metų paaiškės, kad byla yra tik piššš. Tokių istorijų jau ne vieną girdėjome. Buvo sumaigyti žmonių likimai, reputacija ir niekas už tai negavo į kailį.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS