Karštis nokautavo Klaipėdos miestą | Diena.lt

KARŠTIS NOKAUTAVO KLAIPĖDOS MIESTĄ

Neįprastas karštis pajūrį alina tarsi stichinė nelaimė. Tėvai iš darželių kviečiami pasiimti perkaitusius vaikus, staiga pablogėjo kai kurių klaipėdiečių sveikata, pasipylė skundai tinkamų darbo sąlygų neužtikrinančiais darbdaviais.

Siūlo vaikams vilgyti veidus

Trečiadienio vidurdienį oro temperatūra siekė 31,5 laipsnio, iki 16 val. laikėsi 31,1 laipsnio. Karščiausia diena šią vasarą buvo antradienis, kai termometro stulpelis kilo iki 31,8 laipsnio.

Vaikų darželių ir lopšelių vadovai patys ėmė klausinėti Švietimo skyriaus specialistų, kaip tinkamai apsaugoti mažuosius nuo kaitros.

Vyriausioji specialistė Stefanija Vancevičienė tikino kol kas mažylių tėvų skundų nesulaukusi.

Ikimokyklinių įstaigų darbuotojams patarta vaikus į lauką vesti tik iki 10.30 val., popietę elgtis pagal situaciją, bet geriausia iki 16.30 val. mažųjų į kiemą nevesti.

Karščiai daugeliui priminė prieš kelerius metus darželiuose iškirstus didelius šešėlį teikusius medžius.

Tada džiaugtasi, kad jie po kiekvienos audros nebegadins darželių inventoriaus ir nekels grėsmės vaikams bei darbuotojams.

Bet iki šiol yra klaipėdiečių, įsitikinusių, kad ne visus medžius buvo būtina nupjauti.

"Patariame išnaudoti pavėsinių paunksnę, o parvedus vaikus į grupes neatidaryti langų, neįsileisti kaitros į vidų. Darbuotojos pamokytos duoti mažyliams gerti daug vandens, dažniau, nei įprasta, plauti rankas, vilgyti veidus. Rekomenduojame užimti auklėtinius ramiais žaidimais, kad bėgiodami vaikai nesukaistų dar labiau. Gaila, kad mūsų darželiai neturi kondicionierių, tokia yra mūsų realybė", – apgailestavo S.Vancevičienė.

Vakar ne viena klaipėdietė sulaukė iš darželio neramios žinios apie šilumos smūgio ištiktas darželyje atžalas.

Tėvai išsivežė iš darželių karščiuojančius, nuleipusius vaikus.

Į pagalbą kvietėsi medikus

Greitosios medicinos pagalbos stoties vadovo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė pasakojo, kad antradienį trys jauni žmonės kvietė medikus dėl jiems sutrikusios sveikatos. Jos problemas sukėlė karštis.

19-metė studentė medikams prisipažino visą dieną praleidusi karštoje, tvankioje auditorijoje.

Merginą ištiko šilumos smūgis, ją pykino, svaigo galva.

18-metė mergina išsikvietė medikus būdama prie prekybos centro "Akropolis".

Jos pojūčiai buvo panašūs, pati pacientė teigė, kad bloga pasidarė nuo nepakeliamo karščio.

Pagalbos prireikė ir 29 metų vyrui, ilgą laiką dirbusiam saulėkaitoje.

Medikai pirmiausia bando palengvinti labiausiai pacientus kamuojančius simptomus: stengiasi sureguliuoti kraujospūdį, sumažinti galvos skausmą.

Šiomis dienomis būta daugiau, nei įprasta, iškvietimų į lėtinėmis ligomis sergančių pacientų namus.

Mūsų darbuotojai dažnai randa ligonius prikaitusiuose, nevėdintuose butuose, nekeista, kad paaštrėja senos ligos.

"Mūsų darbuotojai dažnai randa ligonius prikaitusiuose, nevėdintuose butuose, nekeista, kad paaštrėja senos ligos", – komentavo N.Dambrauskienė.

Pirmosios Melnragės gelbėjimo stotyje dirbanti bendrosios praktikos slaugytoja Vilija Litinskienė pastebėjo, kad tik maždaug penktadalis poilsiautojų dėvi galvą nuo perkaitimo apsaugančias kepuraites ar skrybėles.

Didelę klaidą daro tie, kas per karščius užsimaukšlina karštį traukiančias juodas ar tamsias kepures.

Kai kurių nesupratingų tėvų vaikai prie jūros laksto visai be galvos dangalų.

"Stebiu poilsiautojus, bet kol kas nepastebėjau persikaitinusių. Dažniausiai į gelbėjimo stotį užsuka vyresnio amžiaus žmonės, jie nori, kad pamatuotume kraujospūdį, paprašo valerijono tabletės, – pasakojo medikė. – Dabar paplūdimiuose įrengtuose dušuose – puikus geriamasis vanduo, galbūt žmonės to nežino. Mes patys iš namų nebesinešame vandens, prisipilame pajūryje ir geriame. Žmonės jaustųsi karštyje kur kas geriau, jei gertų pakankamai daug vandens, tačiau gėrimai su kofeinu nerekomenduojami."

Darbe – jokių šortų

Šiomis dienomis dėl karščių Darbo inspekcijos darbuotojai sulaukia daug skundų.

Žmonės piktinasi, kad darbdaviai nesudaro tinkamų sąlygų, jie esą priversti dirbti saulėkaitoje arba įkaitusiose, nevėdinamose patalpose.

Vieno prekybos centro darbuotojai dienraščiui pasakojo itin sunkiai tveriantys karštį prastokai ventiliuojamame pastate.

"Pastato stogas įkaitęs lyg karštas lygintuvas. Kondicionieriai prastokai dirba, visą dieną praleisti tokioje erdvėje labai sunku. Pernai kondicionieriai buvo suremontuoti, nebuvo tokių bėdų. Gelbstimės iš prekybos salės pasiėmę ir įsijungę paprastus ventiliatorius. Tačiau jų trūksta, pirkėjai išpirko, todėl esame raginami grąžinti ir juos į prekybos salės lentynas. Tiesa, darbuotojams buvo duota vandens, tačiau pakuotės labai greitai ištirpo. Nurodyta į darbą neiti dėvint šortus, tad kol kas labai sunku dirbti", – pasakojo ne maisto prekėmis prekiaujančios įmonės darbuotojai.

Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos teritorinio skyriaus vedėjas-vyriausiasis darbo inspektorius Vytautas Ročys tikino sulaukęs skambučių ne tik iš prekybos centrų, bet ir iš poros didelių gamyklų, statybos bendrovių, skundėsi ir moksleivių tėvai, tikindami, kad vaikai verčiami sėdėti perkaitusiose klasėse.

Inspektoriai susisiekė su atsakingais darbuotojais, patarė jiems darbus pradėti ankstyvą rytą, nuo 11 iki 15 val. daryti pertrauką.

Patariama stengtis organizuoti darbą taip, kad darbuotojams kuo mažiau tektų dirbti karštyje ir saulės atokaitoje, aprūpinti darbuotojus lengvais, šviesiais, natūralaus pluošto rūbais, gerai atspindinčiais saulės šilumą ir šviesą, stebėti, kad jie dėvėtų galvos apdangalą.

Rekomenduojama suteikti papildomų pertraukėlių, kurių metu būtų galima pailsėti ir atsivėsinti, aprūpinti vėsiu geriamuoju vandeniu.

Darbuotojai turi būti informuoti apie žalingą šilumos ir saulės poveikį bei pirmosios pagalbos priemones.

Įkaitusiose patalpose dirbantiems žmonėms patariama daryti pertraukėles, per kurias jie galėtų atsivėdinti.

Po tokio pokalbio darbdaviams duodama laiko  padėčiai ištaisyti ir netrukus inspektoriai patikrina, ar darbo sąlygos pagerintos.

Jeigu darbdaviai ignoruoja rekomendacijas, jiems gali būti skirtos ir baudos.

V.Ročys patikino, kad tokių atvejų Klaipėdoje jau būta.

Kaista su uniformomis

Klaipėdos "Varpo" gimnazijos moksleiviai skundėsi, kad mokytis tenka net esant 28 laipsniams karščio. Pamokos, anot jų, nėra nei trumpinamos, nei perkeliamos į vėsias patalpas, tad mokiniai turi kęsti alinantį karštį.

Moksleiviai skundžiasi, kad turi dėvėti storos medžiagos uniformas, kurios tik blogina situaciją.

"Šiandien net nesugebėjau rašyti kontrolinio. Kai tokie orai, savaime aišku, kad nėra noro mokytis nei mokykloje, nei namuose," – tikino gimnazistas.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė tvirtino, kad nusiskundimų iš miesto mokyklų negavo, o dėl ugdymo organizavimo per karščius mokyklų direktoriai turi nuspręsti patys, remdamiesi specialistų rekomendacijomis.

Mokykloms buvo išsiuntinėtos specialios Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos rekomendacijos, kuriose skatina mokyklos vadovus kartu su bendruomene įvertinti aplinkybes ir, esant pavojui mokinių sveikatai, koreguoti ugdymo procesą, pamokas trumpinti arba keisti į kitas ugdymo organizavimo veiklas kitose erdvėse ir aplinkose arba leisti mokiniams likti namuose, prieš tai informavus tėvus.

Sveikatos ministerijos pateiktose Higienos normose mokykloms nurodoma, kad klasėse, kabinetuose, aktų salėje oro temperatūra turi būti ne žemesnė kaip 18 ir šiltuoju metų laikotarpiu ne aukštesnė kaip 28 laipsniai.

Klaipėdos "Varpo" gimnazijos direktorė Rasa Mašurinienė pripažino, kad temperatūra klasėse yra aukšta, tačiau jos nematavo.

"Ketiname trumpinti ugdymo procesą. Kitą savaitę pamokos nebevyks, organizuosime pažintines veiklas. Pamokos tikrai trumpinamos, penktadienį jos nevyko, šį penktadienį taip pat nevyks," – apie problemos sprendimo būdus kalbėjo R.Mašurinienė.

Egzaminų nesutrikdė

Trečiadienį pasirinkusieji laikyti valstybinį rusų kalbos egzaminą baiminosi, kad dėl karščio negalės tinkamai išlaikyti šio išbandymo.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Rimkuvienė pasakojo, kad iš 75 pasirinkusių šį egzaminą jo laikyti į "Aitvaro" gimnaziją atvyko 60 abiturientų.

Egzaminui parinkti vėsesni kabinetai, egzaminuotojai ir mokiniai aprūpinti vandeniu, egzaminų dalyviams leidžiama atsinešti savo vandens.

Sudarytos sąlygos moksleiviams kelias minutes atsigaivinti. Per tokias iki penkių minučių trunkančias pertraukėles lydi egzamino vykdytojai.

"Liko bene didžiausias išbandymas – penktadienį abiturientai laikys valstybinį matematikos egzaminą, Klaipėdoje bus 10 centrų, kur vyks šis žinių patikrinimas. Tikimės, kad oras kiek atvės, nes didelėse aktų arba sporto salėse sunkiau užtikrinti tinkamas sąlygas.

Perkamiausi – ventiliatoriai

"Orą šaldančių ar gaivinančių prietaisų ieškojau didelių prekybos centrų pramoninių prekių skyriuose ir įsitikinau, jog sudėtinga rasti net elementarų ventiliatorių. Prekyboje liko tik brangūs, apie 80 eurų kainuojantys įrenginiai. Pirkau internetu", – pasakojo klaipėdietis Vytautas.

Buitine technika prekiaujančioms parduotuvėms dabar pats darbymetis.

Prisimindami praėjusių metų patirtį prekybos centro "Technorama" pardavimų vadybininkė Agnė Sinkevičiūtė tikino, kad paklausiausiomis prekėmis apsirūpinta iš anksto. Kol kas ventiliatorių nestokojama.

Sugalvoję įsigyti kondicionierių pirkėjai kartais būna priversti palaukti dieną ar dvi.

Šiemet paklausūs ir mobilūs kondicionieriai.

Pastebėta, kad per karščius gerokai padidėjo šaldytuvų ir šaldiklių pardavimas.

Veikiausiai tai susiję su tuo, kad seni šaldytuvai kaitriomis dienomis dažniau genda.

Šunys nustojo ėsti

Gudrybių, kaip išgyventi karščio bangą, tenka imtis ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams. Veterinarijos klinikose šiuo metu antplūdis klaipėdiečių su negaluojančiais gyvūnais.

"Atveda šunis, kurie neėda po kelias paras, žmonės ima nerimauti, jog jų augintinis susirgo. O iš tiesų šuo taip ginasi nuo karščio. Pasitaiko virškinimo trakto negalavimų. Tačiau paaiškėja, jog tai visai ne infekcija, o reakcija į karštį. Tačiau rinka šiuo metu jau siūlo įvairių pagalbinių priemonių karštam orui ištverti – parduodamos vėsinančios liemenės šunims, antklodės, specialūs žaislai, kurie gali būti atšaldyti", – pasakojo veterinarijos gydytoja Eglė Puidokienė.

Gydytojai teko net reanimuoti šunis, tiesa, ne dėl karščio, bet dėl patirto anafilaksinio šoko.

"Yra šunų veislių, kuriems pasireiškia alerginės reakcijos. Vasarą gamtoje šuo gali nukentėti nuo vapsvų, bičių ar kitų vabzdžių. Prarijusiam vapsvą gyvūnui staiga ėmė tinti gerklė, buna užspausti kvėpavimo takai", – pasakojo specialistė.

Klaipėdos mini zoologijos sodo įkūrėjas Edvardas Legeckas tikino, jog jo augintiniai kol kas atlaiko karštį.

"Bėda būtų, jei tokie orai vyrautų mėnesį. Kai karšta, gyvūnai nesimaitina. Duodame maisto tik vakarais. Šaldome mėsą ir sukapoję duodame kaip ledų porcijas. Nereikia bijoti šunų šerti kas ketvirtą dieną. Gyvūnai turi uždangas nuo saulės, nekarpome krūmų virš voljerų. Geriausia dabar jaučiasi liūtai, jie mėgsta gulėti pilvus išvertę prieš saulę. Jiems čia – kaip Afrikoje. Jie vandens bijo. Sunkiau tik tigrams. Jie lenda į balas ir pelkes. Bizonai, danieliai turi pavėsines. Kol kas sunkumų išvengiame", – tikino E.Legeckas.

Keliautojams – staigmenos

Klaipėdos autobusų parko eksploatacijos direktorius Imantas Paliakas pripažino, kad ne visi bendrovės autobusai turi kondicionierius, o tie, kuriuose šie prietaisai įrengti, per karščius genda.

Todėl kartais vis sulaukiama keleivių nepasitenkinimo ir skundų.

Stengdamiesi, kad vairuotojams ir keleiviams būtų patogu, bendrovės meistrai skuba remontuoti vėdinimo įrangos.

Autobusų stotyje yra vėsu, tad toliau keliaujantys žmonės nepatogumų neturėtų patirti.

Lietuvos geležinkelių atstovė Novilė Valančė tikino, kad per karščius į traukinius tiekiamas papildomas vanduo, kuriuo nemokamai siūloma atsigaivinti keleiviams.

Traukiniuose stengiamasi palaikyti ir komfortišką temperatūrą.

"Užsitęsus karštiems orams, siekiame užtikrinti saugias keliones šalies traukiniais, todėl nuo trečiadienio, kasdien 14–19 val., bus ribojamas traukinių greitis. Dėl šios priežasties galimi traukinių vėlavimai. Atsiprašome keleivių už galimus nepatogumus", – pranešė bendrovės "Lietuvos geležinkeliai" atstovė.

Karščiai trauksis

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Prognozių ir perspėjimų skyriaus specialistė Giedrė Andriuškienė ramino klaipėdiečius, jog po itin karšto trečiadienio ir ketvirtadienio, uostamiestyje dulkes ir prakaitą turėtų nuplauti prognozuojamas lietus, kurio laukiama ketvirtadienio vakarą.

"Trečiadienį prognozuotas 31–33 laipsnių karštis. Ketvirtadienį dieną numatoma 30–32 laipsnių kaitra. Penktadienį šiek tiek ims vėsti, nors savaitgalis dar bus karštas, tačiau nuo pirmadienio orai turėtų keistis. Sekmadienį ir pirmadienį turėtume sulaukti lietaus, tokių karščių jau neprognozuojame", – tikino G.Andriuškienė.

Po karštos savaitės retų aukštumų pasiekė jūros ir Kuršių marių vandens temperatūra.

Gamtoje – vaizdelis nekoks.

Baltijos jūra ties Palanga ir Nida sušilo iki 20 laipsnių, ties Klaipėda – iki 19 laipsnių šilumos.

Kuršių marios ties Vente pasiekė net 24 laipsnių šilumą, ties Nida – 23 laipsnių.

"Jei karštis ir toliau laikysis, gali būti, jog matysime mariose gaištančias žuvis. Gamtoje – vaizdelis nekoks. Jei vandens temperatūra perlips 24 laipsnių ribą, žuvims bus prastai. Šaltas pavasaris išgelbėjo nuo pavasarinių kritimų, kurie dažniausiai pasikartodavo gegužės mėnesį. Neršiančioms žuvims sunku atlaikyti temperatūrinį šuolį", – pastebėjo Lietuvos jūrų muziejaus biologas Remigijus Dailidė.

GALERIJA

  • Pramogos: vaikams fontanai ne tik linksmybių, bet ir apsaugos nuo perkaitimo vieta.
  • Augintiniai: naminiai gyvūnai į kaitrą reaguoja panašiai kaip žmonės.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Ot bjaurybė tas Putinas- karštį ant Lietuvos užleido...

Būkim laimingesni

na vis negerai ir negerai,vasara turi būti karšta,nebūkit išlepę,ateis žiema ilgėsitės šilumos...

Kl

Didžiausias košmaras ir pasityčiojimas iš žmonių yra viešasis transportas. Negi neįmanoma atidaryti visus esamus liukus ir taip vėdinti autobusą.Kam perkate senus netikusius autobusus. O ką veikia meistrai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS