Lietuviškų braškių kaina šokiruoja: už kilogramą – net 10–12 eurų | Diena.lt

LIETUVIŠKŲ BRAŠKIŲ KAINA ŠOKIRUOJA: UŽ KILOGRAMĄ – NET 10–12 EURŲ

Pirmosios lietuviškos braškės, tiesa, veikiausiai augintos šiltnamiuose, pirkėjus itin nustebino. Ūkininkai už kilogramą prašė net 10–12 eurų. Pasirodė skelbimų, kad jau esą prekiaujama laukuose skintomis braškėmis, tačiau Klaipėdos apylinkių braškių augintojai stebisi, ar tai tiesa, nes pajūryje braškės dar tik žydi.

Rajone laukuose šalta

Ūkio "Pamiškės uogos" savininkai pasakojo, kad jų laukuose braškės dar tik skleidžia žiedus.

"Ne, dar neturime braškių, dar laukiame. Šiemet tokia šalta vasara. Neaišku, kada bus. Mes braškes auginame atvirame grunte. Šiuo metu prekyboje gali būti tik šiltnamyje ar po danga augintų braškių, nes laukuose jos dar tik žydi", – tikino ūkininkė Lina Šaulienė iš Girininkų kaimo.

Moteris priminė, kad visai neseniai Klaipėdos rajone fiksuotos šalnos.

"Orai nelepino šiais metais. Buvo šalta, augalai sunkiai krovė žiedus. Praėjusią savaitę rajone buvo šalna, buvo net nušalusių žiedų", – tikino moteris.

Pajūryje sudėtinga sulaukti ankstyvo derliaus. Dažniausiai pavasario orams dar įtaką daro šalta jūra.

"Ankstesniais metais esame dengę dviguba plėvele, o šaltomis naktimis žiedus stengdavomės apsaugoti dūmų uždanga. Todėl spėju, kad nerealu, jog kam nors lauke šiuo metu jau būtų pavykę sulaukti derliaus", – spėjo braškių augintoja.

Dažniausiai pirmosios uogos brangiausios, o jų kaina ima kristi kasdien.

Pirmos uogos – po 12 eurų

Turgavietėse braškių prekeiviai ne visada pirkėjams pasako, kad tai tikrai dar ne lietuviškos braškės. Dažniausiai ant prekystalių galima buvo išvysti lenkiškų ar graikiškų uogų pakuočių.

Socialiniame tinkle jau dalijamasi skelbimais, kad prasideda prekyba ir lietuviškomis.

"Mačiau skelbimą, kad šiltnamiuose augintos braškės siekė net 10–12 eurų už kilogramą. Mes patys pirmąsias braškes pardavinėjome po 5–6 eurus. Po to kaina dažniausiai krenta", – ramino ūkininkė.

Pasak braškių augintojos, šių uogų kaina priklauso nuo pasiūlos ir orų.

"Nerealu lauke skintas braškes išlaikyti ilgiau. Uogos skinamos anksti ryte, ant jų vis tiek būna rasa. Braškes sudėtinga transportuoti, o ir toli nenuveši. Prekyboje esu mačiusi braškių, kurios buvo atvežtos iš Šilalės rajono, pasitaiko, kad iš Rietavo atveža, bet iš labai toli nelabai kas veža", – kalbėjo L.Šaulienė.

Pasitaiko braškių veislių, kurios tinkamos transportavimui, uogos kietos, bet jos visiškai nepakenčia drėgmės.

Vėliausias sezonas

Moteris spėjo, kad Klaipėdos rajono ūkininkams dar teks palūkėti dvi savaites, kol prasidės uogų skynimas.

"Bėda ta, kad pranašauja lietingą birželį. Vėliausiai braškes esame skynę birželio 1-ąją. Prieš dvejus metus šimtus kilogramų braškių skynėme dar prieš Tėvo dieną. Tuomet buvo labai šilta gegužė. O pernai birželio pirmą savaitę jau skynėme", – patikino ūkininkė.

Jei pajūryje įsivyraus šiltesni orai, ūkininkai prekyvietėse vienu metu pasirodys su savo produkcija.

"Dažniausiai pirmosios uogos brangiausios, o jų kaina ima kristi kasdien. Net per vieną savaitę kaina drastiškai gali pasikeisti. Kuo didesnė braškių pasiūla, tuo kaina žemesnė", – paaiškino augintoja.

Per Jonines braškių kainos pasiekdavo žemutinę ribą.

"Bet gali būti, kad šių metu sezonas bus ilgesnis. Gal ir liepą dar bus braškių", – vylėsi ūkininkė.

Rašyti komentarą
Komentarai (44)

Anonimas

Valgykit lenkiskas ir pigios ir savaite negenda

Braskes

ne duona ir lasiniai - gali ir visai ju nebuti.

Pirmyn, auginkit patys

Auginkit patys, puoselėkit, bet juk lengviausia keikti ūkininkus, orus , valdžią ar karą... Nenumirsit be tų pirmų braškių, verksniai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS