Klaipėdos tarybos narė apklausta šnipinėjimo byloje | Diena.lt

KLAIPĖDOS TARYBOS NARĖ APKLAUSTA ŠNIPINĖJIMO BYLOJE

Uostamiestį sukrėtė beprecedentis įvykis – pareigūnai sulaikė Klaipėdos miesto tarybos narę Elą Andrejevą. Itin dideliu aktyvumu pasižymėjusią visuomeninio rinkimų komiteto "Titov ir teisingumas" atstovė įtariama šnipinėjimu. Pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Paėmė telefonus ir cigaretes

Apie E.Andrejevos sulaikymą vakar pirmasis prakalbo jos politinis bendražygis Viačeslavas Titovas.

"Į jos namus atėjo 7 val. ryto. Į duris pasibeldė trys vyrai ir dvi moterys. Pasak Elos mamos, oficialių įtarimų ji negirdėjo. Motina nematė ir oficialaus kratos dokumento. Tie žmonės paėmė visus telefonus, taip pat ir mamos, kompiuterį, kelis cigarečių pakelius. Mama dar paklausė, ar antrankius uždės? Jai atsakė, kad ne, tačiau, jei bėgs, sakė, šaudys", – dienraščiui kalbėjo V.Titovas.

V.Titovas teigė nuvykęs į policijos komisariatą išsiaiškinti, ar ji tikrai buvo sulaikyta pareigūnų, ar kokių nors nusikaltėlių.

"11 valandą nuvažiavau į policiją, sužinojau, kad ją tikrai sulaikė pareigūnai. Laikau tai politiniu susidorojimu", – kalbėjo V.Titovas.

Bendražygė: klaipėdiečiai pradėjo E.Andrejevą pastebėti tada, kai ji demonstravo savo palankumą V.Titovui teismuose bei incidento metu, kai šis politikas buvo apipiltas miltais. (Vytauto Petriko nuotr.)

Pastarąjį kartą jis su E.Andrejeva bendravo ligoninėje, kur ši buvo gydoma keturias savaites.

Jo teigimu, gydymą moteris baigė anksčiau, kad galėtų dalyvauti tarybos posėdyje. Šis vyko praėjusią savaitę.

Prokurorai – kol kas lakoniški

Vakar tik vėlyvą popietę Generalinė prokuratūra išplatino trumpą pranešimą dėl arešto ir kratos. Pranešime net nenurodyta tarybos narės E.Andrejevos pavardė.

"Įvertinus Valstybės saugumo departamento pateiktus duomenis, Klaipėdos apygardos prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 119 str. "Šnipinėjimas" 2 dalis", – rašoma pranešime.

Taip pat pažymėta, kad atliekant šį ikiteisminį tyrimą įvairiuose Lietuvos miestuose buvo atliktos kratos bei poėmiai.

"Šiuo metu keli asmenys yra apklausiami, vienas asmuo sulaikytas. Atsižvelgiant į tai, kad tyrimas yra pradinėje stadijoje, bei tai, kad tiriamas įtartas šnipinėjimo atvejis, detalesnė informacija šiuo metu negali būti pateikta", – pabrėžė Generalinės prokuratūros atstovai.

Nei kas yra apklausiamieji, nei kas sulaikytasis, neskelbiama.

Susidomėjo rusų žiniasklaida

Apie Klaipėdoje sulaikytą 64 metų miesto tarybos narę E.Andrejevą netrukus informavo vienas Lietuvai nedraugiškas žiniasklaidos portalas.

Jis pacitavo V.Titovo įrašą feisbuko paskyroje, kur buvęs politikas išsamiai ir jausmingai aprašė savo bendražygės sulaikymo aplinkybes, citavo ir E.Andrejevos motiną, kad "nežinomi žmonės išvežė jos dukrą".

Priesaika: šnipinėjimu įtariama E.Andrejeva, Klaipėdos miesto taryboje pakeitusi V.Titovą, vos prieš kelis mėnesius prisiekė gerbti ir vykdyti Lietuvos Konstituciją ir įstatymus. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

"E.Andrejevos motina šį įvykį pavadino "beteisiškumu" ir pabrėžė, kad jei jai kas nors nutiks, ji negalės iškviesti greitosios pagalbos, nes neturi telefono", – rašoma Kremliui palankiame portale.

Toliau pabrėžiama, kad "Lietuvoje reguliariai vykdomas politinis piliečių persekiojimas. Pavyzdžiui, gruodį Vilniaus tarptautiniame oro uoste buvo apieškotas Lietuvos socialistinio liaudies fronto pirmininkas Giedrius Grabauskas".

Su V.Titovu – koja kojon

E.Andrejeva Klaipėdos taryboje pernai gruodį pakeitė V.Titovą, kai jam dėl partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago menkinimo teismo sprendimu atimtas tarybos nario mandatas.

V.Titovas buvo teisiamas dėl mirusio asmens atminimo paniekinimo, dėl neapykantos kurstymo ir dėl sovietų agresijos pateisinimo.

Visuose anuomečio Klaipėdos tarybos nario teismuose šalia buvo E.Andrejeva.

Ji yra aktyvi V.Titovo organizuotų renginių bei protestų dalyvė ir talkininkė, daugelyje jų įvardijama kaip renginio koordinatorė.

Moteris gimė Sočyje 1955 metais. Jos biografijoje, pateiktoje Vyriausiajai rinkimų komisijai, rašoma, kad E.Andrejeva 1980 m. įgijo Pskovo pedagoginio instituto istorijos ir visuomeninių mokslų mokytojos diplomą.

Apie jos darbovietes oficialių žinių nėra. Ilgą laiką moteris buvo dažna viešnia Rusijos Federacijos generaliniame konsulate Klaipėdoje.

Miestiečiai pradėjo šią moterį pastebėti tada, kai ji demonstravo savo palankumą V.Titovui teismuose bei incidento metu, kai šis vykstant piketui buvo viešai apipiltas miltais šalia uostamiesčio savivaldybės pastato.

Jei į tokius dalykus įpainiojami politikai, tarybos nariai, liudija, kad procesas iš tiesų yra labai rimtas.

Išpūs tarptautinį skandalą?

Be to, E.Andrejeva aktyviai palaikė teisiamus antivalstybininkus G.Grabauską, Žilviną Razminą ir Olegą Titorenką.

Ji noriai pasisakydavo gindama šiuos vyrus ir tvirtino, kad jie persekiojami nepagrįstai.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, išgirdęs apie tarybos narės sulaikymą ir jai pateiktus įtarimus, buvo šokiruotas.

Vytautas Grubliauskas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Šie įtarimai gana rimti, reikia manyti, kad įrodymai surinkti neginčijami. Be abejo, iš to bus bandoma išpūsti ir tarptautinį skandalą. Tai yra rimtas signalas, kad miestas strategiškai svarbus, įdomus ir "patrauklus" toms valstybėms, kurioms reikia informacijos apie Lietuvą. Ir jei į tokius dalykus įpainiojami politikai, tarybos nariai, liudija, kad procesas iš tiesų yra labai rimtas", – pabrėžė V.Grubliauskas.

Partijai gresia likvidavimas

Tiek V.Titovas, tiek ir E.Andrejeva priklauso Lietuvos rusų sąjungai, kuriai, kaip paaiškėjo pirmadienį, gresia likvidavimas.

Tai tapo žinoma, kai Teisingumo ministerija išplatino informaciją apie politinių partijų narių skaičių.

Ši partija dukart iš eilės nedeklaravo privalomo pateikti narių skaičiaus. Tad pagal Lietuvos įstatymus jai gresia likvidavimas.

"Jau yra išsiųstas Teisingumo ministerijos raštas Registrų centrui dėl šios partijos likvidavimo procedūros pradėjimo. Paprastai tokia procedūra trunka iki vienerių metų", – paaiškino ministerijos atstovas Audris Kutrevičius.

Partijoje turi būti ne mažiau nei 2 tūkst. narių. Jei politinė jėga tiek jų neturi, elektroniniu būdu narių sąrašai apskritai net nepriimami.

Rašyti komentarą
Komentarai (41)

Romas

Vot man tai labai įdomu nuo kada čia rusai taip pradėjo domėtis Lietuvos piliečių gyvenimu ?

Cha cha cha

Jau trečias straipsnis apie šią susidėvėjusią (nudėvėtą) ponią. Ar ne perdaug dėmesio ir reklamos šiai atmintį praradusiai asabai? Ji gi nieko neprisimena – nei kam davė, nei kas ja naudojosi. Tokiai galima tik užuojautą pareikšti.

kiek

kom tiek nuo moniu ir neapykantos kuri jau iskiepyta ateiviu nes priprate mus nelaikyti zmonemis vien pasakymas ruso kapitono lietuviui kareiviui uzgirdus kalbntis tarpusavy gimtaja kalba /govori po celoveceskomu/ kalbek zmoniu kalba parodo ciniska neapykanta kitoms tautoms save laikant A lygio tai paciam /dudoriui/ reikeu daugiau bendradarbiaut su vsd nes uostas tai ypac atsakinga teritorija provokacijoms kurios ten vyksta gan daznai kriminalinio ir kt. pobudzio veiksmai iki propogandos ir si posta vertetu uzleisti zmogui daugiau priklausanciam prie saugumo instituciju?...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS