Švęsti Velykų – į pajūrį | Diena.lt

ŠVĘSTI VELYKŲ – Į PAJŪRĮ

Velykų šventes praleisti namuose valgant kiaušinius su majonezu ir ridenant margučius šiemet nusprendė ne visi. Daugybė poilsio išsiilgusių Lietuvos gyventojų šias Velykas nutarė praleisti pajūryje. Kol vieni kraunasi lagaminus, kiti tebeieško paskutinės minutės pasiūlymų.

Sprendimas – šį rytą

Uostamiesčio viešbučiuose dar liko laisvų, nerezervuotų kambarių. Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorės Romenos Savickienės teigimu, kainos šiemet tikrai prieinamos.

"Balandžio 16–18 d. 124-ios Klaipėdoje veikiančios apgyvendinimo įstaigos dar turi pakankamai vietų. Kambarių kainos – pačios įvairiausios. Pavyzdžiui, keturių žvaigždučių viešbutyje už vieną naktį liukso kambaryje gali tekti sumokėti apie 100 eurų. Jeigu žiūrėsime kitus viešbučius, viena naktis kainuotų 40, 50 arba 100 eurų. Apartamentų, kuriuose yra miegamasis, svetainė, trys didžiulės lovos ir yra tinkami penkiems žmonėms, kaina nakčiai siekia 45 eurus. Kiti apartamentai su sūkurine vonia kainuotų jau apie 200 eurų. Tačiau nėra taip, kad kainos labai "kandžiotųsi". Už 50 eurų tikrai įmanoma surasti kambarį tiek viešbutyje, tiek apartamentuose", – tikino R.Savickienė.

Klaipėdoje itin didelio antplūdžio veikiausiai nebus. Tikėtina, kad dalis žmonių sprendimą dėl ilgojo savaitgalio pajūryje priims tik penktadienio rytą.

"Manau, Velykos bet kuriuo atveju yra šeimos šventė. Dauguma žmonių važiuoja pas savo artimuosius. Kitas dalykas, jeigu planuoja išvykas kažkur savaitgaliui, atsižvelgia į oro sąlygas. Galbūt penktadienį sulauksime daugiau užsakymų. Pastarieji dveji COVID-19 metai pakeitė mūsų žmonių įpročius – Lietuvoje visos apgyvendinimo įstaigos užsakinėjamos paskutinę minutę. Penktadienį ryte atsikėlei, pasiskaitei, kad pajūryje dešimt laipsnių šilumos, šviečia saulė, o vakare sėdai ir išvažiavai", – pasakojo pašnekovė.

Pastarieji dveji COVID-19 metai pakeitė mūsų žmonių įpročius – Lietuvoje visos apgyvendinimo įstaigos užsakinėjamos paskutinę minutę.

Visi dabar nori SPA

Skirtingai negu į uostamiestį, į Palangą plūs gerokai daugiau žmonių. Iki penktadienio spėta rezervuoti iki 90 proc. viešbučių.

"Vieni užimti apie 80–90 proc., kiti rezervuoti 100 proc. Susidomėjimas yra, nes tai – velykinis laikotarpis. Daugelis planuoja Velykas praleisti Lietuvos pajūryje, būtent Palangoje. Bendraujame su viešbučiais, turime užklausų. Ypač populiarūs viešbučiai, kurie turi papildomų SPA arba sveikatinimo paslaugų. Daugelis nori ne tik pernakvoti, bet ir turiningai praleisti laiką, pasisemti jėgų iš gamtos. Būtent todėl atvažiuoja ir planuoja savo šventinį laikotarpį praleisti Palangoje", – sakė Palangos turizmo informacijos centro vadovė Rasa Kmitienė.

Pasak jos, paskutinės minutės laukti nepatartina, nes vietų gali visai nelikti.

"Vieni planuoja likti pajūryje ne tik savaitgaliui, o ir visam velykiniam laikotarpiui. Gal kiti atvažiuos sekmadienį. Kiek žinau, viešbučiai yra pasirinkę, kad nuolaidų pasiūlymas galiotų užsakantiesiems dvi nakvynes. Kainos – įvairios. Jeigu liks laisvų kambarių, galbūt bus siūlomos paskutinės minutės nuolaidos. Tačiau to tikėtis nereikėtų, nes iš skambučių, užklausų tikrai matome, kad nakvynių skaičius Palangoje tirpsta. Vis dar lieka tendencija, kad didžiąją lankytojų dalį sudarys Lietuvos gyventojai", – pastebėjo Palangos turizmo informacijos centro vadovė.

Atvyko iš Meksikos

Neringoje šventinį savaitgalį planuoja praleisti ne tik Lietuvos piliečiai, bet ir svečiai iš kitų šalių.

Viešbučius jau rezervavo pusė lietuvių ir pusė užsieniečių.

Pasak Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" direktorės Editos Lubickaitės, turizmo informacijos centras pastarąją savaitę sulaukė pavienių keliautojų iš Vokietijos, Ispanijos, Meksikos ir Lenkijos.

Tačiau, žvelgiant į viešbučių kambarių rezervaciją, Velykų savaitgalis beveik niekuo nesiskiria nuo įprasto savaitgalio.

"Viešbučiuose, poilsio namuose užimtumas svyruoja nuo 30 iki 90 proc. Kainos šį savaitgalį poilsio namuose ir viešbučiuose už dvivietį kambarį – nuo 50 iki 369 eurų. Pastebima, kad intensyviau rezervuoti viešbučiai, teikiantys SPA paslaugas, prisistatantys kaip aukštos paslaugų kokybės objektai. Jų užimtumas – 50–90 proc. Visus metus butus nuomojantys savininkai pažymi, jog šį savaitgalį rezervacijos vyksta net vangiau nei įprastą savaitgalį. Pasirinkimą atvykti ir likti nakvoti Neringoje nulemia žemos kainos. Patrauklus ir paklausus pasiūlymas – galimybė už 56 eurus apsistoti bute keturiems asmenims", – teigė E.Lubickaitė.

Anot viešbučių atstovų, dauguma svečių nakvynes viešbučiuose rezervuoja vienai ar kelioms naktims, bet ne visam ilgajam savaitgaliui, tačiau yra dalis svečių, kurie apsistos nuo šeštadienio iki pirmadienio.

Romena Savickienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Traukia baseinai ir pirtys

Kretingos rajono švietimo centro direktoriaus pavaduotoja turizmui Rita Beržanskienė patikino, kad šventinį savaitgalį Kretingą ir Kretingos rajoną poilsiui pasirinko daug svečių. Žibininkuose esančiame poilsio ir sveikatinimo komplekse "Atostogų parkas" laisvų vietų nebebuvo jau savaitės viduryje.

HBH poilsio ir pramogų komplekse trečiadienį jau buvo užsakyta 99 proc. vietų.

Ant Kašučių ežero kranto įkurtoje Kalniaus sodyboje laisvų vietų taip pat nebėra.

Kretingoje esančiame motelyje "Smagratis" savaitės viduryje šventėms jau buvo užsakyta 70 proc. turimų nakvynės vietų. Kaimo turizmo sodybos "Vienkiemis" darbuotojai teigė, kad buvo užimta apie pusė visų nakvynės vietų, bet iki savaitgalio laisvų kambarių gali ir nebelikti.

Vis dažniau žmonės pramogų ir atokvėpio nuo kasdienybės savaitgaliais ieško ir Drevernoje.

Pasak "Drevernos uosto" administracijos, dar šios savaitės pradžioje buvo rezervuota maždaug pusė visų poilsio namelių.

"Panašu, kad daugiausia lankytojų sulauksime penktadienį ir šeštadienį. Po pramogų Drevernoje daugelis Velykų švęsti važiuos namo. Didžioji dalis rezervacijų atliktos gerokai anksčiau, ko gero, žmonės apie šventines dienas galvoja dar metų pradžioje. Paprastai daugiau poilsiautojų pas mus plūsteli šiltuoju metų laiku, bet dabar, kai jau turime baseiną ir pirtis, pramogauti žmonės atvyksta ir šaltuoju metu", – teigė "Drevernos uosto" administracijos vadovė Liudmila Juknienė.

Pramogos – pačių reikalas

Panašu, kad masinių linksmybių Palanga, kaip ir Klaipėda bei Nida, per Velykas nesiūlys. Velykos yra šventė, kurią dera švęsti su šeima. Šios taisyklės nori laikytis ir kultūros darbuotojai bei renginių organizatoriai.

Kurorto svečiai leis laiką tradiciškai: vaikštinės J.Basanavičiaus gatve, grožėsis margučių alėja, kuri šiemet – kiek kitokia, ji skirta Palangos savivaldybės tarptautiniam bendradarbiavimui paminėti, todėl didieji margučiai papuošti miestų-partnerių šalies tradiciniais raštais ir simboliais.

Savaitgalį numatoma parodyti du spektaklius.

Vienintelis viešas renginys kurorte vyks pirmadienį, balandžio 18-osios vidurdienį – centrinėje Šventosios aikštėje numatoma tradicinė margučių ridenimo šventė.

Nidoje šeštadienį ukrainiečių bendruomenė Nidos bendruomenės namuose rengia koncertą ir filmo peržiūrą, tikėdamasi surinkti lėšų nuo karo Ukrainoje nukentėjusiems žmonėms.

Vilionė: Darbėnų žmonės papuošė miestelio aikštę velykiniais akcentais. "Facebook" paskyros "Darbėnų seniūnija" nuotr.

Vilios miesteliai

Kai nusibos pasivaikščiojimai, fotografavimasis prie didžiųjų margučių, pietūs kavinėse, į pajūrį ilgojo savaitgalio praleisti atvažiavę Lietuvos žmonės galės pramogų ir įdomybių paieškoti ir aplinkui.

Antai Kretinga šeštadienį vilios Rotušės aikštėje vyksiančia velykine muge. Kaip įprasta, joje bus galima įsigyti ne tik skanėstų vaišių stalui, bet ir tautodailininkų bei amatininkų dirbinių.

Darbėnų žmonės gyvenvietės centrą papuošė iš šakelių nupintu didžiuliu margučiu, velykinėmis puokštėmis bei zuikučiais.

Seniūnijos darbuotojai teigė, kad vietos žmonės miestelio aikštę papuošė pintinėmis su sudaiginta pavasarine žaluma ir margučiais, jais darbėniškiai nukabinėjo ir medžių šakas.

Švėkšna yra atokiau nuo kurortų, bet šiemet ji vėl stebina margučių medžiu, kuris jau nemažai metų sutraukia daugybę smalsuolių.

Ekskursijų nepanoro

Per Velykų šventes Klaipėdoje ekskursijų neužsakyta. Tuoj po švenčių, atšilus orams ir plūstelėjus didesniems atvykėlių srautams, tikimasi, kad ekskursijų vadovai bus graibstomi.

Kol kas daugiausia į ekskursijas registruojasi ne užsieniečiai, o lietuviai.

"Velykos nėra priežastis užsieniečiams atvykti į Lietuvą, į Klaipėdą. Galbūt tam tikri objektai gali būti aplankomi viešnagės metu. Manau, kad tiek lietuviai, tiek kiti, būdami čia, mūsų regione, planuoja apsilankyti tose vietose, kuriose daugiau papuošimų ar kitokių išskirtinių dalykų, susijusių su Velykomis. Čia, Klaipėdoje, mes tokių neturime. Specialių ekskursijų šiam savaitgaliui nėra planuojama. Dar neprasidėjo sezonas, kad kiekvieną savaitgalį vyktų ekskursijos. Jos yra rengiamos, bet nesurenkamos iš pavienių asmenų, gidą užsisako grupės atvykstančiųjų ar mokyklų klasės. Artėjant vasarai, maždaug nuo gegužės mėnesio, atsižvelgus į srautus, planuosime rengti ir surenkamąsias ekskursijas", – kalbėjo R.Savickienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Poilsiautojas

Atvykit ir pasijusit kaip Ukrainoje virš galvu kasdien skaido lektuveliai vaidina Palangos miesto gynyba ir gasdina zmones

mesininui putinui

su savo fasistine tauta dabar sunku islysti is subines su pakelta galva.

Klausimas

ka veikt Palangoje tokiu oru? Lai ukrainieciai ten stumdosi. Juk jiems uz dyka
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS