Kroatijos prezidentė lankėsi Klaipėdos SGD terminale | Diena.lt

KROATIJOS PREZIDENTĖ LANKĖSI KLAIPĖDOS SGD TERMINALE

  • 5

Penktadienį Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminale viešėjo Kroatijos Respublikos Prezidentė, jos ekscelencija Kolinda Grabar-Kitarovič su delegacija.

Garbingus svečius priėmė bendrovės „Klaipėdos nafta“, valdančios Klaipėdos SGD terminalą, generalinis direktorius Mantas Bartuška ir bendrovės SGD terminalo departamento direktorius Tadas Matulionis.

Delegacijai buvo sudaryta galimybė apsilankyti SGD terminalo laive-saugykloje „Independence“, susitikti su laivo įgula, kurios dalį sudaro kroatai. Laivo savininkas, Norvegijos „Höegh LNG“ svečius supažindino su laivo-saugyklos su išdujinimo įranga technologija, pristatė „Independence“ statybų istoriją.

Apsilankiusi SGD terminale Kroatijos Prezidentė teigė matanti analogišką technologiją įdiegiant ir Kroatijoje.

„Sveikiname Lietuvos valstybės vadovybę, Prezidentę Dalią Grybauskaitę įgyvendinus tokį ypatingos svarbos projektą, reikšmingą ne tik Lietuvos energetinei nepriklausomybei, bet ir politiniam stabilumui ir industrijos konkurencingumui. Aš sužavėta šios technologijos (suskystintųjų gamtinių dujų terminalo). Džiugina faktas, jog šis terminalas yra draugiškas aplinkai, ji labai gerai apsaugota, o terminalas gali tiektis dujas ištisus metus ne tik Lietuvos vartotojams, bet ir kaimyninėms Baltijos šalims. Tai įrankis jums, leidžiantis derėtis dėl dujų kainos. Šis projektas labai svarbus energetinio saugumo žemėlapyje, ir, tikiuosi, jog mes įgyvendinsime analogiškos technologijos projektą Kroatijoje, kur SGD terminalas yra vis dar trūkstama energetinio saugumo žemėlapio dalis. Sieksime ir toliau palaikyti glaudžius ryšius su jūsų šalies vadovybe įgyvendinant tokį projektą“, – po apsilankymo SGD terminale kalbėjo Kroatijos Prezidentė Kolinda Grabar-Kitarovič.

Bendrovė „Klaipėdos nafta“ aktyviai dalyvauja Kroatijos SGD terminalo projekto plėtojimo procese.

„Klaipėdos nafta“, vykdydama konsultacinę veiklą SGD srityje ir padedanti įgyvendinti SGD terminalo projektą Pietų Amerikoje, Kolumbijoje, džiaugiasi galėdama šia patirtimi pasidalinti ir su Kroatija, kuri taip pat įgyvendina SGD terminalo projektą. Šios šalies situacija energetinių resursų srityje yra labai panaši į Baltijos šalių, priklausomybė nuo riboto dujų importo galimybių skatina šalį investuoti į regioninės svarbos projektą. Laivo-saugyklos su išdujinimo įranga technologija šiuo metu yra pažangiausia ir efektyviausia įgyvendinti vertinant laiko ir finansinius kaštus, tad mūsų projekto realizavimo ir beveik dvejų metų eksploatavimo patirtis neabejotinai yra naudinga Kroatijai šiame etape“, – susitikimo metu kalbėjo Mantas Bartuška, bendrovės „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius.

Lietuvos ir Kroatijos bendradarbiavimas energetikos srityje itin sustiprėjo pernai, kai Kroatijoje lankėsi jos ekscelencija Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šiemet bendradarbiavais išaugo tarpvyriausybiniame ir švietimo lygmenyje: pasirašytos bendradarbiavimo sutartys tarp Rijekos universiteto ir Klaipėdos universiteto, šią savaitę pasirašytas tarpusavio supratimo memorandumas tarp Kroatijos ekonomikos ir Lietuvos energetikos ministerijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

To; DU

Dabar pilnatis - atsargiai, nes maumenėlis gali neatlaikyti dvigubos dozės.

super

Lietuva ir Kroatija ryžtingai kuria savo nepriklausomą energetiką. Didžiuojamės.

Vladislovas - tam DJ

suskystintų dujų terminalas - ašaka DJ užpakaly. Jis jau ne pirmą kartą rašinėja springdamas, kad lietuviai nebeperka visų dujų iš Kremliaus. Jam Joguslavija kliūna, kad jos (Maskvos satelitės) atsikratė Kroatija. Lietuva, Kroatija, Latvija, Suomija ir kitos ES šalys nenumaldomai žengia į vis didesnę demokratiją, o Rusijoje Putinas vis labiau užveržia demokratiją. Maskvoj draudžiamos demonstracijos (teismai (Zabolotnojos dalyviams), šaudomi oponentai (Nemcovas), užmušami valstybinės korupcijos kritikai (pvz., izoliatoriuje nugydomas Magnickis) ir t. t.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS