Pasipiktino ūkininkus stabdžiusių pareigūnų darbu: kreipėsi į A. Bilotaitę ir R. Požėlą | Diena.lt

PASIPIKTINO ŪKININKUS STABDŽIUSIŲ PAREIGŪNŲ DARBU: KREIPĖSI Į A. BILOTAITĘ IR R. POŽĖLĄ

Opozicinei partijai „Vardan Lietuvos“ vadovaujantis Saulius Skvernelis įsitikinęs, kad policija viršijo savo įgaliojimus, ketvirtadienį blokuodama kelius su sunkiasvore technika į Šilalę važiavusiems ūkininkams. Pasak ekspremjero, pareigūnai taip pat neturėjo jokios teisės panaudoti jėgos prieš žemdirbius, norėjusius pareikšti kritiką Šilalėje viešėjusiam žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui. Todėl, akcentavo 2011–2014 policijai vadovavęs S. Skvernelis, kreiptasi į dabartinį generalinį komisarą bei vidaus reikalų ministrę prašant pasiaiškinimo.

„Aš turiu klausimų ir juos raštiškai uždaviau tiek generaliniam komisarui, tiek vidaus reikalų ministrei. Prašome teisiškai pagrįsti, kokiais teisės aktais ir informacija remiantis buvo priimti sprendimai stabdant ūkininkus“, – Eltai teigė politikas.

„Mano nuomone, buvo atlikti neteisėti veiksmai“, – pridūrė S. Skvernelis, komentuodamas socialiniuose tinkluose aptarinėjimą ūkininkų ir policijos susidūrimą.

Kaip ELTA rašė anksčiau, ketvirtadienį per žemdirbių protestus dviem asmenims surašyti administracinio nusižengimo protokolai dėl pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymo ir jų garbės bei orumo pažeminimo.

„Jeigu tu nori kažką kažkam riboti – tam yra įstatymuose numatytos tvarkos, kaip tai turi būti padaryta. Iš neteisės teisė kilti negali“, – konstatavo politikas ir tikino, kad ūkininkai turėjo teisę važiuoti ten, kur ir buvo suplanavę.

Tačiau dabar, tęsė S. Skvernelis, policija tapo politikų įrankiu.

„Policija dalyvauja politiniuose procesuose. Pareigūnai, kurie dirbo, sakė, kad tai žodinis nurodymas. Klausimas, kieno šis žodinis nurodymas. Ar jis atėjęs iš Vilniaus, saugant susikompromitavusį Navicką nuo ūkininkų. Ar visgi tai vietinės reikšmės iniciatyvos“, – piktinosi politikas.

Policija tvirtina, kad buvo pagrindas naudoti jėgą

Visgi policija situaciją vertina kitaip. Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis tikina, kad pareigūnai visus veiksmus atliko neviršydami savo įgaliojimų.

„Manome, kad pareigūnai neviršijo įgaliojimų. Kadangi nebuvo vykdomi teisėti pareigūnų reikalavimai, pareigūnai turėjo teisę naudoti jėgą. Galime tik priminti, kad Šilalėje ūkininkai kreipėsi į savivaldybę, informavo apie protestą, tad ten mitingas vyko teisėtai, be jokių trikdžių“, – Eltai teigė R. Matonis.

Žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui ketvirtadienį viešint Šilutės ir Šilalės savivaldybėse, šių rajonų ūkininkai rinkosi į protestus.

Šilutės rajone, kur ministras viešėjo ryte, dviem asmenims surašyti administracinio nusižengimo protokolai.

Pasak Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovės Linos Banienės, protokolai surašyti dėl pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymo ir jų garbės ir orumo pažeminimo.

Pasak jos, incidentas įvyko policijos pareigūnams K. Navicko vizito metu ribojant kelius į miestą. Į Šilutę policija neleido patekti žemės ūkio techniką vairuojantiems ūkininkams, kurie norėjo protestuoti prieš šalyje vykdomą žemės ūkio politiką. Mitingui Šilutės rajono savivaldybė, policijos žiniomis, leidimo išdavusi nebuvo.

ELTA primena, kad pirmadienį vyko visoje šalyje Lietuvos žemės ūkio tarybos (ŽŪT) organizuota laužų deginimo akcija, kuria siekti atkreipti politikų dėmesį į žemės ūkio sektoriaus problemas.

ŽŪT duomenimis, Lietuvoje liepsnojo apie 60 laužų, akcijoje dalyvavo apie 8 tūkst. dalyvių. Tarybos vadovybė tądien susitiko ir su premjere Ingrida Šimonyte, kuriai išdėstė savo reikalavimus.

Nepaisant po susitikimo ŽŪT pirmininko Igno Hofmano išsakytos pozicijos apie konstruktyvų dialogą su Vyriausybės vadove, ketvirtadienį ŽŪT pranešė, jog sausio 23–26 dienomis planuoja dar vieną protesto akciją ir su žemės ūkio technika važiuos į Vilnių.

Anot I. Hofmano, ūkininkai nėra patenkinti daugiamečių pievų atkūrimo tvarka, saugomų teritorijų plėtra, akcizų politika, padėtimi pieno sektoriuje ir kt.

Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Anarchija

Jei policija būtų neteisi, tada tektų pripažinti, kad jie irgi žmonės ir gali klysti, bet dabar jie neklystantys antžmogiai, galintys prisikabinti prie bet ko, ypač jei būsi su sniego kastuvu, apsups tave keturiese ir kiekvienas po šūvį paleis ir jie vėl teisūs bus.

Mindaugas

Sveiki, ūkininkai sako jog vyko į susitikimą su ministru, o „milicininkai“ stabdė žūtechnika ir sudarė didelę eilę traktorių jų nepraleisdami pravažiuoti. Tai milicininkai sugalvojo jog tai nesankcianuotas mitingas, dėl spūsties koria sudarė patys, tokio spūsčių pilna, prie švėsaforų, prie patekimo į renginius, ten niekas nieko nesuimineja. Nes nėra nurodymų iš viršaus. Kaip galime pasitikėti mūsų policija kai jie dirba milicijos rėmuose. Čia mano nuomonė!

Regis

Varnas varnui akies nekirs policija visada teisi bus juk čia lietuva.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS