Parymojimai prie suskilusios geldos | Diena.lt

PARYMOJIMAI PRIE SUSKILUSIOS GELDOS

Prancūzija atsisako 75 procentų pajamų mokesčio tarifo už pajamas, viršijančias 1 milijoną eurų. Viena iš tokio sprendimo priežasčių galėjo tapti Prancūzijos Konstitucinės tarybos nutarimas, kad 75 proc. pajamų mokestis yra neteisėtas. Pasak gruodį priimto sprendimo, nuo šių metų pradžios įsigaliojantis mokestis pažeidžia mokesčių naštos lygybės principą.

Kaip bus pakeistas pajamų apmokestinimas, kol kas dar nežinoma. Idėja sumažinti maksimalų tarifą iki 50–55 proc. mokestį ir sumažinti minimalią apmokestinamą sumą buvo atmesta.

Atmesta dėl paprastos priežasties – žymiai didesnius mokesčius tektų mokėti itin plačiam gyventojų sluoksniui. Grąžinti kairiuosius į gyvenimo tikrovę galėjo ir turtingųjų prancūzų sprendimas pakeisti pilietybę. Ir čia ne vien Gerardas Depardieu, kuris, kaip ir dera tikram aktoriui, Rusijos pilietybę priėmė itin artistiškai.

Tyliai sprendimus padarė viešumoje ne taip žinomi žmonės, vengdami masių ir valdžios pasmerkimo bei paniekos. Apklausos rodo, kad prancūzai pritaria aukštiems progresiniams mokesčiams. Reikėtų jų paklausti, ar patys sutiktų atiduoti ¾ savo pajamų. Greičiausiai tektų daryti išvadą, kad progresiniams mokesčiams žmonės pritaria tik tada, kai ne patys juos turi mokėti. Beje, tokią išvadą padiktavo ir Lietuvoje atlikti nuomonės tyrimai.

Taigi Prancūzija su 75 procentų pajamų mokesčio tarifu atsidūrė prie suskilusios geldos. Tie, kurie pakeitė pilietybę, lengvai nebesugrįš, net jei būtų nustatytas nulinis pajamų mokesčio tarifas pajamoms virš milijono. Pakirstas pasitikėjimas, tad dabar galima tik sulaikyti tik tuos, kurie dar nepabėgo.

Lietuva, beje, irgi turi suskilusių geldų. Paaiškėjo, kad vietoje planuotų 17 milijonų gyventojų nekilnojamojo turto mokesčio surinkta niekingi 3,8 milijonai. Tai sudaro mažiau nei 0,02 procento nuo nacionalinio biudžeto mokestinių pajamų. Čia turėtų prieiti Kindziulis ir pasakyti, kad mokestį mokėjo „patriotai arba idiotai“. Pagal įstatymą mokestį turi mokėti gyventojai, kurių namų ūkio turimas nekilnojamasis turtas įvertintas daugiau nei 1 milijonu litų. Ir vėl – magiškasis milijonas! Iš kokio Palubinsko vadovėlio jį lupa prancūzų ir lietuvių politikai – nežinia. Greičiausiai paprasta tautosaka apie milijonierius yra padariusi neišdildomą poveikį politikų mąstymui.

Į Konstitucinį Teismą kreiptis būtų tikrai nedrąsu. Nes jeigu jis, kaip Prancūzijos Konstitucinė taryba, užsimintų apie mokesčių lygybės principą, nekilnojamojo turto mokestis vardan tos lygybės gali būti ne panaikintas, o uždėtas visiems! Apie visuotinį nekilnojamojo turto mokestį užsimenama Vyriausybės programoje.

Štai ir turime tą patį vaizdelį – Lietuvoje ir Prancūzijoje. Sėdi politikai prie suskilusių geldų, darbo grupes formuoja, pikti ant auksinių žuvelių – vienos išplaukė į kitus vandenis, kitos neįkliuvo į užmestus tinklus. Vien pūgžliai, o valgyti norisi. Ką gi, prastą viešųjų finansų sriubą teks iš jų ir virti.

Komentaras skambėjo per LRT radiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Rūta

Laukiu nesulaukiu, kada ta agresyvi libertarų politrukė išnyks iš eterio arba bent sumažins "apsukas". Keista. Valdo socdemai, o viešojoje erdvėje "dainelė" ta pati. Juk prie anos Vyriausybės jau vimdė nuo to, kad Vainienė nuolat sėdėjo nacionalinio transliuotojo tv laidose, pliurpė per Lietuvos radiją. Ir tai tik dėl to, kad liberalai buvo valdančioje koalicijoje? Juk ne visi Lietuvos piliečiai už juos balsavo, yra ir kitaip žvelgiančių į ekonomiką, mokesčius, socialinę politiką. Kodėl pirmiausiai tribūna suteikiama stambus verslo išlaikomai nevalstybinei lobistinei struktūrai - Laisvosios rinkos institutui? Juk be Vainienės yra ir P.Gylys, R.Lazutka, yra Vatikano ir Popiežiaus pozicija socialinės atskirties ir skurdo mažinimo klausimais. Tai pateikim įvairias pozicijas, o ne tik brukim Vainienės ir jos darbdavių "religiją". Jai gal Friedman'as dievybė, o kitiems jo teorijos - vilkiškos ir nežabotai gobšuoliškos.

Arnoldas

Mokesčius didinti arba "atrasti" reikia labai atsargiai, o tai gali gautis atvirkštinis efektas.

Ina

Tai gal ponia paaiskintu,kaip per 20 metu buvo imanoma sukaupti tuos milijonus saziningai,kai zinoma koks korupcijos lygis ir kokia seseline ekonomika pas mus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS