Nieko švento: R. Reklaitis pakišo ir savo tėvus? | Diena.lt

NIEKO ŠVENTO: R. REKLAITIS PAKIŠO IR SAVO TĖVUS?

Ostapu Benderiu vadinamas Robertas Reklaitis greitai išgirs dar vieną teismo nuosprendį. Prokurorai jį siūlo įkalinti ketveriems metams už sukčiavimą ir dokumento suklastojimą. Banko kreditui gauti buvo pateikta R.Reklaičio tėvų suklastota laidavimo sutartis.

Staigmena: jūs skolingi

Trakų rajone gyvenantiems Aukštadvario gimnazijos pedagogams Reginai ir Jonui Monkevičiams (R.Reklaičio mama Regina ištekėjo antrą kartą – red.past.) viena diena tapo šaltu dušu. Sutuoktiniams grėsė visiškai prarasti turtą – jie sužinojo esantys laiduotojai 400 tūkst. litų banko kreditui gauti.

"Sužinojome tik tada, kai gavome ieškinį. Iki to laiko nieko nežinojome. Sužinojome, kad mes esame skolingi", – nenoriai apie nemalonią situaciją kalbėjo R.Reklaičio mama.

2007 m. bendrovė "Reklamos medžiagos" iš SEB banko paėmė 400 tūkst. litų paskolą apyvartinėms lėšoms. Ji buvo užtikrinta R.Reklaičio tėvų laidavimu – įsipareigojant įkeisti gyvenamąjį namą Aukštadvaryje.

Bendrovė "Reklamos medžiagos" buvo įkurta ją atskiriant nuo garsiojo R.Reklaičio kūdikio "Rodiklio". "Reklamos medžiagos" gauna banko kreditą medžiagoms, kurias bendrovei skolon parduoda tas pats "Rodiklis" ir tos pačios medžiagos įkeičiamos bankui. Kažkur girdėta schema?

"Rodiklio" ir jo prigimdytų rodikliukų mozaiką dėlioję bankroto administratoriai, greičiausiai tik išgirdę tokią verslo schemą, nesunkiai identifikuotų autorių. Iki praėjusių metų kovo narplioję "Rodiklio" tyčinio bankroto niuansus bankroto administratoriai kalbėjo, kad šis verslininkas nenuilsdamas steigė bendroves, ėmė kreditus, užstatydamas, ką galėjo, o dažniausiai – ko negalėjo.

Klastotojas neaiškus

"Reklamos medžiagų" paskolos gavimo istorijoje šokiruoja ne tai, kad R.Reklaičio tėvai rizikavo namu Aukštadvaryje dėl sūnaus verslo, o tai, kad esą jų pasirašyta laidavimo sutartis iš tikrųjų buvo suklastota. Aukštadvaryje gerai žinomi pedagogai nė nenutuokė, kad nuo 2007 m. yra užsinėrę kilpą ant kaklo.

Ekspertai nustatė, kad sutartyje suraityti parašai visai ne R. ir J.Monkevičių. Deja, atlikus ekspertizę, nustatyti, kas suklastojo R.Reklaičio tėvų parašus, nepavyko. Po ekspertų atsakymo, kad laidavimo sutartyje ne Monkevičių parašai, R.Reklaičio tėvai galėjo ramiau atsipūsti.

Sukčiavimo ir klastojimo debesis pakibo virš R.Reklaičio galvos. "Nesukčiavau. Perėmiau įmonę, ką radau – tą radau. Niekuo niekada neprisidėjau, kad tas kreditas būtų gautas apgaule", – poziciją teisme dėstė sukčiavimu ir klastojimu kaltinamas R.Reklaitis.

Laiduotojas – garantas

Tiesa, į banką dėl paskolos "Reklamos medžiagoms" kreipėsi tuometis direktorius Gintautas Karazija. Jis bankui pateikė pasirašytą laidavimo sutartį. Per baigiamąsias kalbas teismo posėdyje prokurorė Rita Čivinskaitė išdėstė, kad Monkevičiai paneigė pasirašę laidavimo sutartį, o direktorius G.Karazija patvirtino, kad laidavimo sutartį gavo iš R.Reklaičio.

Gerokai švelniau į G.Karazijos liudijimus siūlė pažvelgti R.Reklaičio gynėjas Ričardas Girdziušas. Esą G.Karazija tiksliai nepasakė, kad sutartį gavo iš R.Reklaičio. "Gal iš R.Reklaičio", - maždaug tokią citatą atminė gynėjas.

Bet kuriuo atveju R.Reklaičio mama ir patėvis apie tapimą laiduotojais nieko nežinojo. Teismuose dažnas atvejis, kad laiduotojas būna geras pažįstamas, galintis garantuoti už laiduojamajį asmenį.

"Mes su juo tais klausimais nediskutuojame. Mano vyras pas Robertą ar pas kurį kitą kažkada yra dirbęs, o aš tai nieko nežinau. Kiekvienas žmogus turi savo darbą, ir mes nesikišame į vaikų verslus", – pareiškė R.Monkevičienė.

Kaltino banką

Bendrovė "Reklamos medžiagos" pergyveno kelis pavadinimų keitimus. Buvo "Advilis", "Adgino vizija". Pasak banko atstovės, kai buvo pradelstas kreditorinis atsiskaitymas, būtent R.Reklaitis paprašė nevykdyti priverstinio pinigų išieškojimo ir pasižadėjo pats mokėto po 5 tūkst. litų kas mėnesį.

Pagal šį susitarimą buvo atlikti tik du mokėjimai. Negrąžinto kredito dalį banko atstovai jau skaičiuoja eurais – 105 116 eurų iš 115 848 eurų paimto kredito. "Adgino vizijos" direktoriumi R.Reklaitis tapo 2011 m.

R.Reklaičio gynėjas bandė aiškinti, kad anuomet išduodant kreditus esą nebuvo aiškios tvarkos. Gynyba atkreipė dėmesį į tai, kad nukentėjusio asmens – šiuo atveju banko – didelis neatsargumas sukėlė tokius išgyvenimus. Esą banko darbuotojai turėjo įsitikinti, ar laidavimo sutartį pasirašo tikrai tie žmonės.

Išgelbėtų senatis

Šiuo metu banke jau nedirbantis žmogus pasisakė, kad laidavimas buvo tiesiog formalumas, o jis paprasčiausiai pasitikėjo paskolos atėjusiu prašyti G.Karazija.

R.Reklaičio gynėjas atkreipė dėmesį, kad R.Reklaičiui inkriminuojami nusikaltimai nėra sunkūs, paskola paimta prieš aštuonerius metus, o tai reiškia, kad apkaltinamasis nuosprendis negali būti priimtas – jau skaičiuojama senatis.

R.Reklaičiui senatis būtų gelbėjimo ratas, nes vadinamosios petankės byloje jis išvengė realios laisvės atėmimo bausmės. Apkaltinamasis nuosprendis atidarytų R.Reklaičiui laisvės atėmimo vietų vartus.

Nubankrotino ir gaivina?

"Galbūt visus klaidina skambėjęs šūkis "Myliu kaip mamą "Rodiklio" reklamą". Susidaro įspūdis, kad R.Reklaitis už viską atsakingas", – kalbėjo advokatas R.Girdziušas.

Toks įspūdis mažai klaidingas, mat skambioji reklama – gyva. Virtualioje erdvėje "Rodiklis" ir toliau siūlo visas reklamos paslaugas Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Palangoje, Alytuje. Net nereikia labai ieškoti atsakingojo. Prie skaipo nurodyta R.Reklaičio pavardė, skelbiamas jo telefono numeris. Internete siūlomos tos pačios paslaugos, kuriomis kadaise garsėjo "Rodiklis".

"Kauno diena" rašė, kad 2015 m. kovą "Rodiklis" kaip bendrovė išregistruota. Bankroto byla "Rodikliui" buvo iškelta 2009 m., o 2012 m. balandį Kauno apygardos teismo nutartimi "Rodiklio" bankrotas pripažintas tyčiniu.

Tai kad "Rodiklis" gyvas, neleidžia pamiršti Kaune vienas po kito kylantys reklaminiai stendai apie jo siūlomą "reklamą visiems laikams". Didelių dydžių stendai plevėsuoja tai šalia Vytauto Didžiojo tilto, tai Europos prospekte.

Interneto puslapio rodiklis.lt atgimimo autorius net nesivargino keisti kadaise garsėjusio ir skaudžiai bankrutavusio "Rodiklio" logotipo. Naujoji imperija statoma ne ant pamatų griuvėsių, o ant gerai atmintin įsirėžusio fundamento.

Procesai nesibaigė

Didžiojo machinatoriaus vardą pelniusio R.Reklaičio skolų kupra įspūdinga. Bankroto administratoriams dėliojant paskutiniuosius taškus buvo skaičiuojama, kad reklamos kūrimo ir gamybos bendrovė "Rodiklis", kuriai vadovavo R.Reklaitis, 400 kreditorių paliko per 25 mln. litų skolų: apie 13 mln. litų bankams, apie 12 mln. litų "Sodrai" ir kitoms valstybinėms institucijoms, apie 2 mln. litų žmonėms.

"Rodiklis", "Vardiklis", R.Reklaičio reklamos biuras, "Advilio reklamos miestas", "Rodiklio reklama", "Jakata", "Radijo reklama", "Pajūrio radijas" – tai tik keletas įmonių pavadinimų, kurių veikloje R.Reklaitis užėmė toli gražu ne paskutinį vaidmenį.

R.Reklaičio veiklos specifiką analizuojantiems ir Baudžiamojo kodekso straipsnius taikantiems teisėsaugininkams jau nekyla abejonių, kad tose įmonėse, su kurių veikla, valdymu, finansais tiesiogiai buvo susijęs R.Reklaitis, yra gausybė su įstatymais prasilenkiančių faktų.

Šiuo metu Kauno apygardos prokuratūroje atliekamas ikiteisminis tyrimas, kuriame įtarimai pareikšti R.Reklaičiui, – dėl sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumento suklastojimo ar suklastoto dokumento panaudojimo arba realizavimo.

"Kauno apygardos prokuratūros prokurorai yra kontroliavę daugiau baudžiamųjų bylų, kuriose dominavo R.Reklaitis arba bendrovės, susijusios su R.Reklaičiu. Minėtos bylos yra baigtos arba prijungtos prie kitų bylų", – informavo Kauno apygardos prokuratūros atstovė spaudai Erika Bogusevičiūtė.

Lygtinis teistumas

Prieš metus Kauno apygardos teismas R.Reklaitį pripažino kaltu dėl Lietuvos petankės federacijos milijonų pasisavinimo. Teismas skyrė verslininkui pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmę, ją atidedant trejiems metams. Nuspręsta konfiskuoti nusikalstamu būdu įgytus beveik 700 tūkst. eurų.

R.Reklaitis kaltintas, kad 2006–2008 m., veikdamas tyčia ir turėdamas nusikalstamą tikslą – sukčiaujant įgyti didelės vertės svetimą turtą, apgaule savo ir kitų naudai įgijo Lietuvos petankės federacijai priklausiusius 2, 130 mln. litų (per 600 tūkst. eurų).

Jis kaltintas, kad 2009–2010 m. iš federacijos kasos ir banko sąskaitos asmeniniams tikslams paėmė 262 tūkst. litų (apie 76 tūkst. eurų), juos išleido, o išlaidų nepagrindė pateisinančiais dokumentais.

Viso proceso metu R.Reklaitis savo kaltę neigė ir tvirtino minimų pinigų akyse neregėjęs. 2015 m. birželio 15 d. nuosprendžio R.Reklaitis neskundė. Jis įsiteisėjęs. Šiuo metu Kauno apygardos teisme nagrinėjama dar viena baudžiamoji byla R. Reklaičio atžvilgiu.

GALERIJA

  • Nieko švento: R. Reklaitis pakišo ir savo tėvus?
  • Nieko švento: R. Reklaitis pakišo ir savo tėvus?
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nesupraskit manęs teisingai...

bet būtų keista, jeigu būtų kitaip...tsakant, biznius yra biznius

SUSIJUSIOS NAUJIENOS